• Foment es planta contra el "maltractament" de les inversions a Catalunya

Foment es planta contra el "maltractament" de les inversions a Catalunya

La patronal presenta una proposta de llei per establir una agència que vetlli pel compliment pressupostari al país i convoca eleccions per al 18 de juliol

L'acte de presentació de la proposta de llei de Foment del Treball per crear una agència que fiscalitzi les inversions a Catalunya | EP
L'acte de presentació de la proposta de llei de Foment del Treball per crear una agència que fiscalitzi les inversions a Catalunya | EP
Barcelona
14 de Juny de 2022
Act. 14 de Juny de 2022

Foment del Treball ha presentat una proposta de llei per a la creació d'una agènciaindependent que fiscalitzi el compliment de les partides pressupostàries en infraestructures catalanes. Després del pobre 35,8% d'execució de les inversions de l'Estat al país, i d'un dèficit en les transferències cap a Catalunya que supera els 35.000 milions d'euros i que s'ha disparat en els darrers 15 anys, la patronal pretén dotar els òrgans legislatius d'eines de "transparència i rigor" per analitzar la situació del finançament català i posar remei als incomplimentscrònics de l'administració central pel que fa a la millora de les infraestructures del país. El president de Foment, JosepSánchezLlibre, ha denunciat el que considera un "maltractament" per part de successius governs centrals –"sense importar el color polític"– i posa sobre la taula aquesta iniciativa per revertir una situació "preocupant, alarmant i insostenible".

 

Sánchez Llibre critica una administració central des de la que no detecta la "voluntat política" per tirar endavant els grans projectes inversors que necessita el país. El líder dels empresaris catalans ha afirmat durant la presentació del projecte de llei que la seva postura és la de "donar un cop de puny a la taula" de cara a l'Estat perquè "d'una vegada per totes no ens prenguin més el pèl". Una consideració compartida pel vicepresident de la patronal, Joaquim Llansó, que recorda com molts dels 20 grans projectes d'infraestructures a Catalunya fa anys que estan parats en un procés que "es repeteix des de fa 10 o 12 anys" pel qual es va retardant l'execució de les partides d'uns pressupostos als següents. "Hi ha obres importants que comencen, però que després es passen 15 anys als pressupostos. La inversió de l'Estat a Catalunya ens preocupa moltíssim", reitera Llansó.

Sánchez Llibre: "La situació de les inversions en infraestructures a Catalunya és preocupant, alarmant i insostenible"

El vicepresident de l'entitat atribueix aquests retards a una "manca de voluntat política" per acabar executant les obres necessàries al país, en tant que, com ha reiterat durant la presentació de la proposta de llei, les obres han de complir amb tots els requisits tècnics, econòmics i ambientals abans de la seva licitació. Així, com afegeix Llansó, "no hi ha una explicació raonable" per a la negligència de l'estat pel que fa al finançament de les infraestructures catalanes. En aquest sentit, la patronal ha demanat al Govern central que "expliqui molt bé" quins són els problemes tècnics que enfronten cadascuna de les obres inacabades i que expliquen que les inversions no s'hagin portat a terme del tot. El vicepresident de la patronal invalida, a més, la justificació de l'alentiment de la inversió a causa de la pandèmia, en tant que a altres comunitats s'han implementat obres fins i tot per sobre de les quantitats pressupostades –amb el clar exemple de la Comunitat de Madrid, on l'execució ha estat superior al 180% del previst–.

 

Així, la proposta de la patronal es concreta en un òrgan independent compost per representants de tots els nivells administratius, des de l'Estat fins a les associacions municipalistes catalanes; així com per membres designats pels grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i pel Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya, del qual el mateix Llansó és vicepresident. Segons ha apuntat Sánchez Llibre, de fet, la patronal enviarà la proposició de llei a tots els grups parlamentaris catalans al Congrés, així com al President de la Generalitat Pere Aragonès, al vicepresident i conseller de Territori Jordi Puigneró i a tots els membres de l'executiu central.

