• Empresa
  • Ultramagic, els globus fets a Igualada que han arribat als Jocs Olímpics

Ultramagic, els globus fets a Igualada que han arribat als Jocs Olímpics

Ultramagic ha fabricat un globus especialment que es va enlairar durant la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Tòquio

Festival de globus a Igualada amb Ultramagic | Cedida
Festival de globus a Igualada amb Ultramagic | Cedida
26 de Juliol de 2021

La història d'Ultramagic comença el 1980, quan tres amics van construir un globus per fer un viatge per l'Àfrica. Durant onze mesos van estar sobrevolant el continent des de Zanzíbar fins a Zaire, inspirats en la novel·la Cinc setmanes en globus de Jules Verne. 40 anys després, Ultramagic és líder mundial en la fabricació d'aquests aparells i han estat un dels protagonistes de la inauguració dels Jocs Olímpics de Tòquio. Pràcticament, un de cada cinc globus que es fabriquen al món els fabriquen ells a Igualada i facturen uns 5 milions d'euros l'any.

En tornar de l'aventura africana, els tres amics van dissenyar el prototip d'un ultralleuger i van fundar Ultramagic. Però les notícies sobre la construcció del globus i el viatge a l'Àfrica es van estendre i diverses persones van començar a contactar amb ells perquè els hi fabriquessin un aparell. Encara conservaven les màquines de cosir i van decidir enfocar-se a aquest sector. "S'hi va afegir el meu tiet i al principi ho feien tot ells", explica Neus Lladó, directora de vendes i màrqueting i filla d'un dels fundadors. Ara, són una cinquantena de treballadors.

Reconeixement mundial

Els globus d'Ultramagic fets a Igualada van anar guanyant popularitat internacional. Els clients estaven molt satisfets i el negoci s'anava ampliant, sempre pensant en l'exterior. I és que és un mercat petit, on necessites vendre a tot el món per poder viure'n.

La qualitat sempre ha estat una de les claus de l'èxit d'Ultramagic, així com l'aposta per la tecnologia. . "És de les primeres empreses d'Espanya que tenia ordinadors, perquè necessitaven programes potents de disseny. Sempre hem intentat estar al capdavant de la innovació", explica Lladó.

"Sempre hem anat fent el nostre camí, buscant millorar el producte, amb innovació i qualitat, que les coses surtin el millor possible", resumeix.

D'Igualada al món

I la seva trajectòria els ha portat a vendre a més de 60 països de tot el món, amb una exportació que se situa al voltant del 80% de la seva producció. Ultramagic fabrica anualment entre 80 i 100 globus. Una xifra que pot semblar petita, però que és descomunal si s'explica que a tot el món es fabriquen uns 500 globus cada any. És a dir, gairebé el 20% de la producció mundial és feta a Igualada per Ultramagic.

El primer globus que van fabricar als 80 va ser per encàrrec de La Caixa, que el volia fer servir per petits viatges de passatgers. Avui dia, els globus per passatgers encara és la seva principal via de venda, però també de publicitat. Marques pioneres els hi encarreguen aparells per accions publicitàries. D'altra banda, els turistes que fan una excursió amb globus a països com Turquia, Kènia o Japó és molt probable que ho facin en un aparell d'Ultramagic.

No ha estat, però, un camí fàcil. Cada país té la seva pròpia regulació pels globus i el pare de la Neus va haver d'anar per desenes de llocs del món per obtenir els certificats. 

Als Jocs Olímpics

La seva relació amb Japó comença fa 35 anys i va ser un dels primers països on van vendre un globus. Un representant nipó es va interessar pels seus productes i avui encara és el mateix. I va ser aquest representant qui els hi va donar la notícia: volien un globus d'Ultramagic per la cerimònia oficial dels Jocs Olímpics de Tòquio. I així va ser, un globus català, fet a Igualada, va enlairar-se durant la inauguració dels Jocs el 23 de juliol.

Un fet que enorgulleix Neus Lladó, que explica que no va ser fàcil. Un dissenyador japonès els hi va enviar el dibuix d'una cara, perquè la plasmessin en globus. "Ha sigut un globus molt complicat, però molt contents del resultat", apunta. Ho han fet amb impressió digital, com ara fan la majoria dels aparells. 

Han hagut de guardar el secret durant gairebé dos anys, tenint en compte que els Jocs es van ajornar el 2020. "Ja teníem ganes d'explicar-ho", reconeix Lladó. Justament, una de les seves característiques és la possibilitat de fer globus personalitzats, de totes formes i colors com pinguïns o dracs. Més de 2.500 unitats produïdes en 40 anys, moltes de les quals espectaculars.

japo ultramagic globus

Una de les creacions d'Ultramagic | Cedida

Campions d'Europa

La fama d'Ultramagic és també reconeguda en competicions d'arreu del món. El pilot campió d'Europa dels últims anys va amb un globus fet a Igualada i sempre hi ha més aparells seus en les primeres posicions. De fet, tant la Neus com el seu pare també piloten i han participat en alguns certàmens.

Un cas curiós és que la Federació Xinesa els hi ha comprat els seus globus per participar en competicions. En canvi, el país asiàtic encara no els ha donat el permís per poder vendre-hi els seus productes.

En festivals de globus també tenen una presència important arreu del món. De fet, Ultramagic va ser un dels impulsors de convertir Igualada en un dels epicentres del sector, amb l'European Balloon Festival, que aplega cada any desenes d'aparells i milers de visitants. Una companyia que ha situat Igualada en el mapa del món aeorestàtic.