• Innovació
  • La lletra petita de la inversió de 800 MEUR d'AstraZeneca a Barcelona

La lletra petita de la inversió de 800 MEUR d'AstraZeneca a Barcelona

Rick Suárez, president de la companyia a Espanya, vincula l'aportació a "l'estabilitat del país"

Interior d'un laboratori d'AstraZeneca | Cedida
Interior d'un laboratori d'AstraZeneca | Cedida
Barcelona
22 de Març de 2023
Act. 22 de Març de 2023

AstraZeneca, en els pròxims cinc anys, invertirà 800 milions d’euros per desenvolupar un hub de Recerca i Desenvolupament a Barcelona. Per dur a terme el projecte, la companyia farmacèutica contractarà 1.000 persones d’alta qualificació. 

El futur espai internacional gestionarà iniciatives vinculades a cinc àrees terapèutiques: Oncologia, cardiovascular, renal, malalties respiratòries i  malalties rares. “Estem molt il·lusionats de poder establir-nos a Barcelona i estudiar les necessitats no cobertes dels pacients”, descriu Rick Suárez, president d’AstraZeneca a Espanya

Tot i aquest discurs empàtic, davant el públic congregat dimecres al vespre a l’auditori de la Torre Glòries, l’alt directiu ha supeditat la gran inversió privada a “que el país continuï sent estable”.

A l’altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha utilitzat el futur equipament de la farmacèutica per demostrar com “Catalunya segueix atraient inversions”. 

L’alt nivell de l’ecosistema català

AstraZeneca destaca l’alt nivell de l’ecosistema català, visibilitzat en 91 centres d’investigació i unes 1.300 empreses biofarmacèutiques, sanitàries o salut digital. “El centre de Barcelona serà el primer a desenvolupar projectes clínics globals amb la voluntat d’accelerar la innovació als tractaments”, presenta Stefan Woxström, vicepresident de la firma a Europa i el Canadà. 

En paral·lel al hub, situat a la part alta de la Diagonal, AstraZeneca ha signat un acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona per dur a terme accions de sensibilització sobre la salut respiratòria. L’any 2022, la firma farmacèutica va invertir 400 milions d’euros en recerca a l'Estat. 

Fr1z85kXoBkzvKz
Imatge de Rick Suárez, president d'AstraZeneca a Espanya | Cedida

“Barcelona és una ciutat que té una llarga tradició amb el sector farmacèutic i, a la vegada, és referent a tot el món”, afirma Gonzalo de Miquel, directiu de l’àrea de desenvolupament d’AstraZeneca. En paral·lel a la capital catalana, des de la seu de Madrid, la multinacional gestiona un equip de 900 persones. 

El pes de la salut a l’economia catalana

Actualment, el 8,7% del PIB català correspon a les activitats vinculades a la salut i les mateixes activitats representen un 7% de l’ocupació al territori (247.000 llocs de treball) . “La salut no té fronteres i per aquesta raó cal un món interconnectat”, planteja Antoni Plasència

La recepta del director de l’Institut de Salut Global per reforçar l’ecosistema i atraure talent és “la presència de massa crítica, infraestructures tecnològiques i bones condicions per la captació de recursos”. Per la seva banda, María Terrades, directora general del Parc Científic de Barcelona, ha reivindicat l’eix de la Diagonal com “un espai d’interès”.

Els principals aspectes diferencials del hub de Barcelona respecte ciutats competidores, segons Gonzalo de Miquel, són “l’impacte global de la tasca del personal, la presència del talent jove i emergent i la col·laboració amb escoles de negoci i universitats”. 

El paper de l’anàlisi de dades

Les futures instal·lacions d’AstraZeneca a la capital catalana contemplen un espai per impulsar la ciència de les dades o les operacions clíniques. “Barcelona és l’escenari perfecte per aglutinar talent i aprofitar la pròxima onada de medicaments”, recalca Menelas Pangalos, vicepresident d’R+D a la farmacèutica

Fr2BDy6XwAATK0z
Imatge de Menelas Pangalos, vicepresident d'AstraZeneca | Cedida


Les àrees del nou hub comptarà amb personal destinat a l’estudi de la seguretat dels medicaments, assumptes normatius, informàtica, intel·ligència artificial i bioestadística. Un exemple de la magnitud del projecte d’AstraZeneca a Barcelona és el fet que la previsió inicial, l’any passat, era la contractació de 100 persones. 

La presentació de les instal·lacions arriba pocs dies després que ACCIÓ va donar a conèixer com Catalunya va tancar el 2022 amb 6.248 milions d’euros d’inversió estrangera. La major part d’aquestes empreses tenen la seva seu a França, Estats Units, França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Suïssa i la Xina.