• Qui és qui entre les grans companyies que dominen l'economia global?

Qui és qui entre les grans companyies que dominen l'economia global?

'Fortune 500', és el llistat de referència en l’àmbit dels negocis que situa les 500 empreses més grans del món: n'hi ha alguna de catalana?

El 2023, Walmart va ingressar 648.125 milions de dòlars | iStock
El 2023, Walmart va ingressar 648.125 milions de dòlars | iStock
Barcelona
30 de Setembre de 2024
Act. 30 de Setembre de 2024

Quins gegants dominen el món? Quines corporacions són capaces de resistir a un panorama geopolític cada vegada més inestable per continuar creixent? Han sorgit nous actors que canviaran el futur de l’economia global? Cada any sorgeixen un seguit de qüestions que afecten el teixitempresarialmundial i, per donar resposta, cada any la revista Fortune publica el Fortune500, el llistat de referència en l’àmbit dels negocis global que situa les 500 empreses més grans del món per volum d'ingressos. L’edició d’enguany mostra unes xifres rècord on el 2023, les 500 empreses més grans del món haurien assolit una colossal xifra de negocis de 41 bilions de dòlars, un 0,1% més gran que la del 2022, segons el mateix mitjà.

Les 500 empreses més grans del món haurien assolit una colossal xifra de negocis de 41 bilions de dòlars

Fortune 500 no només aporta els ingressos de les 500 empreses més grans del món, sinó que també ofereix altres dades econòmiques essencials com la seva variació percentual, els beneficis, el valor dels seus actius, el nombre d'empleats, o el canvi de posicions en el rànquing al llarg dels darrers anys. Aquest darrer és el paràmetre ideal per donar pas a la primera empresa del llistat de Fortune que, precisament, no s’ha bellugat gaire en les darreres edicions del Fortune 500: la corporació multinacional de botigues d'origen nord-americana Walmart ha revalidat, per onzè any consecutiu, la primera posició en el llistat de les empreses més grans del món.

Si bé Walmart és la gran representant del país nord-americà, val a dir que la Xina ha dominat el Fortune 500 en els darrers anys: des del 2018, el país asiàtic ha estat el territori amb més presència al llistat; ara bé, per primera vegada des d’aleshores, els Estats Units s’ha imposat amb un total de 139 empreses, per davant de les 133 companyies xineses. Així mateix, les empreses nord-americanes van generar uns ingressos totals de 13,8 bilions de dòlars, un 6% més que l'any passat.

Walmart: l'empresa més gran del món

L'actual CEO de Walmart, Carl Douglas McMillon | Wikimedia Commons
L'actual CEO de Walmart, Carl Douglas McMillon | Wikimedia Commons

Ni Amazon ni Apple: Walmart és, segons Fortune, l’empresa més gran del món. La multinacional va ser fundada el 1945 i, des d’aleshores, ven tota mena de productes, des de menjar per emportar fins a electrodomèstics o productes farmacèutics, tant en punts de venda físics com mitjançant el comerç electrònic. El 60% de les seves vendes, però, pertanyen als queviures, que és la secció per la qual es coneix tradicionalment la firma, amb seu a Bentonville (Arkansas). CarlDouglasMcMillon és el CEO de la companyia, que el 2023 va ingressar 648.125 milions de dòlars i va obtenir 15.511 milions de beneficis; tot, en una empresa que dona feina a més de dos milions de persones.

El 2023, Walmart va ingressar 648.125 milions de dòlars

Amazon i State Grid, els imperis del comerç electrònic i de l'energia elèctrica

El president d'Amazon, Jeff Bezos | EP
El president d'Amazon, Jeff Bezos | EP

La segona empresa del llistat és Amazon. Poc hi ha a dir sobre el gegant del comerç electrònic: compta amb una base de 310 milions de clients i durant el 2023 va rebre un total de 2.200 milions de visites. La companyia, presidida per JeffBezos i dirigida des del 2021 per Andrew R. Jassy, ha avançat dues posicions en l’edició d’aquest any del Fortune 500, amb uns ingressos inferiors a Walmart (574.785 milions de dòlars), però uns beneficis dues vegades superiors (30.425 milions). La firma, amb seu a Seattle, dona feina a més d’un milió i mig de persones que s’han vist “per sorpresa” obligats a tornar a les oficines: Amazon ha liquidat el teletreball i exigit la presencialitat de tots els seus treballadors durant els cinc dies de la setmana.

