L’aigua i els nutrients són els únics denominadors comuns del sistema de cultiu que ha desenvolupat la startupGroots Urban Farming i l’agricultura tradicional. Això, i el resultat: productes saborosos i amb una olor intensa que han crescut sense l’ajuda de pesticides, asseguren els fundadors de l’empresa emergent. Es tracta de tornar a uns orígens millorats pel que fa a la sostenibilitat. De moment, només venen herbes aromàtiques a restaurants, però entre els seus objectius hi ha ampliar productes i públic.
Groots Urban Farming és una startup jove creada per quatre socis joves: Carlos Gómez, Joaquim Bas, Alessandro Calcagno i Albert Gombau van fundar l’empresa fa només un any. Ells en tenen 25 excepte l’Albert, que en té 32. Tenir feines que no els motivaven els va empènyer a emprendre i començar un projecte amb el qual se sentissin identificats. “A tots ens interessava l’ús eficient dels recursos i l’economia circular, així que vam començar a investigar els sistemes hidropònics”, explica Gómez.
Es tracta de cultivar plantes sense utilitzar terra, sinó en base a una solució de nutrients. Els productes també creixen sense llum del sol, ja que se sembren en interiors. Com és possible? A través d’un sistema que encara estan perfeccionant. Calcagno i Gómez expliquen que els primers vuit mesos de vida de l’empresa se’ls van passar investigant: “Vam veure que els sistemes hidropònics que hi havia eren cars i que es podien millorar molt, i ho vam establir com el nostre objectiu”. La terra és substituïda per una solució d’aigua i nutrients, i el sol, per llums led.
Amb impressores 3D
Ells van idear unes torres modulars, les estructures en què es cultiven les plantes. Són uns tubs negres verticals per on circulen aigua i nutrients, com si fossin unes canonades. La llavor se sembra en una esponja i aquesta s’encaixa perfectament a les petites bifurcacions que fan els tubs: a cada una d’aquestes hi va una planta. D’aquesta manera, les arrels cauen dins el tub i recullen tota l’aigua i els minerals que necessiten. De fet, aquesta solució s’elabora amb uns o altres nutrients en funció de les necessitats de cada producte. Això obliga a organitzar les torres en carros: cada un només pot contenir un tipus de planta, ja que la solució està adaptada. Tot i així, expliquen que ja han trobat alguns cultius compatibles que els han permès mesclar.
L’alfàbrega, el kale i algunes flors comestibles com els pensaments són els cultius estrella de Groots Urban Farming
De moment, la mateixa estructura els limita a l’hora d’oferir una varietat de productes, ja que no poden cultivar plantes grans. L’alfàbrega és l’estrella de Groots Urban Farming, juntament amb altres herbes aromàtiques. Fa poc han començat a sembrar hortalisses com kale, i algunes flors comestibles, com els pensaments.
La tecnologia no només està present en la manera de cultivar, sinó també en l’estructura. Estan dissenyades per ordinador i fetes amb impressores 3D. “Hem aconseguit el nostre objectiu de reduir costos amb la optimització dels materials: les estructures estan molt adaptades a l’ús que en fem”, indica Gómez. A més, el disseny permet reduir la mà d’obra necessària durant tot el procés, des de la sembra fins a la recol·lecció.
Guanyar sostenibilitat
Però, quins beneficis té aquest tipus de cultiu? Els creadors de Groots Urban Farming asseguren que és més sostenible que l’agricultura tradicional. “L’ús d’aigua es redueix en un 90% perquè no se’n malgasta ni una gota: tot el que les plantes no absorbeixen queda en el circuit de tubs i es reutilitza”, indica Gómez. El fet que es pugui cultivar en interiors i que ocupen menys espai –per la seva verticalitat–, permet introduir els horts a les ciutats i, per tant, reduir el transport.
Per acabar d’alimentar l’objectiu de la sostenibilitat, els socis fundadors afegeixen encara dos avantatges més: els materials utilitzats per fabricar les torres són biodegradables i les energies utilitzades per a què funcioni el cultiu són renovables. “Un altre dels beneficis que obtenim cultivant a l’interior és que els productes no estan exposats a agents externs, com les condicions meteorològiques; per tant, la nostra producció és constant en qualitat i en quantitat durant tot l’any”, apunta Carlos Gómez.
"Un dels beneficis de cultivar a l’interior és que els productes no estan exposats a agents externs, com les condicions meteorològiques; per tant, la nostra producció és constant en qualitat i en quantitat durant tot l’any"
L’etiqueta eco, un obstacle
Tot i qualificar els seus productes com frescos i naturals –no s’utilitzen pesticides per fer-los créixer–, els fundadors de Groots Urban Farming lamenten que no poden obtenir el certificat eco. És, precisament, a causa de la principal innovació que introdueix la seva empresa: cultivar sense terra. “Això ens perjudica, perquè hi ha molts restaurants que es preocupen per cuinar només amb productes eco”, diu Calcagno. Però no perden l’esperança de poder aconseguir l’etiqueta algun dia: “Als Estats Units és un tipus de cultiu més habitual i ja hi ha moviments que demanen que se’ls pugui atorgar la certificació”, expliquen.
De moment, només venen a restaurants i cultiven segons la demanda per no malbaratar aliments. En un any, han aconseguit despertar prou l’interès en el sector HORECA com per necessitar unes instal·lacions més grans. Els 100 metres quadrats que tenien a Barcelona fins ara deixaran lloc a una nau d’uns 500 metres quadrats a Barberà del Vallès. “El principal repte que tenim ara és replicar la granja pilot a les noves instal·lacions, que ens permetrà augmentar considerablement la producció i la distribució”, afirma Calcagno. Els 700 euros setmanals que obtenien amb l’antiga planta es multiplicaran. L’objectiu primer és que s’autofinanci la nau.