• Fermí Puig, més que un cuiner

Fermí Puig, més que un cuiner

El xef no és només un fi analista de l’actualitat del club, sinó que té un profund coneixement de la història blaugrana

Fermí Puig analitza la situació del Barça | Carolina Santos
Fermí Puig analitza la situació del Barça | Carolina Santos
La Milanesa de Messi
Barcelona
26 de Novembre de 2021

Fermí Puig arriba al Fishhh! poca estona abans de l’hora acordada. L’acompanya Joan Patsy, experiodista de TV3, amic íntim de Johan Cruyff i actual cap dels scouters del Manchester City a Sud-amèrica. Patsy està de pas per Barcelona, ha quedat amb Puig i tots dos han vingut tot xino-xano fins al carrer Modolell. Després de fer-la petar breument amb els presents, Patsy toca el dos i la gravadora comença a treballar.

Poques preguntes calen perquè el cuiner disserti sobre la situació del Barça. Enllaça idees amb agilitat i sense perdre el fil, té un discurs sòlid i molt bones fonts, i s’expressa de manera diàfana, com quan explica receptes de cuina. Però, Fermí Puig no és només un fi analista de l’actualitat del club, sinó que té un coneixement de la història blaugrana detallat i profund. No és estrany, doncs, que el reservat del seu restaurant al carrer Balmes sigui un temple de la història del Barça amb  fotografies, llibres, samarretes i, sobretot, una barana de fusta, original del camp de Les Corts, contextualitzada amb una fotografia de la llotja presidencial, amb els dos presidents màrtirs: Josep Sunyol i Lluís Companys. Dos fars del barcelonisme de bon gust, Johan Cruyff i Pep Guardiola, van ser els comensals il·lustres escollits per estrenar aquest espai.

Parlant de les joies que aplega aquell reservat, Puig recorda que el president Laporta encara no li ha tornat un llibre singular que hi guardava. Es tracta d’Un Barça triomfant? (antologia d’una incongruència), del periodista Josep Morera i Falcó, una obra que relata els orígens del nuñisme, com va guanyar les eleccions del 78 i els seus primers anys de gestió. Les males llengües diuen que Núñez hi surt tan escaldat que va intentar comprar tots els exemplars per impedir que tingués difusió. President, recordi-ho: faci el favor de tornar el llibre al Fermí quan l’hagi acabat, si us plau.

President, recordi-ho: faci el favor de tornar el llibre al Fermí quan l’hagi acabat, si us plau

Quan la gravadora deixa d’enregistrar, el Barça manté el protagonisme de la conversa, però l’actualitat general i la gastronomia també hi treuen el cap. Sobre el panorama polític, el cuiner es mostra decebut – per no fer servir una expressió més explícita– amb la partitocràcia i, especialment, amb el fet que els partits designin els càrrecs i els integrants de les llistes electorals per fidelitat cega a la direcció de la formació en lloc de fer-ho per mèrits i capacitats. Més agradable i didàctic per als presents és el moment en què el propietari de Fishhh!, Lluís de Buen, i el convidat parlen de caviar, de la seva producció, tipus i orígens. Amb De Buen també comenta receptes, com el rillette de salmó. Com que qui té l’encàrrec d’escriure aquestes línies no va poder prendre nota fil pel randa per dir-los com fer-la, ara només podem esperar que un dia el xef l’expliqui a la secció dels divendres a Can Basté.

Abans de la mitjanit, acaba la trobada. Fermí Puig i els integrants de La Milanesa de Messi baixem a peu per Ganduxer. Un cop deixem enrere Sant Gregori Taumaturg, separem els camins. Demà toca llevar-se d’hora per treballar i, sobretot, per seguir el Barça-Benfica.