L’Imagine Express 2018 ha arribar al minut zero del seu compte enrere. La tauleta amb el fons groc que els ha acompanyat en el seu trajecte de Barcelona a París i de París a Londres ja ha anunciat que el somni, almenys per ara, s’ha acabat. Ha estat frenètic, ho vam poder viure de prop en les 36 hores de feina dels 39 dreamers seleccionats per pujar al tren dels somiadors, i els resultats han estat a l’alçada del moment. Tan els projectes com els emprenedors, que han afrontat el pitch final de presentació aquest dilluns al 4YFN.
Estem parlant tan d’aplicacions mòbils per impulsar la venda online com dispositius que, a escala mèdica, poden suposar una passa endavant en la democratització de serveis o millora del diagnòstic de malalties. Perquè cap àmbit està exempt de millora ni de revolució tecnològica, molt menys quan parlem de talent emergent que vol posar el seu granet de sorra a través de l’emprenedoria.
Enguany han participat al programa tres dreamers més del que ho havien fet fins ara, donant una oportunitat més a l’emprenedoria. Els encarregat de posar els reptes han estat IVI, Otsuka, Ikea, Fundació Banc Sabadell i Suez, i aquesta han estat els projectes guanyadors.
Skan, el Shazam dels mobles
La Lucía Sánchez, en Pol Baladas i en Gerard Insa tenen entre 17 i 21 anys. Són dels participants més joves, els mateixos que han acceptat el repte de l’omnicanalitat proposat per Ikea.
Tal com ja fa Shazam amb la música, aquests tres emprenedors proposen crear una aplicació que, mitjançant el reconeixement de la imatge, permet trobar una alternativa a la taula, cadira, sofà o qualsevol altre moble fotografiat. Això sí, a la botiga online d’Ikea, des d’on també volen facilitar la compra.
Sánchez recalca de l’experiència que és la primera vegada que es veu treballant per una empresa gran. “Era un repte real i és molt interessant haver de buscar una solució per posar-la en pràctica ja i millorar una cosa que sembla tan simple com això. Pots pensar que és estrany que no ho hagi resolt ja, però és una organització massa gran i jeràrquica, li costa”, afegeix.
Tot i que Ikea ja ha mostrat el seu interès en continuar amb el desenvolupament, l’equip encara no ha rebut detalls per part seva sobre com pot ser aquest procés.
Fly me to the moon, al cel, però de debò
Ja ens ho deia en Marc Gaixas durant el viatge, el seu objectiu és “que el fet de dir que l’avi és al cel sigui així”. I el camí per aconseguir-ho el té molt clar.
Juntament amb en John Correa i la Gemma Sánchez han donat un impuls al projecte que vol reconvertir el concepte de l’enterrament i permetre enviar les cendres dels difunts a l’espai a través d’un globus biodegradable i una urna intel·ligent.
El producte és personalitzable, també des d’una app, i compta amb una càmera que pot gravar el llançament i l’obertura de l’urna per repartir les centres. Els familiars poden recuperar aquest vídeo i guardar-lo.
El passat dilluns van fer una prova pilot amb èxit amb les cendres d’un gat.
Clear Box contra la corrupció
El blockchain s’està concebent com una solució a tot. Bé, potser no serveix per a absolutament tot, però fins al moment encaixa en molts àmbits diversos. Un d’ells és la contractació pública. Els guanyadors del premi d’innovació urbana, en Felipe Merino, en Pabo Velasquez i la María Alejandra, proposen combatre la corrupció i millorar la transparència dels concursos públics amb aquesta nova tecnologia.
Anna, empoderar la dona
En l’estada que vam fer amb els dreamers ho vam poder veure: aquí hi havia potencial. Ells són en Xavier Portilla, l’Albert Torre i la Marta Balaguer, els creadors del dispositius mèdic Anna pensat perquè les dones puguin tenir el control de la sevafertilitat mitjançant un autoanàlisi de sang.
Els vam conèixer just quan dissenyàvem el prototip del dispositius, quan encara no tenien nom, però sabien que volien empoderar la dona amb ell. La seva proposta permet abaratir el cost d’una prova fins ara a l’abast de poques, democratitzar-lo portant-lo a les farmàcies, i també donar al públic femení una oportunitat de conèixer millor el seu cicle menstrual.
Balaguer remarca que cadascú ve d’un sector diferent, però que precisament això ha fet que sigui “molt enriquidor”. “Treballar junts durant tres dies també ha fet que sentim el projecte com molt nostre”, afirma.
Bed Map App, optimitzar els recursos sanitaris
En Jesús Muñoz és, amb Marc Hünninghaus i en Lance Whitmore, el creador d’un software capaç d’assignar llits als pacients psiquiàtrics sense malbaratar recursos. Muñoz explica que quan un centre no té llits, la mecànica és posar-se en contacte amb altres hospitals i espais mèdics que en tinguin de disponibles.
“A vegades no tenen llits i això no se sap fins al cap d’unes hores, després d’haver fet molts trucades i haver perdut un temps vital”, explica. Ells, amb Bed Map App, troben fàcilment i en un període de temps més curts llits disponibles en un radi d’espai que es determini, així els familiar també s’eviten desplaçaments extremadament llargs.
Aquest projecte respon al repte proposat per Otsuka, el qual volia solucionar les mancances en la gestió dels recursos mèdics.
Chupa Chips, diagnòstic de malalties amb un caramel
Diagnosticar una malaltia amb la saliva és un problema que pot resoldre un caramel. Ho volen fer en Josep Mota, la Sára Földes, l’Ivan Simon i la Diana Ballart amb una piruleta –inspirada en el Chupa Chups- que, mentre el nen el llepa, emmagatzema saliva per portar-la a analitzar i poder saber si pateix diabetis.
El dispositiu va associat a una app que, amb un joc, atrau l’infant i l’incentiva a produir més saliva mentre menja la llaminadura i així obtenir la quantitat necessària per al diagnòstic.
Al tractar-se d’un producte escalable, podria ampliar-se l’aplicació per a detectar altres malalties.