Tot evoluciona. Si abans havíem de suportar que amics i família ens fessin una sessió completa de les fotografies del seu viatge quan tornaven de vacances; ara l’experiència la vivim en directe a través d’Instagram. En temps real descobrim on va i què fa tothom en les seves vacances, però són poques les imatges que ens emocionen. Siguem sincers, la gran majoria no sabem fer fotos. Això pot canviar si les vacances les fas amb Raw Photo Tours. “Som una empresa de viatges fotogràfics”, s’autodefineix un dels seus cofundadors, Jorge Delgado-Ureña. Amb la seva sòcia, Christelle Enquist, ofereixen la possibilitat de realitzar un viatge exòtic mentre aprens a fer fotografies com les que signaria qualsevol reporter de viatges.
“Diem que som l'anti tour. Organitzem el viatge però sempre estem oberts a que passin coses. Busquem les peculiaritats i les situacions divertides. No és el tour habitual amb un horari fixat”, explica Delgado-Ureña a VIA Empresa. “Fomentem les experiències úniques en un entorn d'ensenyar fotografia”, afegeix.
Al Nepal i al Marroc, de moment
El cofundador de Raw Photo Tours és fotògraf professional i, entre d’altres, ha treballat pel National Geographic. “Estava fent un reportatge fotogràfic al Nepal un any després del terratrèmol. Allà vaig conèixer la Christelle, que estava fent un voluntariat”, recorda. Tots dos van emprendre des d’allà un viatge per tot el país. “Ens vam enamorar del Nepal i la seva gent; i al tornar vam decidir que havíem de fer alguna cosa per ensenyar com és el país des del punt de vista de les persones”, relata.
Ofereixen realitzar un viatge exòtic mentre aprens a fer fotografies com les que signaria qualsevol reporter
Segons el fotògraf, el Nepal és conegut per l'Himàlaia o el trekking, però no per la cultura. “En l'era visual, la d'Instagram, a la gent li agrada fer fotos però no n'acaba de saber fer i sovint és superficial”, evidencia. Amb aquesta premissa, des de Raw Photo Tours pretenen “ensenyar com fer fotos d'una manera més cultural i documental descobrint països com el Nepal”.
De moment ja hi han organitzat un parell de viatges i aquest setembre estrenaran una ruta pel Marroc. “Al Nepal hi anem 11 dies amb un màxim de vuit clients més nosaltres dos, mentre que al Marroc poden ser 10 o 12 viatgers”. La raó és que al país asiàtic la ruta és més llarga i extrema, amb una logística més complicada.
El preu que ofereixen ho inclou tot excepte els vols, atès que el punt de trobada és directament el destí. “Fem grups internacionals i és més senzill trobar-nos allà”, raona en Jorge. Un cop reunits, el primer dia “fem una posada en comú dels objectius de cadascú, una introducció al país i comencem la ruta”.
Al Nepal comencen a Katmandú, amb la part de viatge més urbana. “Ens centrem a captar l'essència de la ciutat des d'un punt de vista de les persones. Fer fotos a com viu la gent té més gràcia que fer-ne a monuments”, assegura Delgado-Ureña. Després, la ruta segueix cap a zones rurals i a un monestir budista de l'Himàlaia. “Estem dos dies amb els monjos per veure com viuen”, indica el fotògraf; per acabar a bord d’un 4x4 “documentant la vida de la gent que viu a les muntanyes”.
El cofundador de Raw Photo Tours explica que van decidir anar a “països que fossin una mica desconeguts i on puguem col·laborar amb alguna ONG que hi ajudi”. De fet, un 3% de l’import del tour es reinverteix en la comunitat que visiten i ja estudien arribar a Jordània, Birmània o alguna zona de la Xina.
“Ensenyem com fer fotos d'una manera més cultural i documental descobrint països com el Nepal"
Qualsevol càmera és benvinguda
Per si a algú el sedueix la idea però el frena no disposar d’una bona càmera de fotos, el responsable de l’empresa aclareix que qualsevol eina és benvinguda, fins i tot disposar només del telèfon mòbil. “Ara tenim la majoria de clients que són aficionats a la fotografia i tenen càmeres, però la tècnica que ensenyem és una barreja de fotografia de carrer, més de trucs i filosofia que de tècnica”. Per tant, els smartphones actuals també serveixen.
“Ensenyem com fer fotos a desconeguts al carrer, com comunicar-se o tenir una línia visual”, diu Delgado-Ureña. Prometen resoldre tot el misteri de com es fan aquest tipus de fotos que veiem a les revistes de viatges. “Un retrat, evidentment, es fa demanant permís. Però tot el que és documental, de carrer i la vida dels llocs, a vegades preguntes però ensenyem a com no fer-ho, a no tenir por a acostar-te a la gent a fer fotos”. Des del setting concret que et permeti no haver d'enfocar fins a entrenar-te psicològicament, l’aprenentage és extens.
Captar clients a Instagram
De moment, gairebé tots els clients de Raw Photo Tours han estat de fora d'Espanya. “Molts asiàtics de Singapur o la Xina, bastanta gent d'Estats Units i alguns de Barcelona”, precisa Delgado-Ureña. Un perfil de client que, a més, acostuma a ser el “prosumer, l'aficionat avançat no tant en coneixement sinó en tecnologia, que gasta diners en equip fotogràfic”.
Tot i així, el cofundador de la companyia assegura que “volem obrir el ventall de públic”. La manera és seguir fent difusió a les xarxes, especialment a Instagram. “És on més repercussió tenim al ser un mitjà totalment fotogràfic. Si tens fotos de qualitat la gent et segueix. I quan publiques el teu producte, al ser una eina molt internacional, la gent et compra i et troba fàcilment”.
Ara bé, pels que també vulguin aprendre els trucs per impressionar tothom a Instagram sense anar tan lluny, a Raw Photo Tours també organitzen workshops a Barcelona. “Portem l'experiència de fer un reportatge de viatges reduït en tres hores per la ciutat”, explica. Ara sí, qui no fa bones fotos, és perquè no vol.