• GPS, els torns més conciliadors

GPS, els torns més conciliadors

La startup proposa un programari de gestió i planificació del temps per a empreses tenint en compte les persones

Gustau, Enrique, Carles i Aureli de GPS
Gustau, Enrique, Carles i Aureli de GPS
Aiats Agustí
13 d'Octubre de 2016
GPS (Global Planning Solutions), una startup instal·lada al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, organitza els torns de l'Hospital de Bellvitge o el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a més d'altres hospitals i empreses industrials. Carles Ger, CEO de l'empresa, explica que són especialistes en "gestió i planificació del temps", és a dir, "gestionem persones i recursos basant-nos en les necessitats del negoci per optimitzar la cobertura del servei, però sense perdre la vocació de conciliació".

Eficiència i conciliació
L'eina que proposen des de GPS no és un simple planificador de torns, "el que volem és combinar el bé del negoci, però també procurem assolir objectius de conciliació de les persones", afirma Ger. Així, les eines BOLD -així s'anomena el programa- ofereixen tot un ventall d'opcions com ara gestió de festius i canvis d'horaris: "Si hom vol canviar un torn, té vacances o agafa la baixa, l'eina proposarà una persona adequada per cobrir aquell torn". I tot això calculat amb les "restriccions de conveni, de descans o contractuals", de manera que el treballador no farà més hores setmanals del compte. El programari proposa treballadors amb habilitats similars per cobrir torns i fins i tot proposa persones a contractar quan cal basant-se en antics treballadors.

Alhora, BOLD també centralitza tota aquesta gestió i el departament de Recursos Humans en tindrà constància a la nòmina i també fa projeccions a llarg termini. D'aquesta manera, a través d'un portal, l'empleat pot visualitzar i gestionar les seves hores i, si s'escau, demanar permisos. El programa gestiona també les propostes de vacances i assegura que el servei no queda descobert.

"A més personalitzem l'eina a les necessitats de cada client", afegeix l'emprenedor, de manera que, per exemple, compten amb un programari específic per blocs quirúrgics i planificació de producció. BOLD també "es connecta a qualsevol rellotge" i ofereix un sistema de control de presència i marcatge.

GPS llançarà pròximament una aplicació per poder visualitzar els calendaris de torns que treballadors i gestors poden fer servir. A través del telèfon mòbil es podran demanar permisos, canviar torns o planificar vacances, "és com tenir el departament de recursos humans a la butxaca", afirma Ger. De moment, tres hospitals l'estan fent servir en període de proves.

Si bé actualment el sector sanitari és el principal client de GPS, s'estan expandint cap a altres sectors com ara la indústria i el retail. Aquests emprenedors ja treballen amb l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundación Instituto San José, l'Hospital San Juan de Dios de Saragossa, l'Hospital Clínico San Carlos de Madrid, el Consorci Sanitari del Maresme, l'Hospital Trias i Pujol, però també de companyies industrials com Boheringer Ingelheim, Merk, Helphone, Acerinox, Coca Cola Iberian Partners, Frigo, Seat, Freundenberg o Farggi.

Cap a la pime
El projecte va sorgir d'un grup d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya dedicat a planificació de la producció. Combinant aquesta feina amb "el benestar de les persones" va sorgir GPS. L'empresa la van constituir quatre socis l'any 2005. Els fundadors eren participants en el grup d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya i van incorporar a l'equip diversos enginyers informàtics. L'any següent ja van començar a implantar el seu sistema a l'Hospital de Bellvitge. 

GPS dóna feina a 10 persones de manera directa i cinc de manera indirecta. La companyia va tancar l'exercici passat amb una facturació de 400.000 euros i uns beneficis de 80.000. De cara a l'any següent esperen incrementar la facturació un 30%. Per assolir aquest objectiu, GPS esperen iniciar aviat una ronda d'inversió per expandir-se a nous sectors. Així, treballen per adaptar la seva eina a la tecnologia al núvol i fer-la més accessible a petites i mitjanes empreses i "poder superar l'excel", conclou Ger.