• Innovació
  • 5G, el principi de la fi dels 'smartphones'

5G, el principi de la fi dels 'smartphones'

La mobilitat, la indústria, la salut, l’esport i els serveis socials són alguns dels sectors que es beneficiaran del 5G d’aquí uns anys

El 5G és la xarxa mòbil que se centra en sectors més enllà dels 'smartphones'
El 5G és la xarxa mòbil que se centra en sectors més enllà dels 'smartphones'
Barcelona
04 de Novembre de 2019
Act. 04 de Novembre de 2019

El 5G encara no ha arribat a la seva formulació final. És una evolució de les antigues xarxes mòbils que van començar amb el 2G i van seguir amb el 3G i el 4G. Ara, l’estàndard de 5G es troba a la quinzena versió, però no serà fins la dissetena que estarà del tot desenvolupada. Però per primera vegada aquesta nova tecnologia de connectivitat mòbil no és una simple millora de les ja existents: suposarà un salt en tots els sentits. Més seguretat, rapidesa, intel·ligència, processament de dades i un canvi d’infraestructura són només algunes de les novetats que presenta. A més, el 5G serà molt més que una xarxa per a mòbils, ja que oferirà avantatges a molts sectors diferents. De fet, serà el principi de la fi dels smartphones

“Els mòbils tal com els coneixem ara desapareixeran; evolucionarem cap a uns dispositius que deixin les mans lliures”, diu Eduard Martín, el responsable de 5G del Mobile World Capital. És per això que la connectivitat se centrarà en altres sectors, com ha explicat Martín en un col·loqui sobre intel·ligència artificial i connectivitat intel·ligent 5G organitzat pel despatx especialitzat en noves tecnologies Font Advocats. Per als dispositius mòbils simplement suposarà una major rapidesa: "Ens podrem baixar una pel·lícula en sis segons, però això és anecdòtic". La mobilitat, la indústria, la salut, l’esport i els serveis socials són alguns dels sectors en què el 5G i la intel·ligència artificial ja han començat a introduir canvis.

Eduard Martí (Mobile World Capital) i Maurici López i Josep Maria Moya (Optima Sports Systems), durant el col·loqui sobre intel·ligència artificial i 5G | Cedida

Eduard Martín (Mobile World Capital) i Maurici López i Josep Maria Moya (Optima Sports Systems), durant el col·loqui sobre intel·ligència artificial i 5G | Cedida

La xarxa en sí serà intel·ligent i això permetrà trossejar-la, és a dir, segmentar-la per oferir a cada sector les característiques de xarxa que requereix. Martín exposa els avantatges del slicing, que permetrà amb una mateixa infraestructura tenir un canal amb baixa latència i poca banda ampla i un altre que tingui més capacitat de transmetre arxius pesats, però amb menys immediatesa. No obstant això, també té inconvenients, avisa: “S’ha d’anar en compte amb les dualitats: si no s’utilitza bé es pot arribar a crear un internet dels rics i un internet dels pobres”.

Més enllà dels mòbils

Els cotxes connectats i, després, els autònoms són un clar exemple de les possibilitats que oferirà a la mobilitat. Els robots quirúrgics que ja s’han començat a provar revolucionaran el sector salut. Martín calcula que d’aquí uns 20 anys el 5G i la intel·ligència artificial estaran completament implementats en aquests dos àmbits, però n’hi ha en què el canvi serà més immediat, com la indústria 4.0, on la robòtica col·laborativa i l’internet de les coses, per exemple, ja són una realitat incipient. 

La xarxa del 5G en sí serà intel·ligent i això permetrà trossejar-la, és a dir, segmentar-la per oferir a cada sector les característiques de xarxa que requereix

Els serveis socials és un sector en què no és tan evident la utilitat del 5G, però el responsable d’aquesta àrea al Mobile World Capital creu que tindrà una gran incidència en casos de persones que estan soles, no només de la tercera edat, sinó també per a gent que viu lluny de la família, per exemple: “Els podràn tenir al menjador de casa”.

Intel·ligència artificial i futbol

Els esports ja estan immersos en la intel·ligència artificial. Maurici López i Josep Maria Moya, els fundadors d’Optima Sports Systems, expliquen la seva experiència en el futbol. “Bàsicament, agafem imatges dels camps, les analitzem i convertim els números que obtenim en una altra imatge que aporti alguna cosa al client”, indica López. La idea va sorgir quan van veure la quantitat de dades que es generaven en el món del futbol “sense sentit”, sense un objectiu concret d’utilitzar-les.

López avisa de la quantitat aclaparadora de dades que genera la intel·ligència artificial i de la necessitat de filtrar-les i donar-los valor i context. Quina funcionalitat té tot això? "Volem donar servei a la relació entre jugador i entrenador o entre directiva i entrenador, més enllà de l'input humà. Com ajudarà el 5G a aquest negoci? “Podrem estar presents en molts més camps, ja que no tots tenen fibra òptica per a què actualment puguem introduir el nostre model”, conclou Moya.      

Precisament generar dades útils és un dels reptes del big data, i el 5G hi pot contribuir, ja que permetrà l’anomenada h-computing, un sistema de processament de dades molt avançat. Per complir-se tot això, però, són necessaris canvis socials enormes, avisen els experts. No només no estem preparades les persones, sinó que tampoc ho estan les universitats ni les lleis dels països.

La infraestructura necessària

La infraestructura és un altre aspecte que ha començat a canviar per acollir el 5G. De fet, la Unió Europea ha establert el 2020 com l’any que sentenciarà el 4G. A partir de l’any que ve, qualsevol operador interessat en desenvolupar xarxa, ho haurà de fer amb connectivitat 5G. Per a aquesta ja no serviran les grans antenes que instal·laven les operadores fins ara, sinó que seran unes antenes més petites que, en funció de la densitat de població se situaran més a prop o més lluny l’una de l’altra: a Barcelona, segons Martín, és possible que n’hi hagi d’haver cada 100 metres.

Les grans antenes que instal·laven les operadores fins ara no serviran; les antenes del 5G són més petites i estan situades a menys distància l'una de l'altra

La despesa, també serà més gran. Però en tractar-se d’una xarxa sense fils, no necessitarà els cables de fibra òptica, que també tenen un cost elevat. Martín explica que aquesta diferència en la infraestructura provocarà un canvi en les mateixes operadores, que compartiran antenes i se centraran més en els serveis. Tot això, pot fer que entrin altres actors a l’escenari: “Preveiem que les administracions públiques i els operadors de grans infraestructures, com autopistes i aeroports, es facin càrrec cada vegada més de la infraestructura del 5G”.