• Catalunya, imant d'inversions

Catalunya, imant d'inversions

El país lidera la llista de les millors estratègies de captació d'empreses i capital internacional, segons la revista fDi Intelligence del Financial Times

Barcelona i Catalunya consten entre els principals nuclis europeus de creixement | iStock
Barcelona i Catalunya consten entre els principals nuclis europeus de creixement | iStock
Barcelona
28 de Febrer de 2022
Act. 28 de Febrer de 2022

El potencial de l'entorn empresarial català com a espai de creixement és innegable. Així ho constaten les institucions i les fonts d'anàlisi i dades europees, que observen un creixement a l'ecosistema del país, i especialment el de Barcelona, a la par si no superior als de les granscapitals del continent. Després de constatar l'elevada presència d'empreses emergents en processos de creixement i expansió internacional cada cop més accelerats, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat Acció ha vist reconeguda la seva tasca com a pol d'atracció de capital internacional per la revista fDi Intelligence, mitjançant el seu reconeixement fDi Strategy, dedicat a l'atracció d'inversions estrangeres directes (Foreign Direct Investment) més eficaç del continent.

 

En la seva exploració de les regions europees amb més potencial de cara al futur, fDi Magazine ha situat Catalunya com la millor regió quant a atracció d'inversions. Segons la publicació, el full de ruta d'Acció posa el país en la millor posició del continent de cara a la captació de capitals internacionals en els pròxims exercicis – fins al 2024. La revista lloa el focus de l'agència pública en el desenvolupament d'estratègies d'Smart Manufacturing, amb l'objectiu – encertat, segons la filial d'FT – de "posicionar Catalunya com el líder europeu en tecnologia 4.0". Com a complement d'aquest full de ruta, a més, l'informe considera l'acadèmia tecnològica del país, al voltant especialment de la Universitat Politècnica de Catalunya, un "imant per inversions d'alt valor". Els 26.000 milions d'euros aconseguits entre 2016 i 2020 per les empreses catalanes de la mà d'Acció la posicionen còmodament al capdavant de la captació de capital i talent al conjunt de la Unió Europea.

Catalunya ha passat, segons l'informe de la revista, algunes de les regions industrials i empresarials més importants de continent. El país ha quedat per davant de la històricament activa Renània del Nord-Westfàlia, a Alemanya, un dels centres productius més grans del continent. L'estratègia de captació d'inversions d'Acció ha superat també la regió de París, que no ha pogut amb el full de ruta català tot i comptar amb el principal centre d'empreses emergents d'Europa, com és la capital francesa. Altres regions reconegudes han estat el landen de Frankfurt, també a Alemanya, o les regions italianes d'Emilia-Romagna i la Lombardia, juntament amb la històricament industrial Silèsia, a Polònia.

 

Cal destacar, a més, la presència d'altres regions de l'Estat espanyol entre les més destacades d'Europa segons la revista especialitzada. Entre les grans, apareix també la Comunitat de Madrid – per sobre, fins i tot, de París o Frankfurt. Si es baixa el focus a les comunitats de mida més reduïda, la revista lloa també les estratègies de captació d'inversions del País Basc i les Illes Canàries, als llocs novè i desè respectivament entre les mid size regions europees – una classificació que lidera el Brabant Septentrional, als Països Baixos, i que també destaca la capacitat empresarial de Glasgow, Zuric o Dnipro. Quant a les regions petites, fDi destaca la labor com a motor d'inversió de la Regió de Múrcia, que comparteix classificació amb regions com el sud-est de la República d'Irlanda, Basilea o Hèlsinki.

Barcelona, capital

Com a capital del país, i com a principal motor econòmic de l'estratègia de captació d'inversions d'Acció, Barcelona és, segons el rànquing fDi de regions europees del futur, la millor d'entre les grans capitals del continent en la seva estratègia de captació d'inversions. En aquest cas, la publicació valora especialment l'estratègica de l'Ajuntament de la ciutat no només en l'atracció de capitals, sinó en l'alineament de les iniciatives finançades amb els ODS i l'agenda 2030 de les Nacions Unides. Així, fDi Intelligence destaca la capacitat de la ciutat d'atreure "companyies d'alimentació i transport sostenible, accelerant la transició energètica de la ciutat i fomentant l'economia blava", de la que el Port de Barcelona és un representant internacional.

La capital del país és l'única de l'Estat espanyol que apareix entre les grans ciutats del continent. El pòdium de la llista de major cities de captació d'inversions internacionals el completen Milà – motor històric del desenvolupament industrial italià – i Berlín, una de les capitals europees de les empreses emergents. Més enllà de les principals economies europees, troben representació els fulls de ruta econòmics de capitals com Sofia, Budapest o Tbilisi, que acompanyen històrics com Londres o Munic a la classificació inversora.

Tot i que Madrid no ha aconseguit un lloc entre els grans pols d'atracció financera del continent, sí que ho fa, entre les ciutats de mida mitjana, Bilbao. La capital basca és l'única ciutat de l'Estat que acompanya Barcelona a l'estudi d'fDi, en una llista de mid-sized cities que lidera Vílnius, a Lituània, pel seu constant contacte amb els negocis i teixit empresarial local en el desenvolupament normatiu de l'economia de la ciutat. Belfast, Porto o Newcastle són algunes de les capitals que acompanyen Bilbao en la seva classificació entre les urbs que millor es relacionen amb els inversors internacionals.