• Innovació
  • L'art de la cirurgia: talent i innovació

L'art de la cirurgia: talent i innovació

El diàleg entre tecnòlegs i metges és "imprescindible" dos mesos després d'operar un intestí gros des del MWC

Cirurgia i tecnologia, companys de viatge del futur de la medicina | iStock
Cirurgia i tecnologia, companys de viatge del futur de la medicina | iStock
Barcelona
06 de Maig de 2019

L'alemany Arthur Schopenhauer va deixar per a la posteritat una sèrie d'obres que es titulaven així: L'Art de... De ser feliç, de tenir raó o fins i tot, d'insultar. Tot i que va començar a estudiar medicina, no s'hi va acabar dedicant mai i segurament, si ho hagués fet hauria escrit una obra amb el nom de L'Art de fer cirurgia. Però més enllà de la filosofia ficció, ens queda el present i el futur de la medicina que va especialment lligat a la tecnologia de la cirurgia. 

A la retina col·lectiva de molts congressistes del món, encara està molt present la primera operació quirúrgica teleassistida amb 5G que va tenir lloc al MWC celebrat a Barcelona. "La possibilitat de connectar quiròfans i cirurgians remotament és un pas més en la missió de democratitzar l'educació mèdica a escala mundial. No importa qui siguis o de quines possibilitats econòmiques disposis", assegurava llavors el doctor Antonio de Lacy. 

Martínez: "La cirurgia és art-talent-innovació. El futur de la cirurgia serà amb tecnologies innovadores i, per tant, serà cada vegada menys invasiva i més eficient"

Dos mesos després d'operar un intestí gros des del MWC, el futur de la cirurgia segueix sent tema de debat. I el que li queda... "La cirurgia és art-talent-innovació. El futur de la cirurgia serà amb tecnologies innovadores i, per tant, serà cada vegada menys invasiva i més eficient", ha assegurat el gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Vicenç Martínez, durant la seva intervenció a la Jornada d’innovació tecnològica en el sector salut organitzada pel CTecno i el Clúster Digital.

En aquest sentit, el director general de Clínica Diagonal, Gonçal Lloveras, ha volgut posar en valor no només la cirurgia del futur en grans hospitals sinó també allò que ja existeix des de fa molt temps als quiròfans: la cirurgia primària. “Hem de tornar a donar valor a la cirurgia primària”, ha insistit poc abans de destacar també les teràpies saludables amb cèl·lules mare i la col·laboració entre centres. 

Lloveras: "Hem de tornar a donar valor a la cirurgia primària" 

"És imprescindible el diàleg entre tecnòlegs i professionals de la sanitat per trobar solucions eficients per millorar la vida i el tractament dels i les pacients", ha recordat el doctor Manel Balcells com a Comissionat de Salut de Leitat i moderador del debat. Amb la tecnologia sobre la taula, el CEO de Methinks Software, Pau Rodríguez, ha presentat el seu software de gestió de l'ictus que permet el diagnòstic com a element clau per donar accés als tractaments endovasculars. 

"Nosaltres no fem el diagnòstic del pacient, sinó que intentem entendre quins problemes tenen els hospitals", ha afegit. Per la seva banda, el director de divisió mèdica d'Olympus Iberia, Ramon Martori, ha detallat quines són les noves eines de navegació quirúrgica: quiròfans integrats, intel·ligència artificial i realitat augmentada. Encara més: sostenibilitat, història clínica informatitzada o cirurgia 5G. 

L'art de la medicina i el bisturí de les dades del segle XXI