Hi ha infraestructures

Tot i que el conseller de presidència de Foment, Manel Silva, reconeix que una de les tasques de l'agència que proposa la patronal és la de "promocionar l'existència de projectes d'inversió en infraestructures a Catalunya", Llansó no considera que en faltin. Ans al contrari, de fet; segons el directiu de l'associació empresarial, caldria una execució més ràpida de les obres que ja estan plantejades, i no proposar-ne més quan algunes ja pateixen importants retards. "El que hem de fer és menys números de projectes rellevants i anar acabant els que ja tenim", reclama el vicepresident. En aquest sentit, la presidenta de la comissió d'infraestructures de Foment del Treball, Anna Cornadó, ha volgut subratllar que, en cas que manquéssin projectes on invertir, l'ecosistema els genera. "Si hi ha voluntat, es plantegen els projectes i es fan les obres ràpidament", defensa l'empresària.

Foment del Treball "no renuncia" a l'ampliació de l'Aeroport del Prat i anuncia un gran acte en defensa del projecte el pròxim 21 de novembre

Una de les grans inversions en infraestructures a què no ha tingut accés el territori català en els darrers mesos ha estat l'ampliació de l'Aeroport del Prat. Sánchez Llibre, però, no hi renuncia, i la considera de fet una de les grans banderes del teixit empresarial català. Amb l'objectiu de "no donar per perduda l'ampliació de l'Aeroport", així, el dirigent empresarial ha anunciat la celebració d'un "gran acte" organitzat per la mateixa patronal en col·laboració amb l'escola de negocis Iese el pròxim 21 de novembre, amb l'objectiu de "revitalitzar el projecte". El president de Foment, en aquest sentit, vol "demostrar la viabilitat" de les obres d'ampliació de la infraestructura aeroportuària. "Esperem que aquesta inversió sigui una realitat en els pròxims anys" reitera.

Convocatòria electoral

Sánchez Llibre portarà la bandera de l'ampliació de l'aeroport més enllà del seu primer mandat al capdavant de Foment del Treball. L'entitat havia de renovar la seva direcció durant la tardor d'enguany, però la junta directiva ha aprovat la proposta del president d'avançar les eleccions patronals, que finalment es duran a terme el pròxim 18 de juliol. L'actual president ja ha anunciat que s'hi presentarà, encara amb la incògnita de possibles candidatures alternatives. Segons els estatuts de l'entitat, els seus membres tenen fins al dia 11 de juliol per presentar llistes a la contesa electoral, amb l'exigència d'un mínim de 40 avals entre els vocals de la junta. En aquest sentit, Sánchez Llibre reivindica la seva continuïtat tot constatant que la patronal compta amb una "junta directiva molt preparada, amb molt de talent i amb moltes ganes de tirar endavant el projecte".

"Si totes les empreses haguessin tornat probablement no m'hi hauria tornat a presentar"

L'avançament de les eleccions, que el president descriu com un "ajust" en el calendari de l'associació empresarial, es planteja per "arribar preparats per defensar les nostres companyies" a l'inici del curs econòmic, quan Sánchez Llibre projecta "una tardor calenta des de l'òptica empresarial". Davant la incertesa provocada per la sortida de la pandèmia i la guerra a Ucraïna, des de la patronal esperen que entrar al setembre amb una junta directiva i una presidència establertes i sense la inseguretat d'un procés electoral a l'horitzó ajudi a "enfrontar l'arribada d'un possible huracà econòmic per facilitar la resistència davant d'esdeveniments adversos" en el món empresarial. La inflació, la inestabilitat internacional i el trencament de les cadenes de subministrament són els principals riscos que Sánchez Llibre espera combatre amb la solidesa d'una segona victòria electoral.

Si bé el programa no es presentarà fins d'aquí a unes setmanes, el mateix president ha anunciat algunes de les línies mestres del que seria el seu nou mandat. Les dues principals són, de fet, tasques de continuïtat amb la feina feta durant els darrers tres anys i mig. A banda de la defensa de l'ampliació de l'aeroport, que Sánchez Llibre ha reclamat com "un dels temes fonamentals del programa", la junta pretén continuar treballant en el retorn de les seus socials de les empreses que han marxat de Catalunya. El dirigent empresarial reconeix, en aquest sentit, que ja s'havia marcat aquest objectiu per al seu primer mandat, i que no haver-ho aconseguit el "motiva" per continuar al capdavant de l'entitat. Ha estat, de fet, una raó de pes per optar a la reelecció. "Si totes les empreses haguessin tornat probablement no m'hauria tornat a presentar", ha etzibat.