• Empresa
  • Uriach: "La mentalitat emprenedora fa sobreviure les grans empreses"

Uriach: "La mentalitat emprenedora fa sobreviure les grans empreses"

El president d'Uriach, Joaquim Uriach, defensa la figura del CEO no familiar i del consell d'administració

Joaquim Uriach és el president de la farmacèutica Uriach | Aijec
Joaquim Uriach és el president de la farmacèutica Uriach | Aijec
Barcelona
25 d'Octubre de 2018
Act. 25 d'Octubre de 2018

Joaquim Uriach forma part de la cinquena generació d'una empresa centenària que porta el seu cognom. Uriach: Unitat, Ressonància, Il·lusió, Ambició, Confiança i Història. La multinacional farmacèutica que presideix té salut de ferro i no es mourà de Catalunya per raons històriques. "La mentalitat emprenedora fa sobreviure les grans empreses", ha assegurat Uriach durant el Dinar Aijec celebrat a l'Hotel Grand Marina. Cada generació és un món: familiar i empresarial. 

Uriach va ser fundada el 1838 per Juan Uriach Feliu amb una primera botiga al Passeig del Born de Barcelona. "I no per casualitat, sinó perquè hi havia moltes drogueries i era el centre de la ciutat", recorda l'actual president de la farmacèutica. "Roda el món i torna al Born", que diu el refrany popular. 

Entre 1838 i 2018, no només han passat 180 anys sinó també cinc generacions familiars i molta història viva de Catalunya: "Hem viscut dues repúbliques, dues dictadures, dues guerres mundials i una Guerra Civíl". Es diu ràpid, però el cert és que cada generació d'Uriach ha aportat la seva pròpia química emprenedora.

La química emprenedora de cada generació

La primera és la fundadora, la segona va passar de la farmàcia a la indústria dels laboratoris, la tercera va iniciar la internacionalització, la quarta va apostar per la investigació i el desenvolupament (R+D) amb productes com el Disgren i per últim, la cinquena ha ampliat el model de negoci de la mà del consumer health. També conegut com a productes sense recepta mèdica. 

Uriach defensa la seva tasca d'accionista durant el Dinar Aijec | Aijec

Uriach defensa la seva tasca d'accionista durant el Dinar Aijec | Aijec

"El meu pare era farmacèutic i va comprar les accions als seus cosins, això també és fer d'emprenedor", explica. Lluny dels grans tòpics de l'empresa familiar al voltant de "l'estabilitat, els protocols i la inèrcia estàtica", el món és dinàmic i l'emprenedoria es compra, es ven i es viu arreu. 

Uriach: "Fer d'accionista és una feina important"

A parer seu, una de les claus d'èxit i supervivència de la companyia és el consell assessor que va crear el seu pare per definir l'estratègia i garantir "el canvi generacional que no es fa de la nit al dia". Amb el canvi de segle, l'antic consell assessor es va reconvertir en l'actual consell d'administració. 

Un CEO no familiar

Encara hi ha hagut un pas més: "No ha sigut fàcil, però des de la família vam decidir desvincular-nos de la gestió i el management del dia a dia de l'empresa perquè necessitàvem un altre tipus de direcció". Més emprenedoria. Tant és així que Uriach té un CEO no familiar des de fa sis anys. Així doncs, Oriol Segarra és qui dirigeix el negoci. I per si de cas algú es pensa que la funció d'Uriach és "anar a jugar al golf, posar la mà i cobrar", el president s'anticipa a la jugada i ho desmenteix: "Fer d'accionista és una feina important". 

La seva fórmula farmacèutica funciona i la història els juga a favor: "És la farmacèutica més antiga d'Espanya i la segona més longeva d'Europa". Actualment, la multinacional amb seu social a Barcelona factura 151 milions d'euros per any, compta amb una plantilla superior als 750 treballadors i exporta productes tan populars com la Biodramina i Aerored a més de 70 països d'arreu del món.

Uriach: "Hi ha exemples d'empreses familiars que han desaparegut perquè hi havia massa gent de la família"

I de cara al futur, Uriach apunta que el gran repte és que les accions de la companyia cotitzin a l'alça entre els membres de la sisena generació familiar. "Hi ha exemples d'empreses familiars que han desaparegut perquè hi havia massa gent de la família", alerta. La seva recepta vol aprofitar les diferències i el valor afegit de cada germà.

Alhora, el talent d'aquí i d'allà sempre és benvingut i com més igualitari, millor. Tant és així que el president de la farmacèutica apunta que hi ha quasi un 50a50 d'homes i dones en plantilla. "En aquesta vida s'han de fer coses grans, tenim la responsabilitat de millorar el món i tant de bo durem 180 anys més", conclou Uriach. Passat, present i futur.