• Empresa
  • “Vinc a desrenunciar”: el fenomen dels treballadors boomerang

“Vinc a desrenunciar”: el fenomen dels treballadors boomerang

Milers d’empleats decebuts amb els nous llocs de treball retornen a les empreses anteriors, mentre es converteix en l'alternativa ideal per "recuperar talent"

El 54% dels treballadors es planteja canviar de feina aquest any | iStock
El 54% dels treballadors es planteja canviar de feina aquest any | iStock
Barcelona
25 de Gener de 2024

Formar part durant molts anys d'una empresa ha deixat de ser una prioritat per a molts catalans i cada vegada és menys habitual tota una carrera professional a un mateix lloc. Durant els últims mesos han saltat totes les alarmes al país: el 54% dels treballadors es planteja canviar de feina aquest any, segons un estudi de Linkedin. Els motius? Res inusual, ja que busquen un augment salarial, millores en la conciliació personal, oportunitats de creixement i unes empreses més ètiques. Ara bé, la sorpresa d'enguany té a veure amb els treballadors boomerang i una confessió: "Vinc a desrenunciar".

"No hi ha res com tornar a casa". Aquesta és una de les premisses dels treballadors boomerang, un fenomen en auge des de fa sis anys en què els empleats que deixen una organització per buscar millors condicions en d’altres, decideixen retornar al cap de pocs mesos a l’anterior. Per quin motiu un treballador decideix voluntàriament retornar a una empresa de la qual va marxar per voluntat pròpia? L'experta en recursos humans, Aida Jurado, confessa a VIA Empresa que es tracta d'una "alternativa molt atractiva i viable dels empresaris per rescatar talent". Un dels motius de la “desrenúncia” del treballador té a veure amb expectatives incomplertes, la nova retribució econòmica que no els compensa, la indefinició dels projectes proposats i que el seu cicle vital i professional no coincideix amb la nova empresa.

Amb l'auge dels treballadors boomerang hi ha una alternativa molt atractiva i viable dels empresaris per rescatar talent

Actualment no existeix un prototip de treballador boomerang, mentre Jurado té clar que "tant ho pot ser un jove com un professional amb llarga trajectòria". "Conec casos de persones de 27 anys que han marxat dues vegades d'una companyia i han retornat a l’inicial o, fins i tot, l’exemple d'una directora de recursos humans que quan ha vist que en una antiga feina han canviat de lideratge i de dinàmiques internes ha retornat perquè l'empresa l'ha anat a buscar". També hi ha el cas del talent sènior de més de 55 anys que retorna a antics llocs de treball perquè els empresaris els van a buscar i "tenen el risc de tornar-se a equivocar i perdre l’antiguitat".

El possible rancor d’un empresari

La qualitat més valorada per al 47% dels catalans és saber reconèixer, felicitar i apreciar els èxits dels treballadors | iStock
La qualitat més valorada per al 47% dels catalans és saber reconèixer, felicitar i apreciar els èxits dels treballadors | iStock

Quin ha de ser el rol d'un empresari quan un treballador li demana retornar? Hi ha empresaris que s’ho poden prendre malament? Aquesta és una de les grans qüestions a tenir en compte de cara al retorn d'un empleat i d'aquí la importància de les entrevistes de sortida. Jurado té clar que és important comptar amb entrevistes de sortida quan un treballador vol marxar per entendre el motiu i veure el que no li han pogut oferir per retenir-lo o perquè ha sigut massa tard. "És important mantenir el bon contacte amb els extreballadors perquè és una font de reclutament molt bona".

"Molts treballadors quan marxen d'una organització no són del tot sincers amb els motius de la sortida per quedar bé", continua l'experta en recursos humans. "Dins del que es pugui s'ha d'aconseguir que siguin sincers per millorar tots els aspectes de reclutament i de la gestió de recursos humans dins d’una empresa", afegeix Jurado. I un fet a tenir en compte: "Molts d'ells s'han traslladat a noves organitzacions per millores salarials i quan retornen a l'empresa tenen expectatives salarials més altes i s'ha de vigilar de no trencar l'equitat interna, que pot comportar un gran risc". D'aquí la necessitat d'un protocol d'actuació davant l’allau de retorns dels últims anys.

Jurado (experta en recursos humans): "Molts treballadors quan marxen d'una organització no són del tot sincers per quedar bé i és important aconseguir que siguin clars"

Un dels grans avantatges del retorn dels empleats és que el procés de selecció és molt econòmic i el període d'integració és molt ràpid, a "més que no necessiten temps de producció". Tanmateix, és important de fer entendre que l'entorn ha canviat i la cultura de l'empresa ha evolucionat. Per tant, "és un error no fer un procés d'integració amb un treballador boomerang, ja que molts d'ells activen la memòria de com era abans i també necessiten un període d'integració". Finalment, l'escassetat de talent s'ha cronificat fins a un punt extrem: el 75% de les empreses no troben allò que busquen. I atenció: el 97% de les empreses enquestades per Randstad han tingut vacants sense cobrir durant el darrer any. El retorn dels treballadors boomerang, una font valuosa per lluitar contra l'escassedat del talent.