• Un bon esmorzar alimenta la teva empresa

Un bon esmorzar alimenta la teva empresa

L'experta Mireia Seuba defensa que un desdejuni adequat fa que el treballador sigui un 20% més productiu

Esmorzar bé redueix la somnolència | Acistock
Esmorzar bé redueix la somnolència | Acistock
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Sant Cugat del Vallès
26 de Gener de 2018

L'esmorzar dels campions beneficia tant a qui esmorza com a la seva empresa. Qui ho diria. Després d'aprimar-se 18 quilos, Mireia Seuba va transformar l'experiència d'haver patit sobrepès durant l'adolescència en un projecte de vida. Porta sempre una fotografia al damunt per recordar-se què ha canviat. "Vaig deixar de fer dieta i volia ajudar a la gent", explica en una trobada al Sant Cugat Trade Center. Ara és experta en alimentació familiar i empresarial i ha creat el Mètode de les 4A's que ja ha fet servei a més de 4.000 persones. Val més no oblidar-ho: "Esmorzar augmenta la teva productivitat a la feina fins a un 20%".  

 

Saltar-se un àpat tan important com l'esmorzar o no tenir una bona alimentació afecta negativament a com de rendible és un treballador. De fet, la Xarxa d'Empreses Saludables posa de manifest que les persones saludables i felices són un 65% més productives. Per tot plegat, multinacionals com Gas Natural, Lidl, General Electric, Microsoft o Adidas ja s'han fixat l'alimentació dels treballadors com a línia estratègica. Sobretot, pel que fa a l'organització, els serveis i els horaris.

Mireia Seuba | Cedida

 

Mireia Seuba té una escola d'alimentació on imparteix formació sobre bons hàbits. | Cedida

Segons Seuba, una bona alimentació no només redueix l'absentisme laboral o la somnolència, sinó que també dóna energia i potencia la concentració. O el que és el mateix, evita "la ineficiència en xarxa" dels treballadors que es distreuen. "S'ha d'aconseguir que la imatge de l'assessor de l'alimentació que hi ha a l'escola estigui també a l'empresa", afegeix. Una petita gran revolució que pot anar també acompanyada amb un microones, un cuiner o fins i tot un càtering. 

El secret d'un bon esmorzar

Tot comença amb un bon despertar. "L'ideal és fer dos esmorzars: un al despertar-se i l'altre al cap de quatre hores", explica. La seva recepta porta cereals, proteïna vegetal ("no fa falta que l'entrepà sempre porti embotit"), fruita i verdura. Amb exemples: llet vegetal, iogurt, xia, flocs de civada, fruits secs... És a dir: un complet per "encendre l'interruptor del cos" de la millor manera i des de bon matí. Es recomana que l'esport no es faci sense una prèvia d'hidrats de carboni (pasta, patates i arròs) i que el sucre quedi fora de joc. 

Seuba: "La nostra societat té un excés de sucre per la indústria i pels diners"

Més consells o advertències: "De pa n'hauríem de menjar la meitat", "No recomano el cafè amb llet tot i que té més proteïna que el cafè sol" o "un dònut no em donarà l'energia que necessito al matí però, sí el greix de tot el dia". I alerta, "els fregits et faran passar una mala tarda". 

El mètode de Seuba consta de quatre conceptes: alimentació, activitat física, suport i autoestima. La vida és una qüestió de prioritats, però tot va lligat a l'hora de cuidar-se. "L'alimentació no és una regla matemàtica", reivindica. Tot i això, s'estipula que el dinar suposa un 40% de l'energia diària mentre que l'esmorzar i el sopar suposen un 25% cadascun. El 10% restant és cosa dels aliments d'entre àpats. 

Una realitat ensucrada

"La nostra societat té un excés de sucre per la indústria i pels diners", assegura. Es tracta del conservant més econòmic alhora que d'un multiplicador del gust. Està per tot arreu: "el sofregit dins un bric porta sucre i això fa que preferim tot allò que surt d'un paquet". Per tot això, una de les frases més emblemàtiques dels anuncis d'alimentació és: "sense sucres afegits o sense conservants". 

L'OMS recomana que s'ingereixin només 25 grams de sucre al dia i alerta que la ratlla de perill de malalties de mort es troba als 50 grams. Tot i això, la mitjana espanyola se situa en els 117 grams i això que el sucre crea greix i és causant de molts problemes digestius. "El cos ja perd pes menjant més bé", afirma.

Seuba: "El cos ja perd pes menjant més bé"

Pels que tenen l'estómac tancat a primera hora, no hi ha res que no es pugui canviar per començar el dia amb forces. I això de canviar va en tots els sentits: "No us espereu a tenir un problema de salut per deixar de menjar segons què o fer cas al metge". La perspectiva del màrqueting fa un gir de 180 graus quan Seuba recorda que "l'alimentació no és només un plaer, sinó també una necessitat". La metàfora és prou clara: "Menjar malament és com posar dièsel a un cotxe que va amb gasolina o posar detergent de rentaplats a la rentadora".

"Estem tornant a pensar de forma més saludable i més natural. L'alimentació està en auge", conclou. Tant a empreses com a treballadors: Bon profit!