• Innovació
  • Tecnologia per anticipar els riscos de les catàstrofes naturals

Tecnologia per anticipar els riscos de les catàstrofes naturals

La plataforma A4CAT permet millorar la gestió de resposta davant de situacions d'emergència

Fang i residus a Mallorca com a conseqüència dels aiguats d'octubre | ACN
Fang i residus a Mallorca com a conseqüència dels aiguats d'octubre | ACN
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
22 de Novembre de 2018

Detecció precoç de catàstrofes naturals per anticipar-se als riscos derivats de fenòmens meteorològics i climàtics extrems abans que es produeixin. Aquest és l'objectiu d'Anywhere, un projecte de recerca europeu -finançat amb 12 milions d’euros pel programa europeu de recerca i innovació Horizon 2020- coordinat pel Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia (CRAHI) de la UPC. Aquest projecte ha estat liderat per Daniel Sempere, un dels primers becaris de La Caixa l'any 1985 per estudiar a la Université Joseph Fourier de Grenoble, a França. La plataforma també permetrà millorar la gestió de resposta davant de situacions d'emergència i ajudar les poblacions exposades a evitar la pèrdua de vides humanes, l'afectació d'infraestructures i els danys econòmics derivats. 

L'eina també s'ha desenvolupat a Catalunya de la mà del CRAHI, però també de Protecció Civil, sota el nom A4CAT (Anywhere for Catalonia). La plataforma automatitza la integració de totes les dades de que disposa avui Protecció Civil com, per exemple, els sensors de pluja del Servei Meteorològic de Catalunya, dades de l’Agència Catalana de l'Aigua o trucades al telèfon d'emergències 112. D'aquesta manera, A4CAT permet facilitar la monitorització dels fenòmens i especialment la interpretació i anàlisi dels elements de risc en curs.

A banda d'això, l'eina també anticipa l’evolució a curt termini dels fenòmens amb molta precisi, a dues hores vista, de forma que aquestes informacions es creuen amb la situació al territori d’elements crítics com escoles, hospitals, i zones inundables, permetent una gestió i resposta proactiva i no tant sols reactiva. 

Evolució dels climes extrems

L'A4CAT està actualment en fase de proves al Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) i, aplicat en els casos reals més recents, és la capacitat de Protecció Civil d'anticipar-se als danys greus dels fenòmens de risc meteorològic a través dels avisos automatitzats i d'emetre alertes per protegir la població amb les mesures d'emergències necessàries.

L’eina està dissenyada per ajudar a pronosticar l’evolució immediata dels fenòmens meteorològics i climàtics extrems i preveure l'impacte concret en el territori, permetent l'actuació en conseqüència per part del sistema de protecció civil i emergències per evitar danys econòmics, però també per salvar vides. I és que la plataforma és capaç de simular més d’un risc simultàniament i de traduir la predicció meteorològica en impactes quantitatius i mesurables, parant especial atenció en l’afectació en les persones i les infraestructures crítiques.

De moment, la versió actual de l'A4Cat dóna resposta a l’automatització dels avisos per tal d'agilitzar la reacció i reduir el temps de resposta, a la integració de les diferents dades d’informació de risc o emergència avui disponibles, a l’assoliment d’un millor grau de precisió, a la focalització en els elements crítics concrets, al treball sobre l’evolució potencial a curt termini i a la simplificació dels avisos.