• Innovació
  • Els 15 punts clau de l'emprenedoria convertits en pòdcast

Els 15 punts clau de l'emprenedoria convertits en pòdcast

Emprèncat tanca una col·lecció de 15 pòdcasts amb la participació d'emprenedors d'èxit com Jordi Romero (Factorial), Aleix Puig (Vicio) I Tomàs Lóbez (Nixi for Children)

Quin paper té l'ambició a l'emprenedoria? | iStock
Quin paper té l'ambició a l'emprenedoria? | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
19 d'Octubre de 2023
Act. 19 d'Octubre de 2023

Tothom pot ser una persona emprenedora? Tinc fusta per ser emprenedor? Com saber si la meva idea és bona? I si ho és, com la converteixo en un pla de negoci? Aquestes són les primeres qüestions que acompanyen les primeres passes de qualsevol procés d’emprenedoria. Després ja vénen els plans i les fórmules per fer realitat l’empresa i arribar al mercat: aconseguir finançament, llançament i promoció del producte, aconseguir el primer client, la capacitat de pivotar, la gestió de l’equip, identificar els KPI’s… Com deia Gina Tost en una entrevista a VIA Empresa, "quan emprens, al cim de la muntanya s'hi està molt sol", i és per això, per combatre aquesta soledat, que Emprèncat ha llançat una col·lecció de 15 pòdcasts parlant justament de totes aquestes qüestions, de “tot el que preocupa als emprenedors i emprenedores”.

L'èxit de la startup no depèn només de la idea, la seva execució i el model de negoci. Depèn, en moltes ocasions d’habilitats i capacitats que han d’acompanyar l’emprenedor durant tot el procés, com és el lideratge. El 4 d’octubre la Direcció General per a la Innovació, l’Economia Digital i l'Emprenedoria de la Generalitat va publicar el darrer pòdcast de la col·lecció, i el va dedicar justament al lideratge: Quines són les característiques del lideratge emprenedor? -es titulava-. I és que el lideratge, de fet, ha estat present des de l’inici de la sèrie fins al final. De fet, Mar Galtés, periodista i directora de Desenvolupament Corporatiu a Tech Barcelona, ja ho anunciava en el primer episodi: “No tothom pot ser emprenedor. Si l'actitud emprenedora no es té, no hi ha res a fer. També s'ha de ser empresari i potser no tothom serveix per liderar una companyia”.

També hi ha altres capacitats i soft skills que van molt més enllà de la pròpia idea del negoci i que, des d’Emprèncat s’han considerat imprescindibles per al procés d’emprendre una empresa: com la capacitat de pivotar, la mirada innovadora, la gestió de l’equip o quelcom tan intangible com saber entendre les diferents velocitats que es creuen en el món empresarial. "El risc d’anar massa lent és potser pitjor que el d’anar massa ràpid”, afirmava Clara Navarro, cofundadora de Ship2b, en el sisè episodi dels pòdcasts d’EmprènCat.

Clara Navarro (Ship2b): "El risc d’anar massa lent és potser pitjor que el d’anar massa ràpid”

La sèrie de pòdcasts compta amb la participació d’emprenedors reals d’èxit que comparteixen les seves experiències per tal d’oferir consells i coneixements útils per a qualsevol emprenedor. Alguns dels més destacats són Conxi Andreu (RollDBox Games), Aleix Puig (Vicio), Carles Porta (Qualla Kids), Toni Estellé (Ecommerce Addventures), Tomàs Lóbez (Nixi for Children), Bea Mesas (Incapto Coffee), Jordi Tena i Joel Orteu (Tattoox), Marc Elena (Adsmurai), Maria Fátima Lucas (Zymvol) i Jordi Romero (Factorial).

També han col·laborat experts de renom de l'ecosistema emprenedor com: Mar Galtés (Tech Barcelona), Cristina Masachs (Softlanding), Natalia Olson (Plug and Play), Mònica Mendoza (experta en vendes i conferenciant), Argèlia Garcia (To Growfy), Clara Navarro (Fundació Ship2B), Oriol Brutau (consultor de màrqueting), Fede Martrat (Actitud Pro), Carles Torrecilla i Marcel Planellas i Xavier Ferràs (ESADE), Verònica Platas (E-Shape HR&COM Consulting), Francesc Tarongí (Enertika), Carles Trenchs (Alba Ventures), Irene Tarradellas (Impact Hub) i Cristian Rovira (NetMentora), juntament amb Lluís Juncà, Director General d'Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya.

Catalunya, al podi de l’emprenedoria

L’ecosistema digital i tecnològic de Catalunya va començar pràcticament fa 20 anys, molt abans fins i tot que féssim servir les paraules ecosistema i startups. Dues dècades després, Catalunya compta amb una posició destacada en l’ecosistema emprenedor europeu, que és fruit de la “seva qualitat de vida i la infraestructura tecnològica que disposa” i de la coordinació público-privada que permet impulsar el potencial emprenedor del territori.

Barcelona és la tercera ciutat més atractiva d'Europa per fundar una empresa

La taxa d'activitat emprenedora a Catalunya és la més alta de tot l'Estat i s'acosta a la mitjana europea. De fet, Barcelona és la tercera ciutat més atractiva d'Europa per fundar una empresa, segons ha publicat recentment l’Startup Heatmap Europe 2023. El 17% dels empresaris triaria la capital catalana com a pròxima destinació potencial, encara lluny de Londres i Berlín (ambdues amb un 34%).

Pots escoltar tots els pòdcasts aquí:  https://xarxaempren.gencat.cat/ca/podcast-emprencat/