• Innovació
  • L'app que detecta les malalties dels nens

L'app que detecta les malalties dels nens

L'ICS desenvolupa una eina basada en un algorisme que alerta de la possibilitat de patir una immunodecifiència primària

L'ICS crea una app que detecta precoçment malalties
L'ICS crea una app que detecta precoçment malalties
Europa Press
Barcelona
30 d'Abril de 2018

L'Insititut Català de la Salut (ICS) ha desenvolupat una aplicació informàtica que permet detectar precoçment malalties relacionades amb immunodeficiències primàries abans que apareguin les primeres manifestacions clíniques. L'estan avaluant en una nova prova pilot els centres d'atenció primària (CAP) dels districtes d'Horta, Nou Barris i Sant Andreu de Barcelona. Si dóna bons resultats, s'implantarà a tota la xarxa pública d'ambulatoris, ha explicat l'organisme en un comunicat aquest divendres.

 

Es tracta d'una intervenció sanitària poblacional pionera a Europa, que es basa en un algorisme que recull variables clíniques que alerten el professional de medicina de família o de pediatria de l'atenció primària sobre la possibilitat que el pacient tingui una d'aquestes patologies. Si el sistema detecta aquesta probabilitat, el professional pot derivar el pacient a l'hospital Vall d'Hebron, que disposa d'una unitat especialitzada en aquestes afeccions per a pacients pediàtrics i adults.

L'eina, anomenada Pidcap, està integrada a l'estació clínica d'atenció primària (Ecap) i sorgeix d'una idea de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria del Vall d'Hebron.

 

Nens bombolla

"Aquesta iniciativa complementa el projecte de garbellat neonatal dels nens bombolla en el camp del diagnòstic precoç a Catalunya", i ofereix una atenció precoç de qualitat a tots els pacients potencialment afectats per una immunodeficiència primària, ha afirmat el director de la unitat que la va proposar, Pere Soler-Palacín.

Les immunodeficiències primàries són un conjunt de malalties d'origen genètic caracteritzades perquè el sistema immunitari no és capaç de funcionar correctament, i encara que es classifiquen individualment com a malalties minoritàries, en conjunt tenen una incidència "força elevada", de fins a un cas per cada 1.200 persones.

La detecció precoç és imprescindible per poder iniciar el tractament adequat i redueix les complicacions i la mortalitat, davant la qual cosa l'ICS ha alertat que es considera una patologia infradiagnosticada.