• Empresa
  • Vaga a Vall Companys contra els falsos autònoms

Vaga a Vall Companys contra els falsos autònoms

Comissions Obreres alerta sobre l'incompliment de la resolució de la Inspeció de Treball sobre la subcontractació del grup carni

La fàbrica de Vall Companys | Vall Companys
La fàbrica de Vall Companys | Vall Companys
Redacció / ACN
Barcelona
05 de Novembre de 2018
Act. 05 de Novembre de 2018

La carn es troba en un punt crític. Comissions Obreres Indústria ha convocat aquest dimarts una vaga a les sis empreses que el grup carni Vall Companys té a Catalunya, Aragó i Castella- la Manxa davant l’incompliment de la resolució de la Inspecció de Treball per part del grup respecte a la subcontractació.

Més concretament, el sindicat alerta que Vall Companys ha incorporat 2.500 falsos autònoms que treballen a les seves empreses a través de  cooperatives "fictícies" de treball associat, sobretot pel que fa a la feina realitzada a l'escorxador, tractament i transformació de peces. CCOO ho considera "frau i explotació laboral".

Vall Companys és el grup líder en el sector carni del conjunt d'Espanya i té una facturació superior als 1.500 milions d'euros per "l'increment de les exportacions i l'auge del preu del porc durant el 2018, segons apunten des de l'empresa. 

UGT es desmarca

Des del sindicat remarquen que les despeses de personal del grup el 2016 van ser de 100,2 milions d'euros, mentre les despeses de subcontractació per dur a terme tota l'activitat productiva es van situar en els 239 milions d'euros. Així mateix, CCOO xifra en un 33% l'increment de la subcontractació en les empreses càrnies del grup en els darrers cinc anys.

CCOO considera que Vall Companys és el grup que "major frau comet" en el sector carni amb l'ús de "falsos autònoms". Ara bé, la UGT s'ha desmarcat de la vaga a l'espera de les negociacions iniciades en el marc de la taula de diàleg entre Ministeri de Treball, patronals i sindicats per buscar solucions a la subcontractació en el sector carni.

Fonts de l'empresa reiteren a VIA Empresa la seva voluntat de diàleg i subratllen que "les condicions econòmiques amb les empreses subcontractades que duen a terme la seva activitat al grup estan per sobre del que marca el conveni del sector".

Alhora, afegeixen que les contractacions de les cooperatives es fan d'acord amb la normativa estatal 27/1999 i l'activitat està legalment regulada per l'article 38 de la Constitució i contemplada en l'article 42 de l'Estatut dels Treballadors. Fins a 23 sentències del Tribunal Suprem i Tribunals superiors de diferents comunitats autònomes avalen el model d'ús de cooperatives associat al sector. 

Una vaga de nit a Catalunya

En el cas de Catalunya, la vaga afecta el centre de treball d’Avidel (antiga Milsa) i les oficines de Serese, tots dos a la ciutat de Lleida. A l’escorxador d’Avidel, la vaga no es farà esperar i ja començarà aquesta mateixa tarda, coincidint amb l'inici del torn de nit. 

Des del sindicat remarquen que Treball va aixecar fa uns mesos una acta de liquidació, pel que aquesta filial del grup havia d'abonar uns 4 milions d'euros a la Seguretat Social en concepte de les cotitzacions dels 180 treballadors que prestaven els seus serveis a Avidel però que ho feien com a "falsos autònoms" a través de la cooperativa Servicarne.

Només 44 constaven com a plantilla de l'empresa lleidatana. Segons els càlculs de CCOO, a tot l'estat espanyol, el "frau" de Servicarne amb els anomenats falsos autònoms superaria els 50 milions d'euros a la Seguretat Social. "El grup creix a costa del seu personal ja que compta amb una plantilla molt reduïda pel que suposa tota la seva activitat i se sustenta a partir de la subcontractació", conclouen des del sindicat.