• Empresa
  • Les turbulències (i badades) mediterrànies de Musk

Les turbulències (i badades) mediterrànies de Musk

Mentre incendia la seva pròpia xarxa social a Catalunya amb un retuit polèmic, el CEO de Tesla deixa de registrar els comptes anuals a Espanya

El CEO de Tesla, Elon Musk | EP
El CEO de Tesla, Elon Musk | EP
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
14 de Gener de 2025

Elon Musk s’acosta al Mediterrani, però de forma turbulenta. Si bé l’home més ric del món estreny el seu vincle amb Itàlia -territori al qual pretén oferir serveis de ciberseguretat mitjançant SpaceX- i es desfà públicament en elogis amb alguns dels màxims executius, com ara la presidenta del Consell de Ministres, Giorgia Meloni, o el vicepresident del mateix organisme, Matteo Salvini, la relació amb l’estat espanyol difereix completament: d’una banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va advertir que “la ultradreta internacional, a la qual ens oposem des de fa anys, està liderada per l’home més ric del món”, fet que “ataca obertament les nostres institucions i incita a l’odi”; un odi que es va situar just abans del dia de Reis en el centre del debat, arran d’un retuit de l’empresari nord-americà -acompanyat d’un “Wow”- a una publicació que assegurava que el 91% dels condemnats a Catalunya per violacions són estrangers. “No permetrem que ningú faci servir el nom de Catalunya per escampar discursos d'odi”, va apuntar tot seguit el president de la Generalitat, Salvador Illa.

 

Els entrebancs empresarials de Musk a Espanya

I és que els entrebancs de la relació de Musk amb Espanya no s’aturen aquí; quant a l’àmbit empresarial, les dues principals empreses amb què opera a l’Estat, Tesla Spain -filial de Tesla Motors Netherlands B.V- i Twitter Spain -filial d’X situada a Madrid-, han sobrepassat els terminis establerts per la legislació a l’hora de presentar i registrar els corresponents comptes anuals al Registre Mercantil, una pràctica que han dut a terme fins a l’exercici del 2022 -any en què Musk va oficialitzar la compra de Twitter per 44.000 milions de dòlars-. 

Pel que fa als comptes del 2023, haurien d’haver estat aprovats abans del 30 de juny del 2024 i dipositats en un termini màxim d’un mes. En cas contrari, i passats sis mesos -com així ha estat, i com així consta en l’article 282.1 de la llei de Societats de Capital-, l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes podria arribar a sancionar les empreses que incompleixin aquesta pràctica amb multes de fins a 300.000 euros en el cas de les grans empreses -aquelles que facturen més de sis milions d’euros anuals- i, en el pitjor dels casos, produir-se el tancament del foli registral. 

 

Multa o mite?

“A efectes pràctics, aquest règim sancionador no s’aplica en la gran majoria dels casos de manera rigorosa. No conec cap cas que hagi estat sancionat i, de fet, algunes empreses multinacionals en què he treballat no han complert amb el termini en algunes ocasions i no han vist cap mena de conseqüència”, apunten fonts consultades per VIA Empresa. En aquesta mateixa línia, l’assessoria TAX Economistas y Abogados va publicar l’abril del 2023 aquest article que advertia de “la primera sanció per la no presentació de comptes anuals”. Tanmateix, la firma aconsella complir amb aquest requisit “perquè sembla que les sancions per no fer-ho ja han arribat”.

Quan Twitter va passar a mans de Musk l’octubre del 2022 per una suma de 44.000 milions de dòlars, va acomiadar el 80% de la plantilla a Espanya

Malgrat aquestes hipotètiques sancions, que per a l’home més ric del món quedarien, probablement, en una anècdota, val a dir que tot plegat es tracta d’una situació difícil de comprendre: quan Twitter va passar a mans de Musk l’octubre del 2022 per una suma de 44.000 milions de dòlars, va acomiadar el 80% de la plantilla a Espanya, un escenari que podria haver conclòs amb el tancament la filial. Tanmateix, aquesta continua inscrita al Registre Mercantil i no només: Musk va informar el mateix registre del canvi de nom de la matriu. 

Si bé és lògic pensar que una aparentment llunyana i hipotètica multa de 300.000 euros no llevarà la son a Musk, la suma de badades -per anomenar-les d’alguna manera- pot acabar representant una quantitat considerable, i més tenint en compte que va acomiadar el passat 2024 amb un expedient sancionador per part de la CNMV per anuncis de “guinguetes financeres” a X, que implicaven a Quantum AI, la plataforma de negociació borsària de Musk. 

En aquest sentit, l’organisme va detallar el passat 26 de desembre en un comunicat que el comitè executiu del mateix va prendre aquesta decisió arran de la “possible infracció continuada molt greu d’acord amb els articles 290.1 i 290.2 de la Llei dels Mercats de Valors i dels Serveis d’Inversió”, per no comprovar si Quantum AI era autoritzada a oferir serveis d’inversió. Aquesta situació es podria traduir en una sanció força superior a la mencionada anteriorment: el 10% del volum de negoci anual de l’entitat infractora -Twitter International Unlimited Company-, és a dir, 340 milions d’euros.

X trontolla a Europa i Tesla sorprèn a Espanya

Al marge d’aquest cas concret, la xarxa social X, que veu com Bluesky l’avança per la dreta a cop de rècords d’usuaris cada setmana, es troba en el punt de mira no només a Espanya, sinó a tot Europa; la Comissió Europea ha advertit que la plataforma no compleix amb les normatives de transparència i moderació de continguts imposades pel reglament de serveis digitals: “El senyor Musk pot expressar els seus punts de vista personals i les seves opinions polítiques a la UE. És el seu dret. Però és necessari assegurar-se que la plataforma opera dins dels límits legals i no es fa servir indegudament davant de riscos sistèmics relacionats, com ara amb els processos electorals o el discurs cívic”, va expressar la setmana passada el portaveu de la Comissió Europea d’assumptes digitals, Thomas Regnier.

Regnier: "És necessari assegurar-se que la plataforma opera dins dels límits legals i no es fa servir indegudament davant de riscos sistèmics relacionats, com ara amb els processos electorals o el discurs cívic"

Saltant de Twitter -bé, X-, a Tesla i reprenent els entrebancs empresarials de Musk a l’estat espanyol, el cas de la firma automobilística és especialment cridaner, ja que es tracta, ni més ni menys, de la marca més popular a l’Estat de cotxes elèctrics, amb un 18% de les matriculacions. Segons les dades del darrer any en què la filial, establerta a Barcelona, va dipositar els comptes, el 2022 va facturar 240 milions d’euros, una xifra un 55% superior respecte a l’exercici anterior i que es tradueix en 2,64 milions de benefici net.