De ben segur que tots nosaltres hem apreciat, vist i tocat alguns dels productes de J. Vilaseca S.A. De fet, és l’empresa més antiga de l’estat espanyol. Establerta a Capellades des de 1714, existeixen documents que acrediten que aleshores, ja fabricava paper en quatre molins. La unió d’aquests va fer posar la primera pedra a la societat, que va ser oficialment constituïda al 1932.
Aquesta històrica companyia dedica la seva activitat empresarial a la fabricació de papers especials d’alta gamma per als mercats més exigents d’impressió i escriptura; publicitat exterior i interior; seguretat (números de loteria, documents notarials, de trànsit mercantil...); cartrons de bingo; produeixen el precinte oficial dels paquets de tabac, el tap de les begudes alcohòliques; realitzen etiquetes de vi, suports industrials, i distribueixen en més de 80 països.
De Capellades al món
J. Vilaseca S.A. té una llarga tradició exportadora. Al segle XIX ja exportaven papers de seguretat als països de Llatinoamèrica; tot i que no va ser fins a la dècada dels 80 del segle XX que van promoure el seu departament d’exportació, un fet que els ha permès exportar més del 70% de la seva fabricació, fent arribar els seus productes a més d’una vuitantena de països. “Hem crescut molt amb exportació. Fa 10 anys estàvem al 50%, ara estem al 75%. Hem baixat en volum i hem pujat en facturació perquè hem augmentat l’especialitat del paper”, detalla Carles Torredemer, director comercial de J. Vilaseca S.A.
De fet, aquesta aposta pel comerç exterior ha estat tan ferma i decisiva, que ja tenen presència als cinc continents
De fet, aquesta aposta pel comerç exterior ha estat tant ferma i decisiva, que ja tenen presència als cinc continents. Les àrees més fortes són Europa, el Magreb, Llatinoamèrica i Orient Mitjà. Tot i que també tenen presència al Sud-est asiàtic, Austràlia, Àfrica subsahariana, entre altres.
R+D+I, el trinomi de l’excel·lència de J. Vilaseca S.A.
Des de l’empresa apunten que la digitalització ha tingut un impacte notori al sector, però que tot i això, el consum del paper creix. Ho fa principalment per dos motius; un, la substitució del plàstic d’un sol ús per a productes sostenibles com el paper no deixa de ser una gran oportunitat; i dos, l’auge de l’economia circular, convertint-se en una gran aliada per a la indústria paperera.
En aquest sentit, el 90% dels recursos de R+D+I de J. Vilaseca S.A. els destinen a adaptar-se a les tendències de la societat. Tot i que el consum del paper creixi, seguirà canviant i adaptant-se a noves necessitats i nous usos. Un fet que constata, una vegada més, com al llarg d’aquests tres segles d’història i trajectòria, J. Vilaseca S.A. s’ha reinventat i diversificat; apostant clarament, per la recerca, el desenvolupament i la innovació de l’empresa.
Sobre les 40.000 tones de paper que fabriquen en un any, J. Vilaseca en fa 3.000 de reciclat, un 7% aproximadament
Més reptes de futur: l’aposta pel paper reciclat
En l’actualitat, l’empresa està en un procés de canvi molt important i que està fonamentat per tres vies molt definides: la primera, substituir una part important de la seva primera matèria, la cel·lulosa de fibra verge, per paper recuperat, com a clara aposta per la sostenibilitat. La segona, és seguir innovant i creixent amb papers d’ús industrial en el sector del paper per a l’alimentació, substituint en part, les especialitats d’impressió i escriptura, clarament amenaçades per les noves tecnologies. I per últim, consolidar les fortes inversions realitzades.
Sobre les 40.000 tones de paper que fabriquen en un any, J. Vilaseca en fa 3.000 de reciclat, un 7% aproximadament. per aconseguir augmentar més reciclat, en l’actualitat, la fàbrica ha fet una gran inversió i està en ple projecte. Aquest fet seguiria l’objecció de l’empresa en augmentar la quota de paper reciclat: passar de 3.000 tones a 10.000; i també, afegir paper reciclat dins la composició de papers que avui dia no en porten; tenint com a horitzó el rumb cap a l’economia circular davant l’emergència climàtica i lluitant per assolir la sostenibilitat.