• Empresa
  • La transformació a la indústria 4.0 sense cadàvers pel camí

La transformació a la indústria 4.0 sense cadàvers pel camí

La Fundació per la Indústria de Sabadell ha organitzat una jornada sobre la indústria 4.0 per a les petites i mitjanes empreses

Xavier Torra (Eurecat) i Joan Romero (ACCIÓ) durant la taula rodona de la indústria 4.0 moderada pel periodista Àlex Font
Xavier Torra (Eurecat) i Joan Romero (ACCIÓ) durant la taula rodona de la indústria 4.0 moderada pel periodista Àlex Font
Bernat Bella
Periodista
Sabadell
20 de Febrer de 2020
Act. 20 de Febrer de 2020

Les petites i mitjanes empreses catalanes han de prémer l'accelerador per no quedar-se enrere en el procés de transformació global de la quarta revolució industrial i la indústria 4.0. En aquest segment empresarial encara hi ha desconeixement i temor a abraçar-se a la digitalització i això pot ser una estocada de mort per moltes d'elles. Per combatre aquesta realitat, la Fundació per la Indústria de Sabadell ha organitzat una jornada sobre com s'han d'adaptar a aquest nou escenari.

 

"L'empresa petita i mitjana que s'adormi no té futur. La que corri, té possibilitats", ha sentenciat Xavier Torra, president d'Eurecat, el centre tecnològic que col·labora amb el teixit empresarial per afavorir la digitalització.

I és que la indústria 4.0 és el camí que han de seguir les empreses que vulguin sobreviure en el nou escenari mundial. "El nostre país porta un petit retard en assumir plenament el que és la 4.0", ha reconegut Antoni Garrell, director general de FUNDIT i opinador de VIA Empresa.

 

Què és la indústria 4.0?

El primer escull que es troben moltes empreses és saber exactament què implica la indústria 4.0 i com s'hi poden adaptar. I sovint hi ha l'error de pensar que és només incorporar les tecnologies que conformen aquesta revolució, com la intel·ligència artificial, el 3D o el Big Data. "No parlem de tecnologia per tecnologia. El que és molt important és que l'estratègia de l'empresa incorpori la tecnologia que li permeti fer millor aquest salt", ha destacat Joan Romero, conseller delegat d'ACCIÓ.

"Per les PIMES no és una revolució tecnològica com ens volen fer creure, sinó de la innovació en producte, dotar el producte de criteris intel·ligents", ha detallat Garrell, que ha advertit que "no hi ha una solució màgica".

"Els passos a fer són molt importants, les dimensions de les empreses és un hàndicap i cal que facin el canvi mental que és un procés irreversible", ha explicat Josep Roca, president de la Fundació per la Indústria, que ha destacat que l'objectiu de l'entitat, conjuntament amb la Generalitat, és sensibilitzar l'empresa del territori per avançar en aquest sentit.

Convèncer l'empresari

Un dels principals reptes és sensibilitzar el teixit empresarial català de la necessitat de fer passos cap a la indústria 4.0. "Una empresa petita a vegades no té temps, ni diners ni persones per fer diagnosis i estratègies de digitalització", ha assenyalat Xavier Torra, que ha ofert l'Eurecat per ajudar en aquest procés.

Però la pime ha de tenir clar que aquesta nova revolució industrial provocarà un "canvi estructural, que va molt més enllà de la tecnologia", ha assegurat Romero. "És una transformació de model global, de conducta del consumidor... Apareixen unes tecnologies que donen la possibilitat de transformar-ho tot. Han vingut per canviar la realitat empresarial", ha afegit el conseller delegat d'ACCIÓ, que ha avisat: "O fem aquesta transformació o no podrem competir".

"El més difícil és el desconeixement de per què serveix i el llenguatge", ha assenyalat Eduardo Arechaga, director general de la Confederación Empresarial Vasca , sobre la indústria 4.0 i totes les tecnologies vinculades. És per això que s'ha d'explicar als empresaris que pujar a aquesta onada millorarà el seu compte de resultats, però ha advertit que s'està "abordant des del llenguatge tecnològic i això és un error perquè no s'entén".

Xavier Torra: "Sols difícilment podrem innovar"

I una característica d'aquest nou paradigma passa per la cooperació i la col·laboració, tal com ha recordat el president d'Eurecat: "Avui és difícil fer les coses sol, s'ha de cooperar. L'estímul ve de fora. Sols difícilment podem innovar gaire".

Del País Basc a Catalunya

La jornada també ha comptat amb l'exposició d'experiències empresarials vinculades a la indústria 4.0 vingudes d'Itàlia, Alemanya i País Basc. I una de les claus ha vingut des d'Euskadi, en boca d'Eduardo Arechaga, que ha explicat que el fet determinant és fer "una aposta col·lectiva per ser un país industrial com a clau pel desenvolupament. Tothom ha d'estar alineat amb aquesta idea".

"Tothom s'ha d'implicar: empreses, govern, centres de formació...", ha insistit Arechaga, que ha afegit que, més que una qüestió de diners o d'ajudes, és d'estratègia conjunta i empresarial. Una realitat vista amb admiració des de Catalunya, com ha reconegut Joan Romero: "Si no som capaços d'alinear els esforços de tots (administracions, empreses...), no podrem transformar el país. A vegades envejo el PB i la capacitat d'anar tots junts".

Antoni Garrell: "Ens falta molta informació per transformar de veritat el nostre procés productiu"

"Ens falta molta informació, molta pedagogia per transformar de veritat el nostre procés productiu al 4.0. I evitar deixar cadàvers al camí, com va passar amb la revolució 3.0", ha conclòs Antoni Garrell. Un dels deures inajornables, com ha reconegut el mateix conseller delegat d'Acció, és incrementar la inversió en recerca i desenvolupament i destinar-hi un percentatge del PIB similar als països més avançats.