Recentment ha sortit publicada l’edició del 2023 de la guia IPE d’entitats gestores de fons d’inversió. És un recull de les 500 entitats que més diners gestionen i que, en agregat, arriben als 100 bilions d’euros. Són els grans fons d’inversió que canalitzen els estalvis de milions d’individus d’arreu d’Europa. Alguns dels seus noms són ja força coneguts entre el gran públic, però no pas tots. Donem un cop d’ull a la part alta de la llista mirant qui són els cinc primers.
El cinquè lloc d’aquest rànquing l’ocupa la firma nord-americana JP Morgan Asset Management, nascuda del banc del mateix nom. Per cert, quan parlem de les altres quatre grans entitats no tornarem a repetir la nacionalitat perquè totes cinc són dels Estats Units, la indústria financera més evolucionada del món. L’entitat de la qual pren el nom aquesta gestora va ser fundada el 1895, sota el comandament de John Pierpont Morgan Sr. (1837-1913) i després, en temps recents, es va fusionar amb un altre dels grans bancs del país, el Chase Manhattan Bank, per esdevenir (1996) l’actual JP Morgan Chase. L’entitat que estem analitzant gestiona inversions per valor de 2,6 bilions d’euros i té la seu a Londres. És dirigida per George Gatch, que va entrar a la companyia el 1986, just quan va acabar els estudis de Ciències Polítiques a la Washington University de Saint Louis.
Són els grans fons d’inversió que canalitzen els estalvis de milions d’individus d’arreu d’Europa
El número quatre de la llista és per State Street Global Advisors, un clàssic del mercat que té arrels tan enrere com el 1792. El seu característic logotip és un clíper amb les veles inflades pel vent, representatiu d’una Amèrica hiperactiva del segle XIX. Tenen tota mena de serveis i, per descomptat, banc i gestora d’actius financers. La seu mundial és a Boston, des d’on es gestiona tota la corporació financera. El primer executiu és Yie-Hsin Hung, que fa poc mesos va substituir al càrrec a Cyrus Taraporevala, que es va jubilar. El 2022, i per tercer cop consecutiu, Hung va ser inclosa en la llista de les cent dones més influents del sistema financer dels Estats Units. El volum de diners que té sota la seva gestió s’enfila fins als 3,3 bilions d’euros.
Al número tres hi trobem Fidelity Investments, un cas insòlit d’empresa familiar dins el món de les altes finances, on la seva primera executiva, Abigail Johnson (juntament amb altres familiars), reté el 49% del capital de la firma que va fundar el 1930 el seu avi, Edward C. Johnson II. La branca internacional del negoci té la seu a Londres i és dirigida per l’escocesa Anne Richards, que a banda d’èxits professionals acumula un bon nombre de títols honorífics: Excel·lentíssim Orde de l'Imperi Britànic, Reial Ordre Victorià i Fellowship de la Royal Society of Edinburgh. Es va llicenciar en enginyeria elèctrica i electrònica, va fer recerca al CERN i va acabar gestionant diners, tants com els 3,7 bilions d’euros que té Fidelity als seus fons.
Al segon lloc del podi d’honor dels diners hi ha un altre vell conegut, Vanguard Asset Management, pertanyents a la casa que va popularitzar la gestió passiva i que va aconseguir molts beneficis cobrant comissions ultrabaixes. La firma va ser fundada pel mite de les finances John C. Bogle (1929-2019) l'any 1975, i batejada a partir del primer fons que va crear, el Vanguard, que al seu torn homenatjava al vaixell amb el qual l’almirall Nelson va combatre a la Batalla del Nil (1798). L’univers Vanguard és avui un gran grup que orbita sobre els mutual funds indexats amb els que Bogle va començar a experimentar ja a la dècada dels cinquanta. L’invent va funcionar tan bé, que avui dia gestionen 6,7 bilions d’euros i són el segon operador de la indústria. El seu primer executiu en l’àmbit mundial és Tim Buckley, un economista natural de Boston que va entrar a la firma tan aviat com va acabar els estudis universitaris, el 1991.
L’univers Vanguard és avui un gran grup que orbita sobre els 'mutual funds' indexats amb els que Bogle va començar a experimentar ja a la dècada dels cinquanta
I per damunt de tothom, la pedra negra de qui tothom parla els darrers anys: BlackRock. La firma que Larry Fink i altres extreballadors del First Boston van crear el 1988 sota el paraigua de Blackstone, amb qui van estar associats durant un lustre. Els seus ETFs (Exchange-traded funds) o fons cotitzats van revolucionar el mercat i avui en dia la majoria de gestors de dimensió mitjana en són clients (la majoria de grans gestores de fons de pensions de l’Estat, per posar un exemple proper). Trenta-cinc anys després de la fundació, Larry Fink continua al peu del canó, amb un salari de més de 25 milions de dòlars que segurament el motiva per continuar matinant als seus 70 anys. El responsable de l’Europa continental és Christian Hyldahl, amb passat al fons sobirà de Noruega. Són l’única gestora que supera els 8 bilions d’euros gestionats.
Un cop més recordarem que l’Estat espanyol habita a la més absoluta de les perifèries en el món dels diners i la prova és que el principal operador espanyol en aquest mercat és al lloc 129 del rànquing, amb 188.000 milions gestionats, o sigui, 0,188 bilions d’euros. Es tracta de Santander Asset Management, la filial del Banco Santander.