• Housfy, la immobiliària digital i sense comissions

Housfy, la immobiliària digital i sense comissions

La startup creada per Albert Bosch i Miquel Mora, exmembres de Groupalia i Yaencontre.com, suma 120 habitatges de particulars en només quatre mesos d’activitat

Miquel A. Mora i Albert Bosch, fundadors de Housfy
Miquel A. Mora i Albert Bosch, fundadors de Housfy
Barcelona
30 de Maig de 2017
Act. 30 de Maig de 2017

Vendre o comprar un pis no és una cosa que es faci cada dia. Per això, el primer impuls és buscar una agència immobiliària que ho gestioni tot. Ara bé, això implica, si ets el comprador, assumir que caldrà abonar una comissió que acostuma a rondar entre el 3% i el 5%, el que fàcilment se situa per sobre dels 15.000 euros. L’alternativa és anar per lliure, de particular a particular, però sabent que hauràs de fer front a una allau de paperassa important.

En aquest context neix Housfy, una startup que, en paraules d’un dels seus fundadors, Albert Bosch, treballa “com una plataforma tecnològica de compravenda d’habitatges de particular a particular i que s’assegura que el producte és vendible”. Els seus punts forts són que no hi ha comissions, el tracte és directe entre els interessats, s’asseguren que l’immoble ha passat tots els controls, fan el seguiment legal del procediment i assessoren les dues parts. En definitiva, volen convertir-se en “la compravenda de pisos digitalitzada”.

El servei de sempre, però millorat

El cost de treure al mercat un pis o una casa amb Housfy és de 2.408 euros amb l’IVA inclòs, una xifra molt per sota de la comissió que demanen les agències tradicionals. Això és possible gràcies a un model de negoci totalment diferent del dels negocis de tota la vida.

“Una agència de barri gestiona entre 10 i 20 pisos mensualment, però tots són de la zona. Nosaltres ja tenim 120 edificis i treballem a Barcelona i Madrid i les seves àrees metropolitanes”, apunta Bosch. “A més a més, intentem ser totalment transparents i només fem d’intermediaris entre els dos particulars, perquè les visites les fa el comprador, no nosaltres”.  Un altre tret distintiu és que no calculen el preu de l’edifici segons la seva experiència, sinó que ho fan basant-se en el Big Data: “Sabem quins pisos s’han venut o estan a la venda a cada carrer d’Espanya i quin és el seu valor per fer un càlcul científic de l’habitatge que es vol vendre”.

 “A l’hora d’adquirir un pis, pots estar fent la pitjor compra de la teva vida i segurament la de més valor"

En el cas del comprador, a més a més, l’assessoren sobre les zones on pot trobar immobles de les característiques desitjades i que, possiblement, no contemplaven. I és que el 90% dels interessats és la primera vegada que adquireixen un pis, assenyala Bosch, per la qual cosa els particulars van amb unes zones molt delimitades i sense tenir prou coneixement del mercat i del procediment legal i burocràtic que envolta la compra. “A l’hora d’adquirir un pis, pots estar fent la pitjor compra de la teva vida i segurament la de més valor, has d’estar-ne plenament segur”, insisteix.

Facilitar l’accés a la hipoteca

Per aconseguir una hipoteca estàndard, el comprador ha de tenir el 20% del preu total de l’habitatge en concepte d’entrada, pagar un 10% de despeses i haver demostrat que les quotes no superen el 25% de la renda. Difícil, per a molts.

Després hi ha els casos més arriscats, els que necessiten gairebé el 100% del finançament per ser autònom o no tenir un contracte de feina fixa. Són peticions que el banc rebutjaria però que anant de la mà de Housfy es poden aconseguir. “Treballem directament amb les oficines bancàries per aconseguir que ens ho acceptin. Els podem portar volums de cinc o sis hipoteques i com que només una és arriscada, ens ho agafen perquè el balanç de risc és baix. Anant el particular sol, ho rebutjarien”, detalla el cofundador.

Un sector a la baixa?

El 2016 es van vendre un total de 450.000 pisos. Sembla una xifra molt elevada, però no és ni la meitat de les operacions que es feien en els anys de més moviment al mercat immobiliari a Espanya, quan la punta van ser 980.000 vendes. El context, però, és favorable. Així és com ho veu Bosch, que atribueix a la caiguda de l’atur, als tipus d’interès baixos i als preus a l’alça dels lloguers com els motius que han fet que l’adquisició d’habitatges sigui atractiva.

De fet, en aquests quatre mesos ha vist com el comprador potencial ronda entre els 35 i els 40 anys i és un llogater cansat de veure com amb la seva quota mensual podria estar pagant una hipoteca. “Són persones que viuen de lloguer i que de cop i volta han vist que els han apujat el preu 200 o 300 euros. Veuen que amb això podrien pagar el seu propi pis i decideixen fer el pas”, comenta. Així, augura que el nombre de 15.000 pisos venuts a Barcelona el 2016 anirà a l’alça, essent el Poblenou i l’Eixample les zones on menys triguen els immobles a ser adquirits.

“Les agències tradicionals s’especialitzaran com ho van fer les de viatges”

A tot plegat cal sumar-hi el necessari salt del sector immobiliari al món digital. “Les agències tradicionals s’especialitzaran com ho van fer les de viatges”, compara el cofundador, “ara un bitllet d’avió el compres per Internet i busques un professional quan vols fer un safari per l'Àfrica o planificar el viatge de noces; amb l’habitatge veurem agències d’alt standing, de masies... de productes singulars”.

Tampoc veu futur en el segment de portals immobiliaris, on afirma que “ja s’ha venut tot”. “Abans hi havia els classificats de La Vanguardia i les immobiliàries i van aparèixer els portals per donar una alternativa on posar anuncis. Ara hi ha els mateixos players que fa 20 anys, però nosaltres som l’alternativa i Idealista, Fotocasa i Habitaclia s’han convertit en els classificats del diari”, conclou.

L’experiència d’emprendre en el digital

L’Albert Bosch havia sigut conseller delegat de Groupalia i en Miquel A. Mora, l’altre creador de Housfy, va ser un dels socis i cofundadors de Yaencontre.com. “Jo vaig estar en una de les cinc primeres empreses del sector digital i en Miquel va estar 15 anys en una de les primeres companyies que tocava el mercat del real state immobiliari. Ens complementàvem bastant bé”, afirma. Dues posicions en dues empreses que els van permetre acumular un coneixement fonamental per embarcar-se en aquest nou projecte amb certa seguretat.

"L’empresa que tingui el lideratge, serà molt gran. I s’ha de fer tot el possible per aconseguir ser-ho nosaltres”​

L’equip, format per 13 treballadors, es troba en plena fase de creixement i amb l’expectativa de fer un salt important en els pròxims mesos. Bosch sap que operen en un segment de mercat on la digitalització farà que hi hagi pocs actors i un sol líder: “L’empresa que tingui el lideratge, serà molt gran. I s’ha de fer tot el possible per aconseguir ser-ho nosaltres”.

En aquest sentit, destaca l’avantatge de ser una de les startups incubades a Nuclio Ventures, fundada pel business angel Carlos Blanco: “Apareixeran moltes empreses com Housfy i per destacar hem de tenir moltes palanques. Cal equip, una plataforma que et llanci, tenir accés a bons inversors... i tot això ho tenim amb Nuclio”.