Sembla que l'annus horribilis d'Holaluz no s'ha acabat amb l'entrada a un nou any i la comercialitzadora elèctrica catalana comença el 2025 amb un anunci de vaga indefinida per part dels treballadors que accentua la crisi de l'empresa dirigida per Carlota Pi. Els motius? Els empleats asseguren que aquesta decisió arriba després d'un ERO i d'una pèrdua constant de drets, sous congelats i una forta pressió a la plantilla. De fet, el Comitè d'Empresa d'Holaluz ha anunciat avui l'inici de l'aturada a partir del 14 de gener de 2025. I, el desencadenant final dels últims dies: tots els treballadors han de tornar a la presencialitat total després de cinc anys de flexibilitat laboral i teletreball opcional.
"El que crida l'atenció d'aquesta decisió és que prové d'una empresa que advoca per la sostenibilitat, la cura del planeta i de les persones. El teletreball ha permès a moltes persones treballadores habitar en zones rurals, conciliar amb les seves vides personals i familiars. El desplaçament diari a Barcelona contribueix a l'empitjorament de la qualitat de vida i la contaminació de les ciutats", apunten fonts del Comitè d'Empresa a VIA Empresa. De fet, durant el setembre de 2024, Holaluz va presentar un pla per a la tornada a l'oficina que consistia a combinar tres dies presencials a la setmana de forma obligatòria. Malgrat comptar amb diverses reunions i negociacions, gran part dels empleats destaquen que "hi va haver poques concessions per part de l'empresa" i, per aquest motiu, la plantilla va rebutjar la proposta.
Un augment de tensions i invitacions per "abandonar el projecte"
"En una situació de sous congelats des de fa anys per a la majoria de la plantilla, pèrdua de drets, acomiadaments i canvis constants als equips, els discursos de la direcció han incrementat les tensions, arribant a convidar directament la gent a marxar", precisen els empleats. Com a conseqüència, el desembre de 2024 la companyia va presentar una modificació substancial de les condicions de treball (MSCT) que suposava l'eliminació dels últims drets adquirits com els cursos d'idiomes o l'assegurança mèdica, a part de l'eliminació total del treball en remot. D'aquí que el Comitè d'Empresa consideri que la plantilla s'enfronta a un "ERO encobert". A més, també expliquen al mitjà que els han eliminat els "casalets" (casals infantils) dels treballadors durant els períodes vacacionals dels fills, juntament amb les quotes del gimnàs i diversos beneficis que tenien a l'oficina, com ara la fruita fresca present a les diverses sales.
El Comitè d'Empresa considera que la plantilla d'Holaluz s'enfronta a un "ERO encobert"
Com a contrapartida, els empleats destaquen que durant el setembre de 2024, els dirigents van llançar una enquesta a tota la plantilla sobre la seva opinió del teletreball -van respondre aproximadament 100 persones de les 230 totals-, entre d'altres, a la pregunta de: “Consideres el teletreball un benefici indispensable per romandre a l'empresa?”, a la qual cosa un 97,7% va respondre que sí. A més, segons apunten alguns treballadors a VIA Empresa, "hi havia molts rumors que si no signàvem l'acord, l'empresa ens farien tornar a la presencialitat total". Posteriorment, es va portar a l'Assemblea de Treballadors la proposta de política de teletreball de l'empresa, on un 77% va votar per l'opció de no signar aquest acord.
A més, segons ha pogut saber VIA Empresa, durant els últims dies hi ha hagut diverses renúncies per part dels treballadors, en veure la congelació salarial -que no s'adequa a l'elevat cost de vida- i l'obligatorietat de treballar presencialment.
Anys de pèrdues a la cerca d'un "salvavides"
La companyia que van crear el 2010 a Barcelona els enginyers Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila ha hagut de buscar ajuda després de sis anys de pèrdues –54,5 milions en total–. El salvavides ha estat el fons Icosum, dirigit per l'inversor, Lotfi Bellahcene, que s'ha compromès a aportar 22 milions en dues fases que li donaran el control del 33,4% de la companyia i tres seients al consell. Una operació de salvament davant d'un deute que a finals del 2023 arribava als 65,4 milions i que s'ha reduït a 40,3 milions el juny del 2024.
Holaluz va arribar a valer a borsa 257 milions d'euros (2021) i avui en val poc més de 30
En aquests moments, Holaluz no és l'única empresa de l'autoconsum amb problemes financers. Altres companyies cotitzades, com Solarprofit a Espanya i Sunpower als Estats Units han viscut l'agitació del mercat. De fet, Holaluz va arribar a valer a borsa 257 milions d'euros (2021) i avui en val poc més de 30.
Finalment, la comercialitzadora catalana ha anunciat la seva decisió de retirar les previsions del seu pla de negoci 2023-2025 per diversos "factors externs" com els preus de l'energia al mercat i l'entorn dels tipus d'interès. En un comunicat remès al BME Growth, la companyia ha explicat que aquests factors "afecten la capacitat de la societat per fer previsions precises i, per tant, proporcionar previsions significatives al mercat". Unes condicions complexes que han provocat una caiguda d'entre el 25-50% de la demanda del mercat solar residencial a Espanya.