• Empresa
  • UGT clama contra "l'exclusió" de Competència de l'OPA BBVA-Sabadell i reclama participar-hi

UGT clama contra "l'exclusió" de Competència de l'OPA BBVA-Sabadell i reclama participar-hi

El sindicat entén que la decisió contravé "els principis de pluralitat i participació efectiva" en un afer amb grans "implicacions econòmiques, socials i laborals"

Banderes d'UGT durant una manifestació a Madrid | Europa Press
Banderes d'UGT durant una manifestació a Madrid | Europa Press
Redacció VIA Empresa
Barcelona
07 d'Abril de 2025

La Unió General de Treballadores i Treballadors (UGT) ha mostrat el seu "profund malestar" davant la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de no incloure el sindicat al segon test de mercat que ha llançat en relació amb l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. L'associació ha criticat que aquesta decisió del regulador contravé "els principis de pluralitat i participació efectiva en un assumpte amb profundes implicacions econòmiques, socials i laborals" per a l'Estat, i ha reclamat que la CNMC rectifiqui per tal de garantir la "igualtat de condicions".

 

El passat divendres, VIA Empresa va avançar que el sindicat no havia estat inclòs al procés, ni tampoc grans patronals com Foment del Treball. Precisament, totes dues van veure admès un recurs judicial contra l'exclusió de la segona fase d'anàlisi de la CNMC setmanes abans. UGT ha recordat d'aquesta circumstància al seu comunicat. De fet, lamenta no participar en el procés "malgrat haver-lo dirigit a diverses cambres de comerç, associacions empresarials".

El sindicat representa actualment gairebé 150 delegats sindicals elegits per les persones treballadores a BBVA i Banc Sabadell, i considera que ostenta un "interès directe i legítim" en aquest procediment. "L'impacte sobre l'ocupació, la disponibilitat de crèdit i l'equilibri del sistema financer no es pot avaluar únicament des de l'òptica empresarial", han assenyalat.

 

Quant a xifres, UGT ha detallat que l'OPA del BBVA "pot suposar la pèrdua de fins a 10.500 llocs de treball directes, així com el tancament d'entre 589 i 883 oficines a tot el territori" i ha indicat que Catalunya, el País Valencià, Astúries o Galícia serien les comunitats més afectades per l'operació. A més, també han denunciat que la concentració bancària resultant de la fusió "elevaria el control del mercat" per part de dues grans entitats a prop del 74% de les oficines, "en detriment de la competència, la qualitat del servei i la inclusió financera, especialment a zones rurals i entre la població més vulnerable".

Foment del Treball no ha emès cap comunicat similar ni tampoc ha volgut posicionar-se respecte de la decisió de Competència

L'associació ha culminat el seu escrit demanant que "la transparència, equitat i respecte als drets de representació dels treballadors han de ser pilars fonamentals en un procés de concentració d'aquesta magnitud". De moment, Foment del Treball no ha emès cap comunicat similar ni tampoc ha volgut posicionar-se respecte de la decisió de Competència.