• Innovació
  • Una app per diagnosticar la covid-19 amb la tos

Una app per diagnosticar la covid-19 amb la tos

Científics catalans del MIT fan a Barcelona els primers assajos clínics i recopilen gravacions de tos de forma anònima

Una app pot reconèixer a través d'àudio si algú té covid-19 | iStock
Una app pot reconèixer a través d'àudio si algú té covid-19 | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
20 d'Abril de 2020

Un equip del Auto-ID Lab, un laboratori del Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Boston, dirigit per l’investigador català Brian Subirana, està perfeccionant un model de reconeixement de veu que, fent servir intel·ligència artificial, ajuda a fer un diagnòstic de la covid-19 a través del mòbil i de forma gratuïta. Segons expliquen en un comunicat, els primers resultats es mostren molt encoratjadors. El projecte podria facilitar la detecció dels positius en la covid-19 simplement responent en el mòbil a unes preguntes, i incloent-hi el so de la pròpia tos, encara que sigui forçada. 

Davant la incertesa sobre com afrontar el desconfinament, aquesta eina podria contribuir a gestionar la tornada a la nova normalitat prevenint possibles contagis i rebrots, ja que permetria detectar casos de la covid-19 de manera senzilla i immediata, tants cops com es vulgui, a cost zero i en qualsevol lloc.

Per perfeccionar el model i entrenar l'algoritme, ja han començat a treballar amb centres hospitalaris com l'Hospital Clínic de Barcelona. La doctora Susana Puig, cap de Servei a l’Hospital Clínic, coordina un equip de més de 20 investigadors per recollir gravacions de la tos i dades clíniques de pacients. A més de la col·laboració d’hospitals, l’equip necessita també de forma urgent dades de la ciutadania en general. Per això han creat la web opensigma.mit.edu on, des de qualsevol dispositiu mòbil o ordinador, qualsevol persona que vulgui ajudar de manera fàcil i ràpida a superar aquesta pandèmia, pot gravar la seva tos de forma totalment anònima. 

Un cop l’algoritme hagi recopilat suficient informació per oferir uns resultats el màxim de fiables, es presentarà a la comunitat científica i les autoritats sanitàries per ser validat. L’objectiu final és posar a disposició de tota la població una app en obert i de forma totalment altruista, per al diagnòstic de la covid-19.