• HPCNow!, els obrers de la supercomputació

HPCNow!, els obrers de la supercomputació

La startup catalana es dedica a proveir serveis per ajudar a científics i enginyers amb els seus superordinadors

HPCnow instal·la ordinadors a centres científics i institucions dedicades a la supercomputació
HPCnow instal·la ordinadors a centres científics i institucions dedicades a la supercomputació
Aiats Agustí
Periodista
26 de Maig de 2016
Act. 27 de Maig de 2016
"Jo he treballat en un centre de càlcul i he comprat i patit productes de fabricants que et venen el oro y el moro i a la pràctica no funcionen. Per nosaltres que el client quedi content és bàsic". Aquest drama d'alta tecnologia viscut per David Tur el va dur, finalment, a emprendre i endegar el seu projecte empresarial d'èxit. Avui dia, HPCNow! és una empresa que centra la seva activitat a proveir serveis per ajudar a científics i enginyers amb els seus reptes en l'àmbit de la supercomputació.

Una empresa sense competidors
Tur és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona i Doctor en Nanoestructures i Nanotecnologia per la Universitat de Milano-Bicocca . Va conèixer la supercomputació com a usuari del servei de càlcul del Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA). Precisament aquest centre li va oferir una beca per acabar el doctorat i des de 2009 ha estat a càrrec de la gestió i el manteniment del servei de disseny de fàrmacs. Juntament amb Jordi Blasco, coordinador de la Xarxa de Referència en Química Teòrica i Computacional (XRQTC) i que havia estat administrador de sistemes del CESCA, donaven serveis de consultoria sobre supercomputació en un moment en què no hi havia cap empresa dedicada a aquesta activitat a l'Estat.


Aquesta va ser l'oportunitat per emprendre. HPCNow! els obrers de la supercomputació dóna tots els serveis relacionats amb la supercomputació en els àmbits científics i d'enginyeria. Instal·len les màquines però també les eines de programari necessàries per a cada cas. Així, HPCNow! "va més enllà del que fa un fabricant de programari o un integrador normal", ja que es preocupen perquè el software funcioni correctament. Abans que existís aquesta companyia, quan una gran institució científica volia dotar-se d'aquestes infraestructures, els fabricants com Dell, IBM o Microsoft contractaven experts per la instal·lació amb uns costos molt elevats.

Així, la companyia s'ha dedicat bàsicament al sector públici han guanyat "la majoria de concursos a què ens hem presentat". Una tasca tan especialitzada és molt difícil de realitzar i HPCNow! gairebé no tenen competència. Si bé no hi ha gaire ningú que es dediqui a les infraestructures de supercomputació, tampoc hi ha una alta demanda. Una màquina capaç de fer aquest tipus de càlculs costa, com a mínim, mig milió d'euros.

L'equip de Tur estudia i prepara cada oferta tenint en compte les especificitats del concurs públic. Tot seguit escullen un fabricant de maquinari i un integrador per presentar-se conjuntament a concurs.

Tur es declara "hardwareagnòstic" i afirma no casar-se amb cap fabricant de maquinari. "Sempre busquem la millor solució pel client final, sense apriorismes", diu rotund el científic. A més de la instal·lació, els experts d'HPCNow! també entrenen el personal que farà servir els ordinadors.

Polir la gestió
Aquesta empresa ha nascut amb vocació internacional. "Hem nascut mirant a Europa i el món", diu Tur, "tot i que actualment treballen majoritàriament a Espanya, ja creixem a fora: treballem amb la Universitat de Seattle i amb centres de l'Índia", afegeix.

La companyia va néixer el 2013. Mentrestant, Tur i el seu soci continuaven treballant paral·lelament a les seves antigues feines. Però quan van guanyar quatre concursos alhora van decidir dedicar-se al 100% a HPCNow!. Des de llavors han "guanyat massa concursos" i han hagut inclús de rebutjar feina. Segons afirma l'emprenedor, "tenim grans fabricants que ens van al darrere perquè donem suport als seus clients". Tant és així, que en aquest temps, HPCNow! ha multiplicat per sis la facturació enguany.

"La part tècnica la tenim resolta, però la gestió encara l'hem de polir", diu Tur. A aquesta part els ha donat un bon cop de mà Barcelona Activa. "Tenir un doctorat en nanoestructura no m'ajuda a saber què és un pla de negoci", diu Tur. "Tot d'una vam començar a tenir reunions amb presidents mundials de grans multinacionals i portar-los a Starbucks sempre, fins a cert punt fa gràcia, però no és el més convenient", accepta Tur. Per això, actualment HPCNow! té la seu a la incubadora d'empreses de Barcelona activa, tot i que ja pensen a mudar-se "perquè estem creixent". D'aquí a dos anys Tur calcula que l'equip s'ampliarà fins a 10 persones i en quatre anys, fins a 20.

El maquinari que es fa servir per a la supercomputació és el mateix que s'empra a la tecnologia Cloud o Big Data. I el know how de l'equip d'HPCNow! és compatible amb aquestes tècniques. Tur creu que, per ampliar el negoci, el futur de la seva companyia passa, precisament, per saltar de l'entorn acadèmic i el sector públic a donar servei a empreses que vulguin gestionar grans quantitats de dades.