De l'1 al 10 com de feliç ets a la feina? Creus que ho podries ser encara més? Durant els últims dies ha aterrat el concepte danès arbejdsglaede que ha protagonitzat diversos informes i anàlisis sobre el benestar a la feina. Les principals claus? "La feina pot ser divertida i satisfactòria sempre que la concebem de la manera correcta", declara Meik Wiking, director de l'Institut de la Felicitat de Copenhaguen i autor del llibre Hygge work. I un objectiu ambiciós: elevar el llistó de la felicitat laboral.
Mentre que, de mitjana, només el 20% de la població mundial se sent satisfeta a la feina, a Dinamarca gairebé dos de cada tres persones afirmen tenir una satisfacció alta, segons dades de l'Eurostat. A Finlàndia o Alemanya, per exemple, aquest percentatge es redueix a la meitat.
Com es mesura la felicitat laboral?
Quina és la fórmula perfecta per mesurar la "felicitat laboral" d'un treballador? "Només hi ha una forma única i és preguntar als treballadors si són feliços o no i de quina manera es pot discutir", declara Aitor Tena, director de RRHH i Organització a Volkswagen Financial Services a VIA Empresa. És a dir, mitjançant una pregunta directa, a través d'enquestes o, fins i tot, amb algunes mètriques que girin al voltant del nombre de baixes voluntàries de la companyia, la rotació de personal, la relació amb els superiors o la cultura empresarial de feedback. Això sí, tot i que per a molts gurús de recursos humans les enquestes de satisfacció anuals han quedat "obsoletes", per a Tena cal garantir sempre "l'anonimat" de les respostes i donar "seguretat psicològica" si es vol extreure respostes que serveixin.
Tena (Volkswagen): "No podem carregar la responsabilitat de ser feliç a algú que no sigui un mateix"
Evidentment, el que fa feliç a un treballador o a un altre sempre serà diferent. "Penso que no podem carregar la responsabilitat de ser feliç a algú que no sigui un mateix", declara Tena. I destaca cinc aspectes primordials que ajuden al benestar laboral i que tenen a veure amb el propòsit i els valors, les condicions laborals, les relacions humanes, la conciliació personal i sobretot les oportunitats de créixer.
Les 12 preguntes "infal·libles"
Al llibre Hygge work, Meik Wiking recull un petit test que pot ajudar a esbrinar si realment estem en un entorn laboral que ens aporta felicitat. Es tracta d'una llista de la consultora Gallup amb les 12 necessitats més importants per al benestar dels empleats. I que recomanen fer-lo a partir de l'autoreflexió. Si la majoria de respostes són afirmatives significa que "estàs al lloc ideal".
Test: quines són les 12 necessitats més importants per al benestar dels empleats?
1. Sé què s'espera de la meva feina.
2. Tinc el material i l'equip necessaris per fer bé la meva feina.
3. Diàriament, tinc l'oportunitat de fer el que em va millor.
4. En els darrers set dies, he rebut mostres de reconeixement o felicitacions per la meva bona feina.
5. El meu superior sembla preocupar-se per mi com a persona.
6. Hi ha algú a la meva feina que dona suport als meus progressos.
7. Sento que les meves opinions importen.
8. La missió o el propòsit de la meva companyia fa que la meva feina em sembli significatiu.
9. Noto que els meus socis o companys s'esforcen per fer una feina de qualitat.
10. Tinc un millor amic o amiga a la feina.
11. En els darrers sis mesos, algú ha revisat amb mi la meva evolució.
12. L'últim any, m'han sorgit oportunitats a la feina per aprendre i créixer.
Ja per acabar, Tena té clar que cal molta autoreflexió i revisar, un mateix, com es troba professionalment i personalment a l'empresa. Veure tot el que es pot redreçar i sobretot, poder-ho millorar per acostar-se, sempre que sigui possible, a l'arbejdsglaede, el secret danès per aconseguir ser més feliç a la feina. I, sembla que respondre el test, és un gran primer pas.