Almirall, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i Nostrum Biodiscovery -primera spin-off del BSC- han anunciat una col·laboració per identificar noves teràpies a través de la intel·ligència artificial (IA), han informat en un comunicat. L'objectiu és explorar enfocaments basats en la IA generativa i l'aprenentatge automàtic per dissenyar nous moduladors de les interaccions proteïna-proteïna que "seran la base de noves teràpies per a malalties dermatològiques".
La col·laboració, anomenada Artiband, abastarà un període de 3 anys, i en la fase inicial la tecnologia es desenvoluparà i entrenarà amb dades de domini públic, i posteriorment la plataforma es continuarà optimitzant i s'aplicarà al descobriment de nous moduladors de les interaccions proteïna-proteïna. El projecte ha rebut finançament del Ministeri de Ciència i Innovació dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea.
Desafiaments en dermatologia
El director d'R+D de Ciència de Dades d'Almirall, Francesc Fernández, ha afirmat que l'aplicació de la IA en el disseny de moduladors de les interaccions proteïna-proteïna "no només explora nous enfocaments terapèutics, sinó que també replanteja la manera en què s'aborda i resolen els desafiaments en dermatologia".
L'investigador del BSC, Víctor Guallar, ha assegurat que la col·laboració "obre noves vies per avançar en la recerca dermatològica", i el director d'IA de Nostrum Biodiscovery, Alexis Molina, ha destacat l'enfocament basat en la IA per descobrir noves formes terapèutiques en el tractament de malalties dermatològiques.