En el marc del Dia internacional de la Dona Emprenedora parlem amb la Khady Drame, una emprenedora que ha creat conjuntament amb la seva parella, Malamine Soly, Abarka Catering, una startup que encarna els valors de la responsabilitat social empresarial, del compromís amb el teixit social i cultural de la comunitat i la col·laboració. Tot plegat no ha passat per alt als ulls de Barcelona Activa que ha guardonat l'empresa amb el primer Premi d'Emprenedoria Social, reconeixement acompanyat d'una compensació de 12.000 euros.
Abarka Catering ha nascut i ha anat creixent identificant necessitats. Quan la Khady i en Malamine preparaven la seva boda l'any 2016 van veure com no hi havia possibilitat de contractar un càtering que inclogués plats tradicionals del Senegal. Aquesta manca d'oferta en el mercat es va quedar impresa en la seva memòria i quan van iniciar la fundació Dunia Kato, dedicada a la cooperació internacional a través del codesenvolupament, es van decidir a crear Abarka com a font de finançament per a l'associació.
L'emprenedora explica que "nosaltres no fem només menjar, també fem divulgació"
Contra les categoritzacions culturals
"Nosaltres no fem només menjar, també fem divulgació", sentencia Drame. Aquest és un dels pilars fonamentals sobre el qual s'erigeix l'activitat d'Abarka. Com ells mateixos plasmen al seu web no volen etiquetar-se com menjar d'un país en concret, sinó com a menjar africà, ja que l'origen de la gastronomia actual de l'Àfrica no neix dels seus països traçats sobre lògiques colonials deslligades de la realitat de l'entorn. Neix dels pobles que hi viuen i s'expandeixen al marge d'aquestes fronteres, expliquen. Drame ho exemplifica amb el maafe, un guisat tradicional: "És un plat que te'l pots trobar al Senegal, Gàmbia, Mali i més avall. De manera que no pots dir que és un plat senegalès, sinó propi del poble mandinca, que ara i abans s'expandia sense limitar-se per les fronteres colonials", explica la jove emprenedora; "és una manera de denunciar aquestes fronteres que han dividit pobles que abans eren un de sol".
L'empresa explica que "volem donar una imatge de qualitat, positiva, per trencar amb els estereotips d'Àfrica i cap a les persones negres"
És aquesta mena d'explicacions i lliçons que acompanyen tot el servei d'Abarka, les quals volen trencar velles categoritzacions i l'absurd reduccionisme occidental respecte les cultures africanes i els seus membres. "Volem donar una imatge de qualitat, positiva, per trencar amb els estereotips d'Àfrica i cap a les persones negres", assegura Drame.
Servei a domicili, cooperativisme i ocupació
Des del febrer de 2019 estan actius, però la pandèmia els ha fet posar el fre en la seva activitat, ja que el seu públic principal eren fires, esdeveniments o convencions. Membres d'Abarka durant el confinament es van unir a diverses tasques de voluntariat, com és el cas d'en Soly. "A través de la seva feina com a voluntari amb Open Arms, va veure com hi havia molta gent que es passava el dia fora, però no podia acudir a cap restaurant així que vam començar a treballar per oferir menús individuals", recorda Drame.
De nou la identificació d'una necessitat urgent ha marcat les pròximes passes d'Abarka. Els menús que van començar a fer en plena crisi de la Covid són els que es plantegen oferir a domicili. Drame reconeix que es presenten algunes treves que han de superar. Per una banda, treballen en la manera en la qual incloure la seva tasca divulgativa en les comandes a domicili. Per altra banda, no volen renunciar als valors socials que vertebren el seu projecte per facilitar "No volem dependre d'empreses com Glovo o Deliveroo perquè trenquen totalment amb els nostres valors. Treballarem amb empreses que si els respecten com Las Mercedes", assegura la fundadora.
"La nostra idea és fer inserció laboral a persones migrades sense paper i és una cosa que la gent valora molt"
Tot i això, aquest no és el seu únic projecte a curt termini. Abarka Càtering passarà a ser una cooperativa sense ànim de lucre, la qual esperen que creixi per complir una altra funció que els seus membres consideren vital: generar ocupació. "La nostra idea és fer inserció laboral a persones migrades sense paper i és una cosa que la gent valora molt, sobretot perquè un projecte que neix de la mateixa comunitat que s'organitza per tirar endavant", explica Drame.