• Els millors territoris de l'Estat per treballar feliç (i ben pagat)

Els millors territoris de l'Estat per treballar feliç (i ben pagat)

Balears, Catalunya i el Pais Valencià lideren el rànquing per ser les comunitats autònomes que reuneixen les millors condicions en els llocs de feina

Balears és el territori més ben valorat per treballar feliç i ben pagat | iStock
Balears és el territori més ben valorat per treballar feliç i ben pagat | iStock
Barcelona
09 de Març de 2020

Felicitat, bona feina, un salari competitiu, seguretat, conciliació i desenvolupament professional. Trobar un treball digne i que ens satisfaci pot convertir-se en tota una aventura i més encara quan en busquem una que s'ajusti a les nostres preferències. Deia Steve Jobs que "l'única manera de fer una gran feina és estimar allò que es fa", però a això s'hi sumen molts altres factors complementaris que també es converteixen en condició pràcticament sine qua non quan decidim aplicar a una oferta. En aquest sentit, només dos territoris de tot l'Estat espanyol treuen un notable en l'índex de satisfacció i oportunitats de feina realitzat per Adecco, Balears i Catalunya, però cap treu un excel·lent o supera el 8.

El top 3 del rànquing està liderat per tres territoris mediterranis i singulars. Balears encapçala la taula amb un 7,3 i un increment de l'1,6% en l'índex de satisfacció. La segueix Catalunya amb un 7 i avançant una posició a la llista en relació a l'any anterior. Els enquestats valoren el territori català amb un 9,1% millor nota que el 2018. En tercera posició, el País Valencià frega el notable amb un 6,9 i aconsegueix l'increment més elevat entre totes les comunitats autònomes estudiades: salta de la sisena posició al podi i la satisfacció pels llocs de feina valencians creix un 12,1%. 

A l'altre extrem, Astúries repeteix amb el pitjor resultat i caient un 11,5%. És l'única comunitat que suspèn i ho fa baixant quatre posicions en el rànquing. Per la seva banda, Canàries, que l'any anterior tancava la taula, escala dues posicions per davant també de Castella la-Manxa, on les dues treuen un aprovat just en satisfacció laboral.

 

Paradoxalment, ni Balears, ni Catalunya ni el País Valencià tenen el salari més elevat de l'Estat. Madrid i el País Basc lideren el rànquing salarial amb 1.990 euros mensuals de mitjana, mentre que a la taula anterior ocupen la cinquena i 12a plaça respectivament. El salari mitjà a Espanya se situa ara, i sempre segons l'estudi d'Adecco, en els 1.695 euros, xifra que registra un increment del 2,2% respecte l'any anterior i és l'increment més elevat registrat des del 2010.

De fet, aquest és el salari mitjà més alt registrat i només queden per sota d'aquesta xifra Andalusia, Castella la-Manxa, Extremadura i Múrcia. Catalunya, en aquest cas, es planta a la quarta posició amb un salari mitjà de 1.811 euros mensuals, un 2,4% més que l'any anterior. Mentrestant, Galícia és l'autonomia que registra un major increment amb una pujada del 3,9% i un salari mitjà de 1.549 euros.

 

Un salari més elevat que mai, puntuacions que no superen el notable i el coronavirus amenaçant l'economia i les empreses. Mentre alguns territoris baten rècords històrics en creixement salarial i satisfacció laboral, l'alarma del virus posa un nou repte a l'economia mundial. Però les crisis sempre tenen un inici i un final i, mentrestant, passa la vida i cal aprofitar les oportunitats. Com deia Roosevelt, "sempre que et preguntin si pots fer una feina, respon que sí i posa't de seguida a aprendre com es fa".