En el cicle de vida de les empreses, com de les persones, el relleu és un procés inevitable que, si no es fa bé, pot justament minvar el futur de la companyia. I parlem de relleu, però no només generacional en l'empresa familiar, sinó també de relleu d'oficis: tres de cada deu empreses enfrontaran dificultats per substituir els treballadors que es retiren. La periodista Ana M. González ha visitat aquesta setmana l'Escola del Comerç del grup Bon Preu, un cas d'èxit en què l'empresa osonenca està a l'avantguarda de la formació d'experts en productes frescos, com peixaters, carnissers, xarcuters i forners. Durant l'últim any han format a uns 917 participants, en unes instal·lacions que imiten fidelment una botiga real, amb els corresponents obradors i taulells.
En el 8è episodi de 'L'Empresa al dia' parlem de relleu, però no només generacional en l'empresa familiar, sinó també de relleu d'oficis, com ara els conductors d'autobusos i els experts en productes frescos
També hi ha el cas de l'empresa gironina d'autobusos Teisa que van a la conquesta i "crida" dels conductors d'autobusos: allotjament gratuït, més salari i alguns privilegis. La periodista Gemma Fontseca ha parlat amb Àlex Gilabert, director general de Teisa, per abordar la manca de conductors i les propostes atractives que proposen des de la companyia. Per exemple, tractar la problemàtica amb profunditat amb les administracions, les patronals, fomentar la formació (el carnet de conductor d'autobús pot costar entre 3.000 i 5.000 euros), l'accés a l'habitatge i atraure els joves.
Seguint la temàtica del relleu, una de les entrevistes més llegides de l'any a VIA Empresa correspon a Isabel Nogueroles, la consellera especialitzada en lideratge, canvi organitzacional i empresa familiar. Quins són els reptes? Evidentment el relleu generacional, però també la professionalització i l'entrada d'externs. Atenció als titulars: "Molts empresaris cedeixen l'empresa als fills com si fos un testament i s'equivoquen" o "s'ha d'educar a un fill i dir-li que el cognom no li dóna autoritat".
Diumenge, a les urnes, a Catalunya vam decidir fer un canvi de rumb en la política catalana, i per tant en la nostra economia i dia a dia. Quins són els projectes cabdals que estan en joc en la formulació del nou Govern? L'economista Enric Llarch ho apunta en una anàlisi: projectes que ballen. I la productivitat, és una d'elles, com també l'element central de la 24 reunió del Cercle d'Economia, en què VIA Empresa farà una cobertura exhaustiva. Així ho han explicat a la nota d'opinió d'enguany.
També abordem les últimes novetats de la partida de ping-pong entre el BBVA i el Banc Sabadell. Les accions dels dos bancs han arrencat la setmana amb descensos a la borsa espanyola. Mentrestant, hem analitzat qui és qui en el consell d'administració del Banc Sabadell. Quina és la seva relació amb el banc i quines motivacions pot tenir? Atenció al mexicà David Martínez Guzmán, que té molt a dir.
Qui és qui en el consell d’administració del Banc Sabadell? Quina és la seva relació amb el banc i quines motivacions poden tenir?
Al final de l'episodi, el periodista Carlos Rojas avança els principals actes a tenir en compte de finals de maig, entre els quals destaca el protagonisme absolut de la24a reunió del Cercle d'Economia. La cita tindrà lloc del dimecres 22 de maig al divendres 24 de maig. Finalment, en el vuitè capítol del pòdcast de VIA Empresa, la politòloga i filòsofa Ariadna Romans presenta la seva píndola filosòfica i llança una reflexió als oients: la importància de sortir del nostre cercle i explorar més enllà del que és la nostra xarxa intel·lectual.
L'empresa al dia és el nou pòdcast amb què VIA Empresa enceta una nova etapa. Conduït per Elena Busquets (directora), Gemma Fontseca (cap de redacció) i Carles Flo (director de negoci), oferim cada divendres una breu píndola perquè directius, directives, empresaris o tots aquells professionals vinculats al món de l'empresa i el teixit productiu català portin... L'empresa al dia. Pots escoltar el capítol aquí.