• Empresa
  • TSB, transport capil·lar amb epicentre al Vallès

TSB, transport capil·lar amb epicentre al Vallès

L'empresa sabadellenca especialitzada en la distribució de paqueteria industrial va arrencar a la comarca fa una cinquantena d'anys i avui ja té 52 delegacions a tot l'Estat i factura 160 milions d'euros

L'empresa sabadellenca TSB porta més de 50 anys dedicada al transport de paqueteria industrial | Cedida
L'empresa sabadellenca TSB porta més de 50 anys dedicada al transport de paqueteria industrial | Cedida
Barcelona
29 de Juliol de 2019

Quan sentim a parlar de transport de paqueteria, normalment pensem en companyies com DHL, Seur o MRW, que s’encarreguen de portar el paquet comprat online al consumidor final. Però abans, qui porta els productes al magatzem d’Amazon? Una empresa com TSB, una companyia sabadellenca que va néixer fa més de 50 anys per ajudar a les fàbriques tèxtils del Vallès a fer entregues als seus clients i que avui ja factura 160 milions d’euros anuals.

 

L’empresa familiar, que ja va per la segona generació, va estar durant molts anys realitzant la seva activitat només a Catalunya, però avui en dia ja compta amb 52 delegacions a l’Estat espanyol i opera a tota Europa. El seu procés d’internacionalització va arrencar el 2004, primer a Portugal i després a la resta del continent europeu. No obstant això, encara un 90% de la seva facturació prové del mercat nacional. “Tenim clients i col·laboradors als quals recollim diàriament paqueteria de les seves fàbriques d’Europa, la portem al magatzem de Barcelona i des d’aquí es distribueix a tota Espanya i Portugal”, explica el director comercial de TSB, Joan Serra. Una operativa que, encara que sembli internacional, la companyia ho engloba dins de la part de transport nacional.

I és que TSB segueix una distribució capil·lar, és a dir, des del centre logístic de Castellbisbal surt el 70% de la mercaderia de Catalunya, que després es distribueix a la resta de delegacions de l’Estat. El 30% restant surt de la planta de Barberà del Vallès. Un model de gestió que fa que diàriament passin per Castellbisbal més de 200 vehicles de transport.

 

Del transport tèxtil del Vallès a paqueteria d'arreu del món

Ara bé, l’estructura de distribució de paqueteria industrial de TSB s’ha anat forjant amb els anys. L’empresa sabadellenca va començar l’any 1967 “per acompanyar tots els fabricants de tèxtil de la comarca del Vallès a fer les seves entregues als clients”, relata Serra. Però la companyia va anar evolucionant a la vegada que ho feia el teixit industrial del Vallès.

De fet, a principis dels anys 90, l’empresa va anar consolidant la seva expansió pel territori nacional i va aterrar als 2000 a Portugal. “A partir d’aquí ja ens vam anar obrint cada vegada més cap a la part internacional, tant recollint paquets de clients estrangers per portar-los a Barcelona com distribuint mercaderia de tota Espanya a la resta d’Europa”, explica el director comercial.

TSB ha tancat el 2018 amb 160 milions d'euros de facturació, una xifra que preveu incrementar un 8% aquest any

TSB distribueix “qualsevol producte que puguis trobar en una botiga o supermercat, exceptuant la part d’alimentació”, assenyala Serra. O també les bosses de plàstic o de paper que tenen els comerços, per exemple. “Treballem amb moltes empreses que potser són poc conegudes, però sí que la gent identifica algunes de les seves marques”, afirma. En aquest sentit, TSB fa el transport de pintura de marques com Titan o Bruguer, o productes de supermercats com la gomina Giorgi o el detergent Norit. “Fem paqueteria industrial, és a dir, agafem el producte acabat o la matèria primera de fabricants i ho entreguem a la gran distribució (centres comercials, botigues, supermercats o indústries) o fins i tot al magatzem d’Amazon”, detalla Serra.

Paral·lelament, TSB també ha anat obrint altres línies de negoci que engloben tot el procés logístic: emmagatzematge, picking i distribució. “És un concepte sobretot d’integració dins de la cadena de valor”, concreta el director comercial. Així mateix, també compta amb una divisió anomenada Overseas que s’encarrega del transport fora d’Europa, el qual es fa principalment per via marítima i aèria. Per exemple, treballen amb una multinacional holandesa que fa plàstic d’injecció per a peces d’automoció. Aquest producte normalment ve de la Xina o Corea, així que TSB transporta en vaixell aquesta matèria primera que l’empresa holandesa necessita.

L'equip directiu de TSB, amb el director general Pere Cristóbal (tercer per l'esquerra) i el director comercial Joan Serra (segon per la dreta)

L'equip directiu de TSB, amb el CEO Pere Cristóbal (tercer per l'esquerra) i Joan Serra (segon per la dreta) | Cedida

52 delegacions a l'Estat... i encara més per obrir

TSB ha tancat el 2018 amb una facturació de 160 milions d’euros, un 7% més que l’any anterior i que preveu seguir augmentant un 8% aquest any. Un creixement que ha d’anar acompanyat d’un increment del volum de producció i de la xarxa de distribució. És per això que l’empresa sabadellenca acaba d’obrir el segon centre logístic a Madrid i preveu obrir-ne també un altre a València.

La companyia ja tenia una delegació a Madrid de 14.000 metres quadrats, la qual comptava amb un 50% d’espai dedicat estrictament al transport i l’altre a la part de logística. Amb el nou centre ubicat a San Fernando de Henares, en funcionament des de mitjans del mes d’abril i amb 12.000 metres quadrats, tota la part de transport anirà aquí i l’altra delegació serà només per a logística. TSB ha invertit 16 milions d’euros en la nova instal·lació amb l’objectiu de créixer un 50% en els pròxims tres o quatre anys a la Comunitat de Madrid.

D’altra banda, també han acabat una ampliació de les instal·lacions de València i han comprat un terreny en el qual construir una nova nau d’aquí a dos anys. I és que amb 52 delegacions, TSB compta amb una plantilla de 1.500 empleats a tota la xarxa nacional, dels quals 200 treballen a Barcelona.

Per què Espanya no té transport intermodal?

Actualment, el mercats internacionals més importants per a TSB, a part de la península Ibèrica, són Itàlia, França, el Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), Alemanya i el Regne Unit –“tot i que el Brexit posa en dubte la continuïtat d’aquest mercat”, afirma Serra-. Per a fer aquest transport, la companyia aprofita la línia fèrria que surt de Le Boulou, a França, i arriba fins a Luxemburg. Una modalitat de transport que, a part que no requereix tant personal, redueix la contaminació en posar la caixa del camió dins el tren.

Serra: "El sistema ferroviari nacional és un desastre, no té res a veure amb el de la resta d'Europa"

“Utilitzant aquesta línia fèrria estalviem 2 milions de quilos de CO2 a l’any”, assenyala Serra. No obstant això, lamenta que una modalitat de transport com aquesta “a Espanya és totalment inviable”. Per què tot  el transport ha d’anar en camió contaminant de la manera que ho fem quan es podrien aprofitar les vies fèrries? “Perquè el sistema ferroviari nacional és un desastre, no té res a veure amb el de la resta d’Europa”, afegeix. És per això que el director comercial de TSB ja no només veu un problema les dificultats per assolir el Corredor Mediterrani, sinó que es tracta d’un problema d’intermodalitat. “El Corredor estaria molt bé des del punt de vista d’estalvi, però encara està molt verd”, sentència.