
El que va néixer com diversos projectes pensats per cobrir les zones blanques de Catalunya, aquells territoris on no arribava la fibra òptica, s’ha convertit avui en una companyia que ja desplega xarxes a tot el Principat. Parlem de Vera, l’operador d’internet assentada a Gurb (Osona) que té més de 6.000 quilòmetres de cables de fibra òptica repartits per tot el territori.
“El nostre propòsit és impulsar Catalunya i la seva gent, transformant de debò la seva realitat virtual”, remarca el director general de Vera, Jordi Compte. Aquest objectiu és el que va impulsar els operadors locals Goufone, Soomfibra i Iguana —actives a Gurb i Osona, Manresa i el Bages, i Igualada i l’Anoia, respectivament— a fusionar-se el 2023 sota la marca de Vera, empresa que neix amb la voluntat de ser “l’operador de referència de Catalunya”.
Des d’aleshores, la companyia ha anat instal·lant la seva xarxa pròpia de fibra òptica per tot Catalunya: 6.193 quilòmetres de cables que ja arriben a més de 500.000 llars de 259 municipis. L’empresa combina aquesta infraestructura amb la d’altres operadors, amb els quals arriba a acords per fer servir les seves xarxes per proveir serveis. L’aliança més recent és la tancada amb Bluevía, operador majorista de xarxes de Telefónica, gràcies a la qual Vera ja arriba al 100% del territori des d’aquest gener. “L’acord a què hem arribat ens suposa un creixement potencial molt gran, ja que multipliquem per molt les possibilitats d’arribar a totes les cases de Catalunya”, assegura Compte.
Fibra òptica, radioenllaç i satèl·lits
La fibra òptica és la principal via amb què Vera ofereix connexió als seus clients, una infraestructura amb què cobria més de 55.000 llars i 4.500 empreses abans de l’acord amb Bluevía. “El nostre valor afegit és que l’hem fet arribar a llocs molt disseminats de Catalunya”, destaca el director general de la companyia. Aquesta és l’opció preferent per a urbanitzacions amb certa concentració, però no és l’únic canal amb què treballa l’empresa. Vera també ofereix serveis a través de radioenllaç, una tecnologia que arriba a indrets més aïllats i que és emprada per les empreses com a back-up: “Si un dia tens un problema amb la xarxa de fibra, pots continuar el servei de forma ininterrompuda amb radioenllaç”. En darrer lloc es troba la connexió per satèl·lit, una tecnologia que arriba encara més lluny i que és ideal per a refugis de muntanya o cases de pagès ubicades en valls.
Un dels punts forts de què es vanta Vera és l’alta velocitat dels seus serveis de fibra òptica. Els plans bàsics d’internet de la companyia proveeixen velocitats d'entre 300 i 1.000 Mbps (megabits per segon), però l’empresa és capaç d’oferir connexions de fins a 10.000 Mbps, és a dir, de 10 Gbps (gigabits per segon). “Hem actualitzat la xarxa i hem multiplicat per 10 la velocitat, el que fa que estigui preparada per tot el futur que ens ve amb el consum de dades del transport, els hologrames o la intel·ligència artificial”, assenyala Compte. “Tenim la millor xarxa de Catalunya per tractar això”, assegura amb convenciment.
Connexió amb la gent i el territori
En un mercat d’alta competència com és el de les telecomunicacions, a Vera han optat per dues estratègies per convèncer el públic: la vinculació amb el territori i l’atenció personalitzada.
Pel que fa al primer àmbit, la companyia destina una part “important” del pressupost al “patrocini d’activitats i esdeveniments culturals, musicals i esportius de Catalunya”, segons comenta Compte. Un suport que no es limita a l’aportació econòmica, sinó que també consisteix a gestionar la connectivitat d’aquests actes. La Volta Ciclista de Catalunya, l’obra de teatre Mar i Cel, el Festival Cruïlla o el Festival Riures de Calonge i Sant Antoni en són alguns exemples.

Per la seva banda, l’atenció al client és un dels focus de Vera, àmbit a què es dediquen una part considerable dels 160 treballadors de l’empresa. “Tota la part d’atenció al client la fem amb gestió interna, és una de les activitats més importants que tenim dins l’empresa”, declara Compte. Aquesta activitat es fa telemàticament a través dels calls centers propis de la companyia i, de manera presencial, a les sis botigues que té a Vic, Manresa, Mataró, Igualada, Girona i Berga.
Vera va tancar el 2024 amb una facturació propera als 35 milions d’euros i amb l’optimisme de créixer fins als 38 milions aquest 2025, principalment gràcies a l’extensió territorial dels seus serveis per l’acord amb Bluevía. Paral·lelament als serveis a particulars i empreses, la companyia va guanyar el 2023 una licitació per desplegar els cables de fibra òptica per a connexions mòbils de 5G a 70 torres de telecomunicacions de la demarcació de Barcelona, un projecte encetat el 2024 i que es preveu completar durant el 2025.