
Factorial, Innovamat, Blue Banana, Groots o Shakers són empreses emergents catalanes que han revolucionat i transformat els seus àmbits. Totes elles tenen un nexe comú: Upbizor, una consultora financera fundada a Barcelona i que només durant el 2024 va aconseguir més de 150 milions d'euros en finançament per a startups i pimes.
"Nosaltres contribuïm una mica a què aquestes iniciatives tirin endavant. Ens omple d'orgull, és el que ens fa moure i aixecar-nos del llit", destaca Jordi Altimira, fundador d'Upbizor el 2017 i que avui dia està especialitzada en accés a finançament privat i públic i gestió financera i fiscal i que ha col·laborat amb desenes de projectes innovadors.
De Londres a Barcelona
El Jordi treballava en la banca d'inversions a Londres i va desenvolupar una companyia, que va tenir èxit i va vendre. Llavors va decidir tornar a Barcelona i endinsar-se en el món de la inversió en empreses emergents. Era cap a l'any 2010 i va detectar "deficiències en consultoria per a emprenedors" en l'àmbit del finançament.
Així va néixer Upbizor: "Volíem aportar a les empreses la nostra experiència emprenedora i inversora per impulsar el creixement de companyies emergents". Tenien experiència i coneixien el sector. "La nostra proposta de valor es basava en tres angles: som emprenedors i empatitzem amb ells, sabem la dificultat que comporta emprendre; tenim mentalitat inversora perquè som inversors, i acumulem experiència en finances".
Altimira: "El més dolorós i dificultós pels emprenedors és captar capital privat"
El CEO d'Upbizor explica que als emprenedors els hi faltava un producte d'assessorament finançar i d'accés al finançament. I aquesta era la seva funció: "El més dolorós i dificultós pels emprenedors és captar capital privat". Un fons inverteix en desenes de companyies, però un emprenedor s'enfronta per primera vegada al capital privat: "Volíem orientar aquesta primera interacció".
Però Altimira també reivindica l'accés a finançament públic i, de fet, és una de les consultores que més sol·licituds de finançament presenta a l'administració central. "Si només captes inversió privada, et dilueixes molt, i per això cal buscar altres recursos com públics, incentius fiscals o apalancament. Omples la caixa i no perds pes a l’empresa", reflexiona.
Ser o no ser, aquesta és la diferència
En els seus inicis, Upbizor es va fer un lloc gràcies a la poca competència i a assumir projectes que no volia ningú perquè "eren molt inicials": "Però nosaltres empatitzem amb els emprenedors i ens agraden". "Hem après molt de grans emprenedors on hem invertit", reivindica Altimira.
Treballen amb empreses en diferents fases evolutives, des de companyies que escalen i necessiten molt capital fins a projectes nounats on pocs milers d'euros poden suposar la diferència entre "ser o no ser" i "existir o no existir". Però accedir a més recursos, han obert delegació també a Londres, on hi ha vehicles d'inversió amb molt més pulmó.
Dies foscos i el sol
La seva experiència de vuit anys treballant braç a braç amb el sector emprenedor els dona una visió privilegiada. Jordi Altimira destaca l'ecosistema de Barcelona, que s'ha consolidat com un "top-10" a Europa amb un "creixement notable". I posa el focus en els emprenedors i empresaris: "A les empreses hi ha molts problemes i, en els dies més foscos, et refugies en allò que et fa aixecar. Torna a sortir el sol i segueixes".
I elogia la "inconsciència" dels emprenedors que permet aconseguir grans fites que "generen un impacte espectacular" en la societat. "Per mi és molt important trobar aquest propòsit professional, què és el que et motiva i et fa despertar als matins. És molt potent", conclou.