El podi de Fortune 500, però, no és completament nord-americà: la xinesa StateGrid s’adjudica la tercera posició del llistat -la mateixa que l’any anterior-, i és natural: es tracta de la companyia de distribució i transmissió d'energia elèctrica més gran del món. La tercera empresa més gran del planeta, que ocupa a gairebé un milió i mig de professionals, subministra la gran majoria de l’energia de la Xina, tot i que també és propietària parcial d’algunes xarxes a països com Portugal o Austràlia. La firma, actualment dirigida per ZhangZhigang, va néixer del govern xinès l’any 2002 i, malgrat que originalment se centrava en l’energia nuclear, ha esdevingut un actor important dins del sector de les renovables. Els seus ingressos ascendeixen als 545.948 milions de dòlars i els beneficis superen lleugerament els 9.000 milions. 

Saudi Aramco, la companyia més rendible del món

Amin H. Nasser, CEO de Saudi Aramco | EP
Amin H. Nasser, CEO de Saudi Aramco | EP

Curiosament, la quarta companyia més gran del món és la més rendible del llistat. SaudiAramco, que ha cedit la segona posició que va assolir l’any passat a Amazon, va obtenir un total de 120.699 milions de dòlars de beneficis. Dit d’una altra manera, el benefici total de la firma saudita va ser més del doble que la suma de les tres empreses més grans del món. La firma té la seva seu a Dhahran (Aràbia Saudita) i el director executiu és Amin H. Nasser, malgrat que el govern d’Aràbia Saudita i el seu fons sobirà estatal, el Public Investment Fund (PIF), posseeixen més del 98% de la companyia. A diferència de les firmes mencionades anteriorment, Saudi Aramco ocupa a una quantitat de persones molt inferior, concretament a 73.311 professionals, i els ingressos van situar-se a prop dels 500.000 milions de dòlars.

Saudi Aramco va obtenir un total de 120.699 milions de dòlars de beneficis el 2023

El top 5 el tanca SinopecGroup -o China Petroleum & Chemical Corporation-, que guanya una posició respecte a l’any passat. Es tracta d’una empresa energètica establerta a Pequín dedicada a l’exploració, refinació i venda del petroli i el gas, malgrat que en els darrers anys també juga un paper important en el camp de les renovables. A més, és copropietària de nombroses firmes petroquímiques situades a territoris africans i llatinoamericans, fet que, a més de convertir-la en la cinquena empresa més gran del món, ha assolit uns ingressos de 429.700 milions d’euros i 9.393 milions de beneficis. El director executiu de la companyia, que ocupa a més de mig milió de persones, és Ma Yongsheng.

Europa, ausent en el top 10 de Fortune

Apple és la setena empresa més gran del món | EP
Apple és la setena empresa més gran del món | EP

Les següents posicions queden reservades per a China National Petroleum, Apple, UnitedHealthGroup, BerkshireHathaway i CVSHealth. D’aquesta manera, són sis les companyies estatunidenques entre les 10 més grans del món, donant lloc a un top 10 on la presència americana i asiàtica difumina completament l’europea: no és fins a l’onzena posició del Fortune 500 on consta una empresa europea, l’alemanya Volkswagen. Amb 348.408 milions de dòlars en ingressos -uns 312.000 milions d’euros- el 2023, és l’empresa més gran d’Europa. En aquest mateix any, la firma dirigida per l’alemany OliverBlume va reportar gairebé 18.000 milions de dòlars en beneficis.

Si bé Europa compta amb una participació de 106 empreses al Fortune 500, no n’hi ha cap de catalana. Hi consten nou espanyoles, amb el BancoSantander en una 62a destacada posició, i seguida pel BBVA (200a posició), Repsol (247a posició), Iberdrola (273a posició), Telefónica (350a posició), Inditex (386a posició), ACS (391a posició), GrupoMapfre (419a posició) i Mercadona (433a posició). La facturació de les empreses espanyoles més grans oscil·la entre els 137.000 milions del Banco Santander i els 35.000 milions de Mercadona, unes xifres força inferiors a les principals companyies del món.

Les empreses més grans de Catalunya, lluny del Fortune 500

En clau catalana, Seat és la companyia més gran, amb uns ingressos de gairebé 11.000 milions d’euros, segons dades facilitades per Acció. El GrupFCC -anteriorment Fomento de Construcciones y Contratas, S. A.- és la segona firma catalana més gran, amb 9.298,69 milions de facturació i seguida per Grifols (6.595 milions), Lidl (6.130 milions) i BungeIbérica (4.821 milions). Tenint en compte que Samsung C&T Corporation és la darrera firma del Fortune 500 amb 32.000 milions de dòlars en ingressos, aquestes mencionades firmes catalanes encara tenen feina a fer si volen optar a formar part del llistat de Fortune i esdevenir una de les 500 companyies més grans del planeta.