La segona edició de la cimera Barcelona Deep Tech ha arrencat amb més de 75 experts i 50 startups que ofereixen solucions a problemes com ara el canvi climàtic o les malalties cròniques fent servir tecnologies complexes, com la bioenginyeria o la intel·ligència artificial. Després de celebrar-se l'any passat a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, ara amplia espai i durada amb una nova ubicació al Palau de Congressos de Barcelona de Fira de Barcelona amb la previsió de reunir prop de 2.000 persones, tres vegades més que l'any anterior. "És un sector que té un potencial d'impacte enorme sobre la societat, igual o més que la tecnologia mòbil", ha assegurat Aleix Valls, responsable de continguts del congrés.
El deep tech gira al voltant de la transferència de coneixement entre la investigació i el món de l'empresa i aquest any comença a demostrar senyals de "maduresa" a Catalunya amb aplicacions molt concretes com ara ulleres de realitat augmentada per a persones amb problemes de visió o videojocs per entrenar proves mèdiques d'alta complexitat, segons detalla Valls. Actualment, Catalunya compta amb 320 startups que entren en la categoria deeptech, un 10% més que l'any passat i ja representen el 15,8% de l'ecosistema emprenedor català.
En aquesta segona edició, la cimera aspira a posicionar-se com un "esdeveniment de referència" a Europa d'aquest ecosistema que uneix el món de la recerca, l'emprenedoria i la inversió. "Estem veient com utilitzant la computació i models avançats numèrics es pot treballar sobre els efectes del canvi climàtic o com es pot fer servir la bioenginyeria per millorar certes patologies amb cèl·lules mare", ha explicat Valls, que ha afegit que es comencen a entreveure casos d'ús del que pot ser "el gran canvi de paradigma" de la computació quàntica.
Catalunya compta amb 320 startups que entren en la categoria deeptech, un 10% més que l'any passat
A banda d'oferir un espai perquè les empreses emergents i els grups de recerca puguin trobar oportunitats de finançament, el congrés ofereix un programa de conferències per debatre al voltant d'aquest sector que "gira al voltant de la transferència de coneixement". La conferència inaugural ha anat a càrrec de la creadora de l'àrea d'ètica dels algoritmes a l'antic Twitter, ara 'X', Ariadna Font que ha fet una crida a apostar per invertir des d'un inici en la intel·ligència artificial responsable "abans d'escalar la tecnologia per assegurar-te que no hi ha biaixios no intencionats". "Si no tens una infraestructura mínima, no podràs reaccionar de manera adequada", ha dit l'experta i actualment consellera delegada d'Alinia en declaracions a l'ACN.
Font fa més de 20 anys que desenvolupa projectes de tecnologia als Estats Units posant el focus sobre la implementació fiable i segura de la intel·ligència artificial i va marxar de Twitter després que el comprés el magnat Elon Musk.
Entre els ponents també hi ha l'enginyer aeronàutic creador d'Open Cosmos, Rafel Jordà; la vicepresidenta d'innovació de Puig, Camila Tomàs, l'expert en robòtica Limor Schweitzer, la biòloga, professora de la UB i experta en genètica; Gemma Marfany,i el cofundador i CEO de Quside Technologies i Premi MIT als innovadors de menys de 35 anys; Carlos Abellán, i el filòsof Nolen Gertz.