La capacitat de competir de cada país és l’indicador que mesura cada any la prestigiosa escola de negocis suïssa IMD en el seu World Competitiveness Ranking, on endreça els 67 països més competitius del món. Per al centre educatiu, hi ha quatre eixos que componen la competitivitat d’un territori: el rendiment econòmic, l’eficiència del govern, l’eficiència empresarial i les infraestructures. I és que no cal fer gaires números per imaginar que l’Estat no apareix en el top 10 de països més competitius del món; de fet, ha retrocedit posicions respecte a l’any passat. Ara bé, tenint en compte el rol regulador que ha adoptat Europa davant els Estats Units com a potència innovadora i de l’Àsia com a productora, segons va definir el catedràtic d’Economia Xavier Sala-i-Martín a la passada Reunió Cercle d’Economia, val a dir que més de la meitat dels països pertanyents al top 10 elaborat per IMD són europeus.
Singapur lidera un rànquing molt europeu
En una primera i destacada posició es troba Singapur, que ha obtingut la màxima puntuació del llistat. Ha repetit la posició que va assolir el 2020, l’any de l’esclat de la pandèmia, i si bé els anys posteriors s’ha bellugat entre les primeres posicions, enguany torna a destacar com el país més competitiu del món (i el més petit en superfície del llistat). Segons l’escola de negocis suïssa, ho ha fet gràcies a l’eficiència del govern i empresarial del territori, i destaca el fet de ser el tercer país amb més PIB per càpita i amb la quarta taxa d’atur més baixa (1,9%).
Singapur és el país més competitiu del món
Les tres posicions següents pertanyen a països europeus: Suïssa, Dinamarca i Irlanda. Els dos primers han assolit una puntuació de 97,5 i 97,1, respectivament, mentre que el país veí del Regne Unit ha obtingut 91,9 punts. Mentre el rànquing destaca de Suïssa l’eficiència del seu govern i les seves infraestructures, Dinamarca ha obtingut la màxima puntuació quant a eficiència empresarial, fet que l’impulsa a les posicions més capdavanteres d’aquest llistat.
Dinamarca, destronada com el país més competitiu del món
El 2021, Suïssa va ser la successora de Singapur com el territori més competitiu, malgrat que des del 2020 sempre ha format part del top 3. És natural: gaudeix dels millors indicadors quant a atur i PIB per càpita. Dinamarca, però, va ser el país més competitiu tant el 2022 com el 2023, i malgrat el seu elevat indicador d’eficiència empresarial, compta amb uns indicadors econòmics força millorables: té la 16a taxa d’inflació més baixa -tot just per davant d’Espanya- i la seva taxa d’atur és la 34a més favorable.
En el cas d’Irlanda, els quatre indicadors clau de la competitivitat registren un comportament respecte de Dinamarca: tot i comptar amb un rendiment econòmic més aviat dissimulat, l’eficiència governamental i empresarial és força elevada. Per la seva banda, Hong Kong, amb una puntuació total de 91,5, és el cinquè país més competitiu. El territori repeteix les posicions de 2020 i 2022, en bona part gràcies a mantenir uns indicadors macroeconòmics força equilibrats, amb la cinquena taxa més baixa d’inflació (2,1%) i una taxa d’atur relativament favorable si la comparem amb la gran majoria de territoris del llistat (2,9%).
La intel·ligència sueca augmenta posicions
IMD ha considerat Suècia com el sisè país més competitiu del món, pujant dos esglaons al llistat i destacant-ne l'eficiència governamental, així com les seves infraestructures, que han portat tant al país nòrdic com a la seva capital a ser un exemple de territori intel·ligent. Cal sortir d’Europa per trobar les dues posicions següents, la setena i la vuitena, que l’escola de negocis suïssa ha atribuït als Emirats Àrabs Units i a Taiwan. Els Emirats compten amb un model força diferent de l’apreciat als països anteriors: mentre el conjunt de les infraestructures del territori compten amb una puntuació més baixa que la dels països anteriors, el rendiment econòmic és molt superior. De fet, supera el de Singapur, el país més competitiu del món, i el de la resta de països que el segueixen.
Enguany, els EAU assoleixen la posició més elevada des del 2020 amb uns indicadors macroeconòmics molt favorables en relació amb la gran majoria dels països que consten en el llistat: és el quart país amb menys inflació i el cinquè amb menys atur i més PIB per càpita. D’altra banda, Taiwan repeteix la posició del 2021 en el rànquing de competitivitat, destacant per la seva progressiva i sostinguda millora en el conjunt de les seves infraestructures.
Finalment, el top 10 el tanquen Països Baixos i Noruega, contribuint a la gran participació europea de la part superior del rànquing elaborat per IMD. Si bé Països Baixos, amb una puntuació global de 86,9, destaca per l’eficiència del seu teixit empresarial, Noruega ho fa per comptar amb un equilibri entre l’eficiència empresarial, governamental i pel favorable nivell de les seves infraestructures. Però, el país nòrdic compta amb un rendiment econòmic força inferior, fet que el situa just per sota del territori holandès.
Espanya desapareix a l’hora de parlar de competitivitat
Si bé aquests han estat els països que han protagonitzat el prestigiós World Competitiveness Ranking, hauríem d’ampliar aquest top 10 a la posició número 40 per ubicar l’estat espanyol. Espanya es troba a la part baixa del llistat, per sota de territoris com Kazakhstan, Kuwait o l'Índia, però per sobre de Polònia, Itàlia o Grècia. La puntuació global que adquireix enguany és de 62,8, és a dir, més de 20 punts per sota dels països capdavanters d’Europa (i del món).
Espanya ha baixat quatre posicions en el World Competitiveness Ranking
Malgrat que el llistat té una consideració força positiva del rendiment econòmic espanyol, amb un indicador de 53,3 punts -que supera, sense anar més lluny, el de Noruega, que és de 52,6-, s’observa una gran ineficiència governamental, que no només preocupa pel baix indicador que mostra IMD, sinó perquè any rere any empitjora. Aquest fet explicaria el descens de quatre posicions d’Espanya en el rànquing i que, per tant, any rere any, sigui un territori menys competitiu.