El plasma, el darrer aliat contra el canvi climàtic

Yplasma és una 'spin-off' de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial d'Espanya (INTA) que aplica camps elèctrics d'alt voltatge utilitzant actuadors de plasma

David Garcia, enginyer industrial, emprenedor i CEO d'Yplasma | Cedida David Garcia, enginyer industrial, emprenedor i CEO d'Yplasma | Cedida

La humanitat s'enfronta al seu major desafiament col·lectiu: el canvi climàtic. Aquest fenomen es manifesta a través de la sequera, els esdeveniments meteorològics extrems, l'augment de les temperatures o l'escalfament dels oceans, entre d'altres. Després de molts anys d'actuacions i dinàmiques perjudicials, el planeta està començant a reaccionar. Per fer front a aquest desafiament, les grans empreses tenen un paper decisiu a jugar, com és el cas del laboratori de plasma de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial d'Espanya (INTA) que busquen donar solució a aquests problemes mitjançant l'ús del plasma, un estat de la matèria al qual s'arriba aplicant prou energia a un gas fins a aconseguir la seva ionització.

García (Yplasma): "Els actuadors de plasma són dispositius versàtils que ens permeten controlar la interacció del Plasma amb l'entorn"

David García, enginyer industrial, emprenedor i CEO d'Yplasma, lidera aquesta spin-off de l'INTA que aplica camps elèctrics d'alt voltatge utilitzant actuadors de Plasma. "Els actuadors de Plasma són dispositius versàtils que ens permeten controlar la interacció del Plasma amb l'entorn", apunta Garcia a VIA Empresa. Aquests són especialment ideals per ser incorporats en sistemes exposats a temperatures extremes per la seva capacitat de generar vent iònic. El vent iònic generat pels actuadors té la intensitat i les condicions necessàries per a l'eliminació de gel, evacuació de calor i el control actiu de la temperatura.

Ronda d'inversió inicial de 650.000 euros

El febrer de 2024 es va fundar a Barcelona la spin-off d'alt impacte tecnològic Yplasma, amb una ronda d'inversió inicial de 650.000 euros. El CEO d'Yplasma comenta que el producte encara no ha sortit al mercat, ja que continuen treballant en projectes pilot amb clients potencials, incloses multinacionals del sector de l'energia eòlica i elèctrica, els noms dels quals prefereixen no revelar de moment. L'equip d'Yplasma, format per cinc persones, espera finalitzar els projectes pilot i duplicar el seu personal a curt termini, un cop el producte estigui disponible al mercat.

"Com a part del portfoli de The Collider de Mobile World Capital, amb la participació de l'Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa ens ha donat suport en aquesta fase inicial de l'empresa. Ens han ajudat en la cerca d'inversors, talent, finançament públic, clients i en la creació de sinergies amb altres entitats com universitats i centres de recerca," comenta Garcia. Destaca que el seu interès rau en el fet que aquesta tecnologia permet modificar el comportament aerodinàmic de qualsevol superfície, així com escalfar-la o refredar-la. "Això té múltiples aplicacions en sectors com l'aeronàutica, l'automoció, l'agricultura, l'electrònica i especialment en l'energia eòlica, que és el nostre enfocament principal," afegeix el CEO d'Yplasma, una empresa emergent impulsada per Barcelona Activa.

Aquesta tecnologia permet modificar el comportament aerodinàmic de qualsevol superfície, així com escalfar-la o refredar-la

Amb la tecnologia disruptiva d'Yplasma, Garcia preveu certificar aquesta innovació en aerogeneradors en el primer any de vida de l'empresa. A llarg termini, gràcies a les seves múltiples aplicacions en sectors com l'electrònica, automoció, aeronàutica, energia solar, espai i agricultura, s'espera un creixement significatiu. "En un any, tindrem la tecnologia certificada i homologada. Amb ella, podem augmentar la generació d'energia eòlica fins en un 35%," afegeix el CEO.

Després de fer realitat un dels projectes més innovadors a Espanya i Catalunya, impulsant el futur del control de flux i moviment amb tecnologia d'actuadors de plasma d'última generació, García assenyala que el cost per aerogenerador serà d'entre 30.000 i 50.000 euros. "Cada aerogenerador pot augmentar el seu rendiment en 150.000 euros anuals, la qual cosa significa una rendibilitat de la inversió en aproximadament quatre o cinc mesos," conclou el CEO d'Yplasma, qui es mostra molt optimista amb el projecte.

Més informació
Park4Dis, la imprescindible 'app' per a les persones amb mobilitat reduïda
Smart Classrooms, o les aules del futur
Basket Stats Assistant, l’aplicació per a potenciar el rendiment en el bàsquet
Ctrl4enviro, el nou ‘Gran Hermano’ de la Copa Amèrica
Dàlia, la startup catalana que trenca els tabús de la salut íntima de la dona
Avui et destaquem
El més llegit