• Empresa
  • El futur de la indústria digitalitzada es dissenya al CIM UPC

El futur de la indústria digitalitzada es dissenya al CIM UPC

Al llarg dels seus 30 anys d'experiència, CIM UPC s’ha guanyat un lloc com a referent en recerca, transferència tecnològica i formació

Imatge de les instal·lacions del CIM UPC
Imatge de les instal·lacions del CIM UPC
UPC School
Barcelona
10 de Juliol de 2023
Act. 11 de Juliol de 2023
Contingut de marca

En plena era de la digitalització, que afecta totes les esferes imaginables, el teixit industrial no resta indiferent. Avui s'enfronta a enormes desafiaments que impliquen aprofitar la tecnologia i posar-la al servei de la millora contínua i la competitivitat. Aquesta transformació té un actor clau a Catalunya i és el centre CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el gran aliat amb què compta la indústria en aquest camí cap a un futur digitalitzat.

Al llarg dels seus 30 anys d'experiència, s’ha guanyat un lloc com a referent en recerca, transferència tecnològica i formació, especialment en 2 àrees clau: la manufactura additiva (impressió 3D) i la transformació digital de la indústria (computer integrated manufacturing o indústria 4.0). Els projectes que desenvolupa tradueixen la sòlida experiència en recerca que es dur a terme a la UPC en accions de valor cap a l’empresa.

UPC2
Imatge del CIM UPC | Cedida

L’expressió final de l’activitat que fa CIM UPC és la formació que lidera i que actua com a facilitadora perquè el coneixement arribi, en forma de talent format, a les empreses. Els màsters i postgraus de CIM UPC reajusten les competències dels perfils professionals per trencar la bretxa digital que la indústria necessita per avançar i continuar sent competitiva.

La transformació té un actor clau a Catalunya i és el centre CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya

La fabricació additiva, un dels camps en què és pionera, va representar en el seu moment una disrupció total respecte als processos de fabricació habituals, basats en utillatges i llargues produccions seriades. La impressió 3D porta al límit el paradigma de la fabricació flexible, oferint la capacitat de personalitzar la producció i reduir els passos del procés productiu. CIM UPC és avui dia un dels principals centres d’R+D+I a escala europea en aquesta tecnologia i dissenya i fabrica impressores 3D adaptades a les necessitats dels usuaris, explorant diverses aplicacions en l'àmbit de la salut, la construcció i l'ús de metalls. Fruit d’aquesta expertesa, ofereix un màster en Disseny i Enginyeria per a Fabricació Additiva (DEFAM)que forma els especialistes que lideraran aquest salt tecnològic cap a la impressió 3D. Els continguts aborden totes les fases: des del cicle de disseny (desenvolupament de productes amb eines CAD avançades, l’enginyeria de projectes o el rapidprototyping), passant per l’obtenció de forma flexible i àgil d'utillatges de producció optimitzats (rapid tooling) fins a la producció de peces finals (rapid manufacturing).

Si hi ha una àrea d’expertesa a CIM UPC, aquesta és la indústria 4.0, oferint suport a les empreses en la seva digitalització i automatització de processos. Ara més que mai les empreses requereixen coneixements, tecnologia i talent per produir productes complexos amb els mínims recursos, reduir residus, minimitzar l’acció contaminant, el consum de materials o fer un ús responsable de l’energia. La robòtica, la impressió 3D i 4D, la intel·ligència artificial, la computació d’alt rendiment són elements clau per configurar aquesta fàbrica digitalitzada i són oportunitats que cal aprofitar si no es vol córrer el risc de quedar al marge. Per liderar el desplegament dels sistemes d’automatització industrial que tant impacten en la flexibilitat de la producció i la reducció de costos, s’ofereix el màster en Producció Automatitzada i Robòtica, que implica dominar l’anàlisi i desplegament de màquines automàtiques, els autòmats programables, els robots, els magatzems automatitzats o el transport automàtic, entre altres mecanismes. En la mateixa línia, el màster en Transformació Digital en la Indústria pretén donar les eines per vincular els àmbits del control i la supervisió industrial amb el de les eines cloud. El màster capacita per extreure dades de la màquina, definir bases de dades que necessitem i quins sistemes d'anàlisi i visualització permeten optimitzar la millora productiva.

En el context actual, és més clau que mai una mirada global i directiva a tots aquests processos productius. En aquest sentit, el màster en Direcció de la Producció de CIM UPC facilita aquesta mirada executive per liderar amb eficiència els reptes productius i d’operacions d'una empresa manufacturera.

Les empreses d'èxit al sector industrial són aquelles que aposten per desenvolupar el seu propi producte, innovant constantment i adaptant-se a les necessitats i demandes del mercat. Aquesta innovació contínua es pot optimitzar mitjançant un ús intensiu d'eines de disseny i enginyeria assistides per ordinador. Dominar diferents eines CAD/CAE, aprendre a definir correctament el producte i desenvolupar-lo de la forma més senzilla, òptima, eficaç, resolutiva i econòmica possible és l’objectiu del màster en Disseny i Enginyeria de Desenvolupament de Producte (DEDP). Per a aquells perfils d’enginyeria que vulguin ampliar la mirada cap a l'enginyeria de producte i de processos de fabricació, és idoni el màster en Enginyeria de Producte i Processos de Fabricació (CIME), enfocat a liderar el desenvolupament d'un producte nou, des de la idea fins a la seva industrialització, passant pel disseny CAD i la validació CAE.

El segell de la formació de CIM UPC és la metodologia per projectes, basats en casos reals d’empreses que innoven en tots aquests àmbits: des d’un nou producte del sector de la il·luminació en el qual s’ha aplicat disseny computacional i impressió 3D, fins a la millora de l’efectivitat total dels equips (OEE) d’una planta productiva gràcies a la captació directa d’estats de màquines. La Planta Pilot de CIM UPC actua com a camp de proves idoni on es desenvolupen i posen a punt les tecnologies per a la seva transferència a la indústria.

Fer avançar totes aquestes tecnologies suposa ser actiu en projectes europeus amb socis transfronterers, incorporar doctorats industrials i desenvolupar eines especialitzades gràcies al nivell tecnològic de molts grups de recerca de la UPC i de fora d’ella amb els quals s’interacciona a fi de trobar la solució, a mida, més adient, creant totes aquestes oportunitats de transferència tecnològica i emprenedoria. De CIM UPC han sortit dos exemples: l’spin-off BCN3D, que es va crear el 2019 després d’un període d’incubació i desenvolupament de la tecnologia IDEX (Independent Dual Extrusion) per part de l’equip d’R+D+I, i recentment, la nova start-up Aridditive, orientada al sector de la impressió 3D per a la construcció.

El segell de la formació de CIM UPC és la metodologia per projectes

Finalment, CIM UPC va molt més enllà del concepte de centre tecnològic clàssic, gràcies a la seva línia d’acció social. En els darrers anys ha vingut desenvolupant una excel·lent política d'acostament a la societat al voltant de les noves tecnologies de manufactura additiva i indústria 4.0 a través de tallers de fabricació, espais o ateneus de fabricació o (fab labs).

En definitiva, CIM UPC ha estat, és i serà actor clau en el disseny i la transformació de la indústria digitalitzada. La seva tasca pionera en la fabricació additiva i la digitalització de processos productius aplanen aquest camí del teixit industrial cap a un futur més eficient, sostenible i innovador.