• Empresa
  • Videojocs fets a Barcelona: sis grans empreses que aposten per la capital catalana

Videojocs fets a Barcelona: sis grans empreses que aposten per la capital catalana

Ubisoft, els creadors de Candy Crush o els responsables de Pac-man han escollit Barcelona per instal·lar estudis de desenvolupament de videojocs

La indústria del videojoc va generar 175.800 milions de dòlars el 2021 FOTO: iStock
La indústria del videojoc va generar 175.800 milions de dòlars el 2021 FOTO: iStock
31 de Maig de 2023

El sector dels videojocs és un dels puntals de l'economia digital arreu del món. El 2021, va assolir una facturació de 175.800 milions de dòlars i any a any experimenta creixements importants. La Xina i els Estats Units, amb 46.000 i 40.000 milions d'euros respectivament, lideren un mercat on Europa només genera un 18% del negoci mundial. Són dades recollides per un informe d'ACCIÓ, que posa de manifest el paper cada vegada més rellevant que hi juguen Catalunya i Barcelona.

De fet, Catalunya és el motor de l’ecosistema espanyol de videojocs i representa el 50 % de la seva facturació. A més, és la regió de la Unió Europea amb el nombre més elevat de projectes realitzats i inversions rebudes i la segona en creació de llocs de treball. El 2022, Catalunya tenia 206 estudis de videojocs, que l'any anterior havien generat més de 500 milions d'euros i uns 4.000 llocs de treball directes. 

Una realitat que s'explica per les empreses internacionals i punteres que han triat Barcelona per instal·lar nous estudis de desenvolupament de videojocs en els últims anys. L'atractiu de viure a Barcelona i la imatge de ciutat creativa i del món de les arts són dos factors que han contribuït a aquestes apostes. Tot i que la llista és més llarga, hi ha sis multinacionals que han fet una aposta decidida per la capital catalana.

Ubisoft

Empresa nascuda a França als anys 80, Ubisoft és de les que fa més anys que és a Catalunya, amb presència des dels anys 90. Des dels seus estudis de Barcelona i, abans Sant Cugat, han col·laborat en la creació de videojocs d'èxit a nivell mundial com Assassin's Creed, Beyond Good, Evil 2 o Rainbow Six. La companyia ha realitzat des d'aquí alguns de videojocs de triple A de la marca, que són els de més qualitat. 

Smilegate

El 2020, l'empresa sud-coreana Smilegate va triar Barcelona per obrir el seu primer estudi internacional per a dissenyar videojocs i va crear 35 llocs de treball. L'objectiu era obrir mercats occidentals i participar en el disseny de videojocs triple A i de món obert. Crossfire és la bandera d'Smilegate, un videojocs amb milions de jugadors al món i que ha generat més de 10.000 milions de dòlars. 

CI Games

També en plena pandèmia, a la tardor del 2020, CI Games va inaugurar a Barcelona el seu propi estudi pel desenvolupament de jocs de rol d'acció i fantasia. Segons recull ACCIÓ, el conseller delegat de CI Games, Marek Tymiński, va destacar que "Barcelona té un ecosistema digital, tecnològic i de joc cada vegada més consolidat". Des de Barcelona es va treballar en la segona part de Lords of the Fallen, una de les sagues més exitoses del sector. 

King

Candy Crush va ser segurament un dels primers jocs d'èxit mundial del nou escenari dels telèfons intel·ligents, amb milers de milions d'usuaris que es passaven hores fent esclatar caramels. D'origen britànic, va arribar a Barcelona el 2012 i, des de llavors, ha anat ampliant el seu estudi i equip. De fet, King va ser una de les primeres grans empreses internacionals del sector que va aterrar a Barcelona i que ha col·laborat en la creació de tot l'ecosistema.

Bandai Namco

Nascuda al Japó, Bandai Namco és mundialment coneguda per ser la responsable de grans clàssics com Pac-man, Tekken i Dragon Ball Z. El 2020 va començar a treballar des de Barcelona, on va crear una empresa especialment dedicada a la creació de videojocs per telèfons. A més, a través del seu equip a Catalunya també es fixaven l'objectiu d'obrir mercats occidentals. 

Scopely

Empresa nordamericana del sector de videojocs per a telèfons mòbils, fa anys que està afincada a Barcelona i, al llarg del temps, ha anat adquirint estudis catalans. Per exemple, Omnidrone el 2022. Des de Barcelona, Scopely havia treballat en el desenvolupament de videojocs com Yahtzee With Buddies i Scrabble GO.