La catalana Hipra està en condicions de començar la fabricació massiva de vacunes contra la Covid-19. Només està pendent de que la Comissió Europea aprovi el programa de compra centralitzada de vacunes de reforç a les diverses farmacèutiques per distribuir-les entre els països socis. Mentrestant, aquest laboratori d’Amer (La Selva), fins ara centrat en la sanitat animal, està investigant altres vacunes contra malalties que afecten als humans.
Una portaveu d’Hipra apunta que investiguen una nova vacuna contra el virus respiratori sincicial (VRS). Aquest és el causant de bronquiolitis i pneumònia, que afecta a totes les edats i, especialment, a nadons i infants petits. En aquest projecte compten amb la col·laboració de la catalanaNostrum Biodiscovery i de les valencianes Polypeptide Therapeutic Solutions i Biotech Vana.
A més, les investigacions sobre la Covid-19 no s’acaben en la vacuna que estan a punt de col·locar al mercat. Porten a terme diversos estudis per comprovar “l'eficàcia, la tolerabilitat i la seguretat” del seu vaccí en nens, adolescents i persones immunodeprimides.
Mig segle d’experiència en vacunes animals els ha servit per desenvolupar la del Covid
Aquestes fonts recorden que darrera d’Hipra hi ha 50 anys d’experiència en el desenvolupament de vacunes animals. Quan es va estendre la pandèmia de la Covid-19 a principis de 2020, van començar a treballar en les anàlisis de PCR de centres sanitaris de Girona. Aleshores, els tècnics es va adonar que podien contribuir a trobar una solució en forma de vacuna. Aquest es l’origen de l’entrada d’Hipra en la sanitat humana.
L’aposta per la sanitat humana es confirma amb la compra l’any passat de la biotecnològica GoodGut, de Girona, especialitzada en test per al diagnòstic i tractament de malalties digestives. Aquesta startup va ser cofundada i liderada per la investigadora figuerenca Mariona Serra-Pagès.
Mercat europeu
La Comissió Europea adquireix les dosis de la vacunes dels diferents fabricants de forma centralitzada. Un sistema que abarateix el preu, ja que va destinada a un mercat de 450 milions d’habitants, i garanteix la solidaritat entre els 27 països socis.
Tot i que s’esperava que l’Agència del Medicament Europeu (EMA, per les seves sigles en anglès) adoptés una decisió abans d’acabar aquesta setmana, probablement l’ajornarà fins setembre. Això pot retardar unes setmanes l’ordre de compra.
Hipra completa els estudis per certificar l’eficàcia de la seva vacuna per la quarta dosis
En un comunicat d’aquest dimarts, Hipra informa que la seva vacuna “demostra una bona resposta d’anticossos neutralitzants davant les subvariants BA.2 i BA.4/BA.5 d'òmicron”. Ara està ampliant els estudis per comprovar la seva eficàcia com a quarta dosis. Un cop autoritzada per l’EMA, es podrà utilitzar per a dosis de reforç a partir d’aquesta tardor.
Creixement continu
Hipra porta anys en creixement continu. Tot i que encara no s’han presentat els comptes consolidats de 2021, s’espera que se situïn al voltant dels 360 milions d’euros, prop d’un 10% més dels 319 milions de 2020, que ja van ser un 15% superiors als 277 milions del 2019. En l’exercici de 2020, els beneficis van escalar fins els 48,7 milions d’euros.
Aquests resultats inclouen l’activitat de les dues plantes de producció de vacunes i fàrmacs per a sanitat animal (situades a Amer i a la ciutat brasilera de Porto Alegre) i la d’una cinquantena de filials comercialitzadores repartides per tot el món.
Un cop comenci la producció massiva de vacunes contra la Covid-19 se suposa que es dispararà la facturació si bé no s’ha informat, ni per part de l’empresa ni per part de les autoritats sanitàries europees, del preu de la dosi. En el seu moment, Hipra va avançar que estaven en condicions de fabricar fins a 1.200 milions de dosis anuals.
