“A quants de vosaltres la intel·ligència artificial us provoca ansietat?” Ho diu Chema Alonso, aixecant ell primer la mà, davant de les més de 600 persones que han assistit a l’Exponential Day d’Acció, la cita anual on l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa anuncia els 10 Catalonia Exponential Leaders: les 10 empreses més disruptives de Catalunya d’aquest 2023. “Et passes el dia informant-te de les novetats de la IA i, de bon matí, per casualitat, t’arriba un vídeo per una altra via, amb novetats que no tenies al radar”, ha explicat Alonso, hacker de renom, chief digital officer a Telefònica i expert en intel·ligència artificial.
Les novetats d’aquest conjunt de tecnologies són gairebé diàries i les possibilitats i perills que ofereixen per a la societat s’incrementen de manera vertiginosa. Ell, ubicat en el bàndol bo dels hackers, ha compartit amb els assistents alguns dels sistemes que ha creat amb el seu equip per detectar -i atacar- un dels grans perills que presenta avui dia la IA: la suplantació de la imatge i la veu de les persones. Aquesta tècnica és relativament fàcil de produir i permet estafar milions d’euros a persones, empreses i bancs. I no és ficció ni un escenari futurista: el gener del 2020 el gerent d’una sucursal d’una empresa japonesa va rebre una trucada d’un home que semblava el director de la seva empresa matriu (la seva veu va ser clonada amb IA), qui li va demanar fer una transferència de 35 milions de dòlars per una suposada adquisició d’una companyia. Una estafa milionària. “Això se’ns està anant de les mans, així que nosaltres ho hem de fer molt millor”, ha afirmat Alonso.
L'equip del directiu de Telefònica ha creat un programari per detectar aquestes manipulacions, amb un dataset amb una gran quantitat de vídeos manipulats per entrenar la seva IA. L’han anomenat Deep Dake Detector Redux i agrupa algoritmes capaços de mesurar si el parpelleig o el batec cardíac és humà, si els histogrames de color estan manipulats o si hi ha canvis a l’estructura òssia que puguin alertar de la falsificació de la imatge en moviment.
Els Catalonia Exponential Leaders
Amb la intel·ligència artificial com a principal protagonista de la jornada, Acció ha anunciat les 10 empreses finalistes -seleccionades d’entre 200- del Catalonia Exponential Leaders, que han aplicat la innovació en els seus models de negoci i han introduït tecnologies disruptives per generar un impacte positiu. Acció les ha dividit en tres blocs: intel·ligència pel Planeta, salut i sector manufacturer.
Intel·ligència pel Planeta
BUSUP: l’empresa ha desenvolupat un programari per optimitzar el transport corporatiu, facilitar els viatges als treballadors i contribuir a la mobilitat sostenible, tot apostant per l'eficiència i l’optimització de rutes.
Mitiga Solutions: l’empresa emergent que ha sorgit del Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), ofereix solucions que permeten a les empreses gestionar els riscos de catàstrofes naturals relacionades amb el canvi climàtic mitjançant la ciència, models d’IA basats en prediccions físiques i la supercomputació.
Roka Furadada: la startup desenvolupa i comercialitza una nova generació de productes fotosensibles intel·ligents que protegeixen de la radiació solar, de manera més eficient i sense toxicitat per als humans ni el medi ambient.
Sener: la companyia ofereix una solució complementària als sistemes de gestió centralitzada per operar, de manera autònoma i mitjançant IA, els sistemes de climatització en diferents espais com fàbriques, aeroports o centres comercials. "Vam començar oferint una consultoria sobre la ventilació del Metro de Barcelona", explica el seu director general corporatiu Gabriel Alarcón. Però van aplicar coneixements de digitalització per sensoritzar l'ambient i monitorar les dades, i han aconseguit "millorar la qualitat de l'aire de tota la xarxa de Barcelona i oferir un estalvi energètic d'entre el 15 i el 20%". Actualment, estan començant a aplicar la seva tecnologia a aeroports i instal·lacions esportives i comercials.
Salut més preventiva i personalitzada
Aortyx: startup sorgida de l’IQS i l’Hospital Clínic en l’àmbit de la medicina cardiovascular. Ha desenvolupat i patentat tecnologies avançades per a tractaments mínimament invasius de les malalties aòrtiques, restaurant la biomecànica natural de l’aorta.
Avinent: la companyia aposta per la digitalització com a mètode de producció en l’àmbit de les solucions mèdiques personalitzades. La seva nova aposta Inmoovs gira al voltant dels tractaments podològics, amb l’aplicació d’una tecnologia que escaneja la petjada i dissenya plantilles amb impressió 3D.
MiMark Diagnostics: la startup, que va sorgir de l’Hospital Vall d’Hebron, s’especialitza en el diagnòstic ginecològic i està desenvolupat un test de diagnòstic in vitro basat en un algoritme que analitza biomarcadors específics presents en els fluids ginecològics per al diagnòstic mínimament invasiu del càncer d’endometri.
Una altra manufactura és possible
AldoraTech: la startup ha creat un servei de transport mitjançant drons de fabricació pròpia en 3D i materials compostos, amb l’objectiu de proveir transport urgent de productes essencials promovent l’accessibilitat indiferentment de la zona geogràfica.
Concentrol: l’empresa química ofereix una solució intel·ligent que, mitjançant l’IoT, dona assistència als seus clients en temps real per fer un ús més eficient de les seves solucions i reduir la petjada de carboni. "Els que estem en el sector químic tenim l'estigma de tradicionalistes i poc mòbils", ha afirmat Francesc de Haro, CEO de la companyia, però la seva experiència trenca amb aquesta percepció: l'empresa inicialment venia un producte químic, però va decidir donar un pas endavant i oferir serveis al voltant d'aquest producte, fet que li ha permès donar cobertura a una àmplia gamma d'empreses líders en el sector industrial a escala mundial.
Jolt Solutions: empresa sorgida de l’ICIQ que se centra en oferir solucions per a la indústria de l’hidrogen verd i s’enfoca a la fabricació d’elèctrodes industrials per a electrolitzadors de l’aigua per aconseguir una producció eficient d’aquest combustible net.