Correus disposa d’un gran nombre d’oficines arreu de l’Estat espanyol, cosa que es tradueix en uns 3.500 punts de subministrament d’energia. Amb aquest elevat nombre, pot ser difícil controlar quina és la despesaenergètica. Per fer la tasca més senzilla, Inergy desenvolupa un software que automatitza el control del consum d’energia d’organitzacions i empreses amb diversos punts de subministrament.
Inergy neix de la col·laboració entre el centre tecnològic adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el CIMNE, i l’empresa auditora RSM Gassó amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica de les organitzacions. El seu programari permet, d’una banda, validar la correcta facturació de les companyies energètiques. “A vegades arriben factures amb tants conceptes que no sabem prou bé què ens estan facturant. Davant això, el software les valida i, si hi ha alguna errada, salta una alarma per tal que l’interessat pugui reclamar”, explica el director general d’Inergy, David Pon Peñalba.
D’altre costat, la solució també ajuda a optimitzar les condicions de contractació, identificant la potència contractada i detectant noves tarifes que puguin ser més beneficioses. Així mateix, analitza el consum dels diferents edificis de les organitzacions i permet identificar anomalies en el funcionament d’alguns espais.
Automatitzar la factura energètica
L’empresa s’enfoca principalment a organitzacions, públiques o privades, que tenen molts punts de consum d’energia, ja que “si només tens un punt de subministrament, no cal automatitzar-ho”, apunta l’empresari. Actualment, utilitzen el servei d’Inergy l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Agència Balear de l’Aigua, Correus Espanya, GAES, Perfumeries Júlia, McFit i Health Time, entre altres. De fet, aquesta última “ha estat premiada recentment per la bona gestió energètica derivada de la implantació del nostre software”, destaca Pon.
L'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, Correus o McFit són algunes de les organitzacions que utilitzen el servei d'Inergy
Inergy va començar a implantar el seu producte al mercat a Catalunya, després van entrar a indrets de l’Estat espanyol més madurs com el País Basc o Navarra fins que actualment ja operen en unes vuit comunitats autònomes. Així mateix, l’empresa té un projecte a l’Equador per tal d’implantar el seu software allà i també han fet alguns treballs puntuals a altres països. “No és fàcil obrir mercat, ja que es necessita que hi hagi consciència en gestió energètica per part de les empreses d’aquell territori, cosa que encara no tenen alguns països”, explica l’empresari.
La companyia comercialitza la seva solució com un Software as a Service (Saas) de tal manera que els clients paguen una quota trimestral o anual per tenir accés al programari al núvol. A més, la subscripció també inclou un servei de suport per si els clients volen externalitzar tota aquesta part de gestió energètica.
El consum futur d'energia
El programari ha estat dissenyat i desenvolupat en el CIMNE, tot i que després hi ha hagut una transferència tecnològica per a crear la spin off Inergy. L’empresa actualment està participada en un 50% per aquest centre tecnològic i la resta per membres de RSM Gassó. Inergy, que compta amb un equip de 12 persones, ha obtingut una facturació de mig milió d'euros el 2017 i preveu créixer un 20% anual en els pròxims anys.
La spin off ha obtingut un crèdit CDTI, el centre per al desenvolupament tecnològic industrial del ministeri d’Indústria, que els ha proporcionat el múscul per arrencar a més de la inversió que en el seu moment van fer el centre tecnològic i RMS Gassó.
L'empresa vol utilitzar la tecnologia 'big data' per fer prediccions del consum energètic
Un dels reptes futurs per Inergy és fer prediccions sobre el consum d’energia. “Fins ara les factures donaven informació de consum mensual, però amb la implantació de comptadors digitals es poden accedir a dades de consum de cada hora”, explica Pon. Gràcies a això, l’empresa veu una nova oportunitat de negoci per explotar aquestes dades, analitzar-les i, amb la incorporació de tecnologia big data, poder fer prediccions sobre el consum futur. “A mesura que el mercat tingui més consciència de l’eficiència energètica i el marc regulador ens permeti treballar amb més dades, anirem desenvolupant funcionalitats noves per millorar el nostre producte”, conclou l’empresari.