Què són els enzims? Per què s'utilitzen, i que tenen d'important dins del nostre cos? Aquestes molècules, moltes vegades provenen de l'entorn proteic i s'encarreguen d'accelerar reaccions químiques, és a dir, són les responsables de totes les transformacions que passen dins del nostre cos. Per exemple, aquells productes etiquetats com sense lactosa tenen un enzim que redueix el sucre de la lactosa per a aquelles que no en poden prendre la puguin digerir. Però, que passaria si poguéssim millorar aquests enzims perquè poguessin utilitzar-se en l'àmbit industrial? D'aquesta millora neix Zymvol, una startups que, amb la col·laboració de Barcelona Activa, aconsegueix fer canvis estructurals d'aquests enzims per obtenir proteïnes millorades.
"A nosaltres ens van proposar un repte: trobar les metodologies i canvis estructurals que havíem de fer en els enzims per millorar-ne l'eficàcia", explica Maria Fatima Lucas, fundadora de l'empresa. Ella, juntament amb els seus dos socis, Emanuele Monza i Victor Gil van començar a investigar i van descobrir que les seves metodologies podien ajudar a les empreses a obtenir millores de les proteïnes, tot de manera digital i utilitzant la biotecnologia: "Al principi vam veure un forat dins del mercat i vam començar a finançar-nos amb l'atur que ens corresponia", somriu la fundadora en detallar la dificultat que suposa començar una empresa des de zero. Avui dia, Zymvol ja té 18 treballadors i deixa enrere aquella època d'incertesa que passen totes les startups a l'inici.
Lucas: "Nosaltres construïm fórmules que ajuden a la millora dels enzims i les posem a disposició de les empreses"
Des d'un primer moment, els enzims han estat lligats sempre a laboratoris i les millores s'han fet a base de processos químics, però Zymvol té l'objectiu de canviar aquesta metodologia per introduir-hi la tecnologia, és a dir, "canviar els enzims des de l'ordinador", tal com diu Lucas. El 2017, l'empresa va aconseguir el seu primer finançament públic per crear el programari que els ajudaria a obtenir les fórmules pertinents. "Nosaltres construïm aquestes fórmules que ajuden a la millora dels enzims i les posem a disposició de les empreses", afegeix.
Seguint aquesta línia, les empreses per les quals treballa Zymvol normalment pertanyen al sector químic o bioquímic; empreses que necessiten millorar els enzims d'alguns dels seus projectes o que necessiten nous projectes i el que els pot proporcionar la companyia és el que necessiten. "Actualment tenim uns 20 clients, i 10 d'ells estan actius", diu Lucas. La companyia té dos tipus de clients: aquells que necessiten els seus serveis per un projecte determinat i aquells que necessiten un cert seguiment i ajuda constant. Tot i això, l'empresa també té clar que el seu objectiu és arribar a estar sempre amb les empreses: "Nosaltres som un laboratori extern per a moltes empreses, i per això moltes vegades recorren a nosaltres", recalca la fundadora.
Química verda
Un dels beneficis de treballar en la millora dels enzims és que és un procés totalment natural i, per tant, es converteix en un projecte altament sostenible: "Som la química verda del sector", somriu Lucas. I és que els processos químics més estesos i utilitzats no tenen cura del medi ambient i com a tal són molt més contaminants. En canvi, treballar amb aquesta classe de proteïnes fa que els productes que s'obtinguin hagin passat per un procés "altament pur".
Lucas: "Som la química verda del sector"
Aquesta puresa els permet utilitzar les seves metodologies en la síntesi de fàrmacs que es fan en alguns laboratoris, ja que, per una banda, acaben sent productes molt més naturals i a la vegada, els processos que han de passar i les reaccions que han de produir s'han aconseguit a partir de les proteïnes. Tot això fa que el procés sigui més net; la suma es fa sola: neta i sostenible igual a química verda.
Mercat internacional
Zymvol no té clients a Catalunya i Espanya, sinó que l'empresa ha estat creada amb una mirada internacional. En aquest sentit, quan van començar a treballar en el sector van veure que l'oportunitat de mercat era major quan buscaves a altres països: "Som una empresa exclusivament internacional", exclama Lucas. És per aquest motiu que la seva competència també és internacional, però tampoc sembla que els afecti molt, ja que les metodologies que fan servir aquestes empreses no s'assemblen a les seves: "Reconeixem algunes empreses als Estats Units que tenen resultats similars als nostres, però els processos i les metodologies són totalment diferents", explica la fundadora.
Tot i la seva projecció global, Zymvol va néixer a Barcelona, una ciutat que de moment es posiciona molt bé en el rànquing de les millors ciutats per començar una empresa. Tot i que la idea no va ser quedar-se a la capital catalana per prioritat sinó per necessitat, Lucas relata que ha estat una bona decisió: "Barcelona podria haver sigut una de les opcions que teníem, però tot i no plantejar-la com a principal, ha acabat convertint-se en molt bona seu pel nostre projecte", reconeix.
Zymvol podria convertir-se en els enzims de les empreses; quelcom que no percebem o no en tenim molt clar l'origen perquè mai ens l'han explicat, però del tot útil al nostre dia a dia, i per tant, al de les empreses. Una empresa que ha aconseguit millorar proteïnes de manera digital, sense necessitat de reaccions químiques contaminants, tal com expressa el seu nom: Són evolució.