El programa Treball, Talent i Tenologia (TTT) de la Diputació de Barcelona donarà suport a 67 projectes de transformaciódigital a empreses de més de 300 municipis de la demarcació. El programa, engegat durant l'estiu, s'estendrà fins a finals d'any, i compta amb una dotació pressupostària de 10 milions d'euros.
Els projectes beneficiaris s'han seleccionat a partir d'una anàlisi de les necessitats de cada població i territori de la província i el seu teixit empresarial, socioeconòmic i tecnològic. Així, el programa Treball, Talent i Tecnologia es marca com a objectiu la inserció de més de 3.100 persones en llocs de treball relacionats amb la indústria tecnològica, amb la participació de més de 2.600 empreses barcelonines. El projecte, segons la Diputació contribuirà a la disminució de la bretxa tecnològica entre els ciutadans de la demarcació, a la millora de les seves capacitats digitals i a facilitar la seva inserció laboral en sectors especialitzats.
Els projectes seleccionats s'emmarquen en un total de 18 cadenes de valor primàries, des de l'automoció fins a la construcció, la mobilitat o la logística; passant per les TIC, el turisme i la cultura. El sector més seleccionat pels ajuntaments per optar a la participació en el programa TTT ha estat, però, el de l'alimentació. Totes les empreses seleccionades aplicaran la digitalització i la tecnologia per redefinir els seus models de negoci i minimitzar així l'impacte de la crisi causada per la pandèmia.
Eva Menor: "La tecnologia és en si mateixa un motor transformador que permet multiplicar les oportunitats de futur per a empreses, persones i institucions"
Segons Eva Menor, diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, els 67 projectes beneficiaris del programa TTT cobreixen "el 98% dels municipis de la província i el 99% de la població potencialment activa". La diputada, en aquest sentit, fa un "balanç altament satisfactori del programa", tot anunciant un import per projecte d'uns 140.000 euros, una "quantitat prou important per incidir en les persones, les empreses i les institucions".
Formació i integració
El programa TTT inclou formació de base tecnològica adaptada als projectes empresarials seleccionats per participar-hi. Segons la Diputació, aquesta especificitat formativa permetrà el desenvolupament per part dels participants de les competències digitals necessàries concretament per al sector que l'ocupa. TTT estableix, a més, la creació de grups de treball integrats per entitats locals, ajuntaments i empreses per dissenyar la formació, tutoritzar els participants i establir contractes de pràctiques que "posin en relació les persones participants amb el teixit productiu", tot plegat amb l'objectiu d'incrementar les possibilitats de les persones usuàries d'accedir a feines més qualificades i millor remunerades.
Segons Menor, "un dels grans aprenentatges de la crisi de la Covid-19 és el rol que juga la tecnologia" als entorns socials i laborals, motiu pel qual la formació competencial en digitalització i eines tecnològiques resulta tan rellevant pel teixit productiu. "La tecnologia és en si mateixa un motor transformador – afirma – que permet multiplicar les oportunitats de futur per a empreses, persones i institucions". L'especificitat, segons Menor, és essencial en aquest sentit. "Des de cada projecte es planifiquen i es desenvolupen les actuacions més adequades amb la seva situació socioeconòmica i model productiu", conclou la diputada.