Des de l’any 2009 fins a l’actualitat, la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat 31spin-offsamb la finalitat de treure tot el suc a les investigacions realitzades dins del centre universitari. Durant l’any 2022, aquestes firmes emergents van captar 4 milions d’euros en rondes d’inversió i, a la vegada, van generar 5 milions de facturació. “La UAB s’ha convertit en un punt de referència en l’àmbit de la innovació, la transferència de coneixement i desenvolupament tecnològic”, descriu Rosa Maria Sebastián. La vicerectora d’Innovació i directora del Parc de Recerca UAB afegeix com el centre “ha demostrat la seva capacitat per impulsar projectes competitius en l’àmbit empresarial”.
Tot un moviment que també ha donat peu a la creació de 1.000 llocs de treball d’alta qualificació. El 80% de les empreses que reben el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona desenvolupen un model sostenible de negoci. El 60% són capaces de tenir una projecció internacional. Tot això és gràcies a l’Acceleradora Arquimedes, un servei de consultoria de la mateixa UAB que s’ha especialitzat en el creixement d’empreses emergents. Més de la meitat de les spin-offs de la comunitat universitària operen dins dels sectors TIC i biotech.
En paral·lel, la Universitat Autònoma de Barcelona és el centre amb major rendiment de l’Estat, segons un rànquing de la Fundación CYD. L’estudi recull les dades del 93% d’universitats que ofereixen estudis de grau a Espanya. Concretament s’analitzen un total de 3.266 titulacions. Entre les deu primeres posicions apareixen sis institucions públiques. “Es tracta d’una guia amb un gran valor per la comunitat universitària”, afirma Sònia Martínez, directora de la Fundación. En aquest sentit, la dirigent afegeix com les dades són bàsiques “pel disseny de les estratègies”. El rànquing també tracta les mesures de les universitats amb la sostenibilitat, la inclusió i la salut de la comunitat. En comparació amb l’any passat, la Universitat Rovira i Virgili ha entrat al top 10, en detriment de la Universitat Internacional de Catalunya. El 99% de les institucions analitzades tenen un departament que gestiona els aspectes de diversitat, igualtat, salut mental i les problemàtiques relacionades amb l’assetjament laboral.