• Quins són els estudis més complicats?

Quins són els estudis més complicats?

L'Oxford Royale Academy publica un rànquing de les 15 carreres universitàries més complicades, de les quals 13 pertanyen a l'àmbit científic i 2 al social

Imatge d'arxiu d'uns estudiants realitzant un examen | iStock
Imatge d'arxiu d'uns estudiants realitzant un examen | iStock
Barcelona
28 d'Agost de 2023

Generalment, tots hem tingut al llarg de la nostra vida acadèmica una assignatura que ens ha fet anar a dormir més tard. Aquella que ens ha acompanyat algun estiu, que ens ha provocat nervis i, fins i tot, malsons. Matemàtiques, física, economia internacional o història de l’art. Tothom té la seva kriptonita. Aquesta, en moltes ocasions, pot esdevenir un factor decisiu a l’hora de triar uns estudis i, en aquesta línia, l’Oxford Royale Academy ha elaborat un rànquing de les 15 carreres universitàries més complicades.

Ciències o lletres? Després de sis cursos d’educació primària, quatre de secundària i dos anys de batxillerat, l’alumnat, normalment, sap quin camí triar o, com a mínim, quin no. Sempre s’ha dit que les ciències són més complicades que les lletres, i l’Oxford Royale Academy ho confirma amb el seu rànquing: de les 15 carreres, 13 pertanyen a l’àmbit científic i 2 al social.

Enginyeria aeroespacial: la que més fa posar colzes

En la primera posició del rànquing es troba la carrera d’enginyeria aeroespacial, uns estudis que inclouen l’estudi del disseny, manufactura i testatge de les aeronaus. Habitualment són uns estudis que es divideixen en els àmbits de l’aeronàutica, l’astronàutica i l’aviònica, i la nota de tall per cursar aquests estudis a Catalunya és d’un 12,7 sobre 14.

La nota de tall de la carrera d’enginyeria aeroespacial a Catalunya és d’un 12,7 sobre 14

Tot seguit, a la segona i tercera posició es troben les carreres de dret i de comptabilitat i finances, respectivament. Pel que fa a la primera, “no és fàcil de superar, té un entorn competitiu i requereix molt d'estudi”, afirmen des de l’acadèmia anglesa. Respecte de la segona, prepara l’alumnat per desenvolupar una trajectòria professional en l’àmbit dels negocis i de les finances. Les notes de tall d’aquestes dues carreres fluctuen en funció de cada universitat, i se situen entre el 7,3 i el 10,9 en el primer cas, i entre el 7,3 i el 8,2 en el segon.

La nota de tall de medicina, la més alta

Arquitectura, química i medicina, amb unes notes de tall de 9,5, 10,07 i 13,04 respectivament, ocupen les següents posicions. Pel que fa a les dues primeres, es tracta de dues carreres “basades en les matemàtiques”, un dels principals motius pels quals es troben en les posicions més elevades d’aquest rànquing. Pel que fa a la medicina, amb una durada d’entre sis a vuit anys en funció de la universitat, el grau d’exigència per esdevenir doctor és molt elevat i és la carrera amb la nota de tall més elevada en aquest rànquing.

La carrera de medicina dura entre 6 i 8 anys, en funció del centre

La carrera de farmàcia (11,2) conté una certa relació amb la de psicologia (10,08), ja que a més de comprendre l’anatomia i biologia humana, també estudia com la medicina interactua amb el cos humà. Aquests estudis ocupen la setena i vuitena posició, i les segueix l’estadística, la branca de les matemàtiques que recopila, estudia i interpreta dades per elaborar anàlisis en diferents escenaris. Els estudiants que vulguin estudiar estadística a Catalunya han d’obtenir un 9,9 a la selectivitat.

La carrera d’infermeria és també una de les més complicades. Tanca el top 10, en tractar-se d’uns estudis “amb terminis exigents i habilitats de laboratori que s’han de dominar”. A Catalunya, segons el centre de formació, la nota de tall ronda entorn del 10 i el 12. Les dues següents posicions estan reservades per la física, amb una nota de tall d’un 12,1 i l’astrofísica, que en l’actualitat és una carrera que no s’ofereix ni a Catalunya ni a l’Estat.

Ciència, ciència i més ciència

En la 13a posició es troba la carrera d’enginyeria biomèdica, una combinació de biologia, química, ciències de la computació, física, matemàtiques i ciències mèdiques. El que per a molts podria ser un autèntic malson, per a d’altres pot ser una aposta per immergir-se completament en la ciència. Això sí, aquesta immersió requereix una nota de tall d’un 12,6. Tot seguit es troba la carrera d’astronomia, que tampoc s’ofereix a Catalunya i, finalment, amb un 12,5 de nota de tall, la d’odontologia.

Aquesta selecció de l’Oxford Royale Academy ha estat publicada a Twitter, donant lloc a un seguit de debats entre certs usuaris i usuàries que troben a faltar al llistat carreres com matemàtiques, enginyeria química o enginyeria electrònica. D’altra banda, n’hi ha qui “no desitjaria ni al meu pitjor enemic passar pel dolor d’estudiar comptabilitat i finances”.