Encendre i apagar les llums de tot un barri, controlar els interruptors d’alta tensió d’una fàbrica o d’un pavelló esportiu o detectar incidències a la xarxa elèctrica sense aixecar-se de la cadira. Així de fàcil ho posa iGrid a les companyies elèctriques per fer el control de les instal·lacions d’alta tensió a distància. “La nostra solució és semblant a la domòtica, és a dir, poder obrir i tancar els llums o la calefacció de casa des del mòbil però a una escala molt més àmplia i aplicant-ho a les xarxes de distribució i de generació d’energia”, explica un dels cofundadors de la startup, Ferran Bohigas.
L’empresa, fundada fa vuit anys, ofereix la seva solució arreu del món en països com Itàlia, Xile, Argentina, Colòmbia, Turquia, Iran i el sud-est asiàtic. De fet, la majoria de les seves vendes són als països asiàtics, per la qual cosa l'any passat va obrir una oficina comercial al sud de l’Índia. "Vam tenir la sort al principi d'entrar al mercat asiàtic i a partir d'aquí hem anat fent contactes i evolucionant en aquest territori", apunta l'emprenedor.
Tecnologia per vendre arreu del món
iGrid neix de l’experiència dels seus quatre socis, Ferran Bohigas, David Bru, Yolanda Castellón i Jonathan Escolano en el sector de les energètiques. Després d’haver treballat a Endesa i a altres companyies, els emprenedors van veure que aquest tipus de solucions de control remot de la xarxa elèctrica “tenien moltes possibilitats al mercat de l’exportació i hi havia feina fora d’Europa, pel que vam decidir desenvolupar la nostra pròpia tecnologia i vendre-la arreu del món”, apunta Bohigas.
La startup desenvolupa dues gammes de productes. D’una banda, un software que serveix per visualitzar i controlar a distància el que està passant a les instal·lacions, sigui una planta de generació o una fàbrica. I d’altre costat, tots els aparells electrònics necessaris per capturar aquestes dades i enviar-les cap al programari.
“Un dels valors afegits és que les dades recollides pels nostres aparells poden enviar-se al nostre software o al d’una altra empresa, ja que el sector elèctric està molt estandarditzat i això permet que hi hagi molta interoperativitat entre fabricants”, explica l’emprenedor. D’aquesta manera, es poden compartir dades entre companyies i “ens permet treballar arreu del món”.
La startup, ubicada al parc tecnològic de Barcelona Activa, compta amb una plantilla de 14 treballadors a Barcelona i dos empleats a l’oficina de l’Índia.
Unir forces a Itàlia
Fa just un any, iGrid va ser adquirida per l’empresa italiana Thytronic, qui va comprar un 55% de la startup catalana. El motiu? “Perquè la companyia italiana va considerar que seria interessant incorporar els nostres productes dins de la seva cartera de productes”, explica Bohigas. Thytronic es dedica a fer l’equivalent dels diferencials d’electricitat de les cases però per les subestacions elèctriques o centrals fotovoltaiques o eòliques.
La startup, que no vol fer públiques les dades de facturació, es fixa com a objectius per aquest 2018 seguir creixent i ampliar els seus mercats, especialment al sud-est asiàtic.