• Empresa
  • Els Premis Nobel com a símptoma de la desigualtat

Els Premis Nobel com a símptoma de la desigualtat

El Women 360º Congress, el congrés per a la dona empresària i directiva, reivindica la presència femenina al sector científic i tecnològic

La periodista Mar Galtés, la directora del Sincrotró Alba i el president de l'Associació Internacional de Parcs Científics | Bernat Millet
La periodista Mar Galtés, la directora del Sincrotró Alba i el president de l'Associació Internacional de Parcs Científics | Bernat Millet
Sant Cugat del Vallès
04 d'Octubre de 2018
Act. 04 d'Octubre de 2018

"Des de 1901, els Premis Nobel relacionats amb la ciència han premiat 844 homes i 17 dones". Amb aquesta sentència de la periodista Mar Galtés s'ha encetat la taula sobre lideratge en sectors científics i tecnològics del Women 360º Congress, celebrat aquest dijous 4 d'octubre a Esade Creapolis, a Sant Cugat del Vallès. Un congrés que té l'objectiu de visibilitzar el talent de la dona i combatre les desigualtats que existeixen en el món empresarial i econòmic.

En aquesta cinquena edició ha pres una rellevància important el sector de les ciències i les noves tecnologies i el paper que hi juga la dona. Un sector que també ha patit importants desigualtats, com queda evident amb la xifra dels Premis Nobel. De fet, aquesta setmana s'ha fet públic el Premi Nobel de Física, en què una de les tres premiades ha estat Donna Strickland, la tercera dona en aconseguir-lo.

La necessitat de referents femenins

La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, ha participat de la inauguració del Women Congress i ha centrat bona part del seu discurs en la importància que la dona aposti per les carreres STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) per tal de no quedar apartades, tal com ha passat en el sector industrial, amb importants escletxes salarials i molta més presència masculina en els camps directius i tècnics.

En aquest sentit, ha lamentat la falta de "referents femenins" en aquest camp. "Si no hi ha dones en aquest sector, tornarà a passar el mateix que en la indústria", ha recalcat la consellera.

women 360 congress 10

Àngels Chacón, consellera d'Empresa i Coneixement | Bernat Millet

Activar el talent femení

Amb aquest preludi ha començat la conversa entre Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, i Josep Miquel Piqué, president de l'Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d'Innovació, sobre els lideratges en el sector científic i tecnològic. Sense anar més lluny, Biscari és l'única dona en ocupar un càrrec de direcció d'equipaments científics d'aquesta magnitud a Europa.

Biscari: "Al meu equip directiu, hi ha deu homes i soc l'única dona"

"Al meu equip directiu, hi ha deu homes i soc l'única dona", ha començat la directora del Sincrotró Alba, tot i que no ha notat mai "cap problema" per aquest fet. "El tema clau és tenir confiança", ha refermat. Tot i això, també ha detallat que en alguns sectors científics com les tecnologies IP, encara hi ha una gran majoria d'homes. És per aquest motiu que un dels seus objectius és "explicar a les nenes que treballar en ciència és útil". I és que segons ha explicat, bona part de les dones escullen una carrera que consideren que serà útil per la societat: "La ciència també és molt útil".

"És imprescindible activar el talent femení en economia del coneixement per activar tot el talent de la societat", ha reivindicat Piqué. En aquest sentit, el president de l'Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d'Innovació ha assegurat que la ciència és un dels sectors més meritocràtics i no depèn del gènere. "Nosaltres som el nostre propi límit", ha defensat.

La conciliació, un repte a superar amb la digitalització

Per a Josep Miquel Piqué, un dels elements més "crítics" és la conciliació entre la vida personal i professional. I una de les solucions passa per les noves tecnologies i la digitalització, que ha de permetre treballar a distància i no haver de passar-se hores a despatxos o laboratoris. "És important empènyer els directors de Recursos Humans en aquest sentit", ha afegit.

"Es pot arribar a tenir una gran responsabilitat i no renunciar a una família", ha assegurat Caterina Biscari, tot i que ha reconegut que "el més habitual és donar llocs de responsabilitats a homes". Anteriorment, la consellera Chacón havia afirmat que bona part de les dones directives amb què es trobava a alts càrrecs de gestió eren separades, solteres o viudes.

Biscari: "Es pot arribar a tenir una gran responsabilitat i no renunciar a una família"

"Hi ha moments en la vida d'investigadora que has de dedicar moltes hores als laboratoris", ha reconegut Biscari, tot i que ha insistit que és important el rol de la societat per tal de poder facilitar a les dones la seva promoció i fer compatible les dues tasques. En aquest sentit, ha insistit en la importància de la flexibilitat laboral i fets com que cada vegada més homes també demanin permisos de paternitat. "Els nens són una riquesa de tota la societat i els ha de cuidar tota la societat".

women 360 congress 15

Caterina Biscari i Josep Miquel Piqué | Bernat Millet

Crear la societat del futur

"El gran debat ara és el tsunami de noves tecnologies que transformarà la societat i l'economia", ha advertit Piqué, fent referència a camps com la Intel·ligència Artificial i la robòtica. I un dels problemes d'aquest nou paradigma, ha explicat, és precisament la falta de dones en aquests sectors.

"Aquesta manca de dones fa que les codificacions que s'estan creant responguin a lògiques d'homes i tinguin un biaix important", ha afirmat Piqué, que no ha atribuït a la malícia dels homes sinó al fet de no incorporar altres visions que acabin responent a la realitat femenina. "És clau que les noves tecnologies es creïn des d'una òptica de diversitat".

Piqué: "No esperem que el futur ens transformi, transformem-lo ja"

"La nostra societat no es pot permetre el luxe d'obviar un 50% de la població i la nostra economia aniria molt millor. Dissenyaríem productes per a tots i totes, seria una societat més justa i solidària", ha reivindicat Eva Blanco, directora de Comunicació i Relacions Públiques d'HP, que ha insistit que cal la "implicació de més homes" per fer que això passi.

En aquest sentit, Piqué ha destacat en la necessitat de la col·laboració d'homes i dones per "cocrear la societat del futur i poder activar tot el talent de la societat. No esperem que el futur ens transformi, transformem-lo ja", ha finalitzat.