El 78% de les vendes prové de l’exportació
L'expansió internacional s'ha accelerat. Així, les exportacions han passat de significar el 56% de les vendes el 2009 al 78% al tancament de 2021. Entre els principals mercats geogràfics de l’exterior destaquen Xina (sobretot per les vacunes contra la pesta porcina), Rússia, Turquia, França , Filipines, Vietnam, Polònia, Brasil i Itàlia, segons consta en la memòria no financera de la companyia corresponen a l’exercici de 2021.
El sisè fabricant mundial de vacunes pel bestiar entra amb força en la sanitat humana
Hipra és un grup farmacèutic centrat en la sanitat animal que, progressivament, ha anat deixant la fabricació de medicaments per centrar-se en les vacunes. És el sisè fabricant mundial de vacunes per a la sanitat animal.
Precisament, les vacunes han passat de suposar el 65% de les vendes el 2014 al 88% el 2021. Segons indiquen en la seva memòria no financera, preveuen que al tancament d’aquest 2022 representin el 94%.
Destinen el 10% de la facturació a activitats d’I+D per innovar en vacunes. En els últims deu anys, han llançar 22 noves vacunes per a animals al mercat, fet que situa aquest grup farmacèutic com el que n’ha tret més.
El mercat mundial de la sanitat animal està integrat per dos segments diferenciats: el dels animals de producció, amb una quota del 54%, i el de les mascotes, amb el 46%, si bé aquest últim registra un creixement més ràpid. Hipra s’ha enfocat històricament als animals de granja, que han suposat el 97% de les vendes aquest 2021.
Augment de la plantilla
En paral·lel a l’increment de vendes dels últims anys, també ha crescut la plantilla global (de la matriu i les filials disperses pel món): aquest 2021, es va tancar amb 2.283 empleats, un 13% més que els 1.992 de 2021, que ja eren un 13% més que els 1.734 de 2019. A sobre, s’han incrementat el número de dones fins aconseguir, aquest 2021, que ja representin el 50% de la plantilla. Quan comenci la producció massiva de vacunes per a la sanitat humana es dispararà la contractació de personal.
Dels 2.283 empleats, 1.479 treballen a l’Estat espanyol i, la resta, en les diverses plantes o delegacions comercials a l’estranger. Al Brasil compten amb 140 empleats.
Estan a punt d’obrir part del nou complex d’investigació que construeixen a Aiguaviva
Han previst invertir 260 milions d’euros en sis anys (2021-2026) per ampliar les instal·lacions productives i d’investigació. El 2017 van adquirir uns terrenys de 114.000 metres quadrats a Aiguaviva (Gironès), on construeixen un nou centre de producció i d’investigació. Fonts del grup avancen que, abans de final d’any, obriran la part que ja està gairebé acabada si bé la totalitat del complex no es completarà fins dins d’uns anys.
Qui és qui a la família Nogareda?
Laboratorios Hipra SA és una empresa familiar. El seu fundador és el veterinari, farmacèutic i químic Joan Nogareda Gifre (Olot, 1934). En l’actualitat, n’és president d’honor. Davant les dificultats que posava l’administració franquista per crear noves societats farmacèutiques, el 1971 va comprar Laboratorios de Sanidad Veterinaria Hipra, una empresa madrilenya que, en aquell moment, estava en situació de fallida. Dos anys després, reprenia l’activitat a Amer. La denominació Hipra correspon a les primeres síl·labes dels cognoms dels seus primers propietaris, Hidalgo i Prado, que eren veterinaris militars.
En l’actualitat, l’empresa està encapçalada pels tres germans Nogareda Estivill, representants de la segona generació: David, president executiu i veterinari de formació; Maria del Mar, directora general i titulada en economia; i Arnau, vicepresident executiu. Preserven la seva intimitat i es mouen amb una gran discreció tot i que prenen part de forma activa en associacions empresarials i fundacions. No concedeixen entrevistes ni tenen activitat en xarxes socials.
En l’equip directiu destaca Carles Fàbrega Comas, director general de la divisió de salut humana, sobre el qual penja el desenvolupament de la nova vacuna contra el Covid.
La Generalitat de Catalunya va atorgar aquest any una de les creus de sant Jordi a Hipra en reconeixement als seus 50 anys de trajectòria en la sanitat animal i per la seva recent entrada en la sanitat humana.